#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Půl století existence Endokrinologického ústavu


Half Century of the Continuation of the Institute of Endocrinology in Prague

At the occasion of the 50th anniversary of its foundation, the short history of the Institute of Endocrinology in Prague is outlined. The early years were connected with its founder, Prof. As. MUDr. Karel Šilink, DrSc., who carried out an imposing epidemiological survey of iodine deficit in the Czech Republic at the beginning of fifties and who founded the institute on 1. 1. 1957. Not only the thyroid gland, but also the use of radioisotopes, enzymology, steroid hormones and cybernetics were the aims of his interest. The Institute survived the turbulent events of the second half of the 20th century and the successors of K. Šilink introduced also endocrine immunology, paediatric endocrinology, molecular biology, neuroendocrinology and obesitology into the normal program of research and health care, which is nowadays applied to over 150 000 patients.

Key words:
50th anniversary of foundation of the Institute of Endocrinology in Prague.


Autoři: L. Stárka
Působiště autorů: Endokrinologický ústav, Praha
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2007; 146: 189-192
Kategorie: Přehledový článek

Souhrn

Při příležitosti 50. výročí založení Endokrinologického ústavu v Praze je stručně načrtnuta jeho historie. Prvá léta jeho existence jsou svázána se jménem zakladatele ústavu doc. MUDr. Karla Šilinka, DrSc., který provedl na začátku 50. let minulého století impozantní epidemiologický průzkum jodového deficitu v Čechách a na Moravě a docílil zřízení ústavu k 1. lednu 1957. Předmětem jeho zájmu nebyla jen štítná žláza, ale také využití radioizotopů v medicíně, enzymologie, steroidy a kybernetika. Ústav přežil bouřlivou druhou polovinu 20. století a následovníci K. Šilinka zavedli do výzkumných programů ústavu a také do léčebné péče endokrinologickou imunologii, pediatrickou endokrinologii, molekulární biologii, neuroendokrinologii a bohaté využití dynamických testů, cytologie a zobrazovacích metod v léčebné péči, která je v současnosti věnována více než 150 000 registrovaných pacientů.

Klíčová slova:
50. výročí Endokrinologického ústavu v Praze.


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#