#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Trvalá kardiostimulace v léčbě srdečního selhání


Long-lasting Cardiostimulation in the Treatment of Heart Failure

Congestive heart failure is a major health problem reaching epidemic proportions in the industrialized world. Despite significant advances in medical therapy, prognosis still remains dim. Cardiac resynchronization therapy is a novel therapeutic approach in management of heart failure patients. Its goal is the restoration of an impaired cardiac synchrony, which can be found in high number of heart failure patients. Cardiac dyssynchrony is characterized by presence of intra and interventricular conduction delays. Cardiac synchrony can be regained by biventricular stimulation. The procedure consists of a special lead being inserted via coronary sinus to a suitable branch of cardiac veins of the left ventricle in addition to a lead in the right ventricle cavity and right atrium. Several clinical trials have demonstrated that cardiac resynchronization therapy improves functional status and quality of life in majority of patients, as well as renders a favourable impact on prognosis. 

Key words:
congestive heart failure, cardiac resynchronization therapy, biventricular stimulation.


Autoři: M. Pšenička;  E. Kejřová;  J. Gandalovičová
Působiště autorů: II. interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2006; 145: 259-263
Kategorie: Přehledový článek

Souhrn

Srdeční selhání zůstává stále velkým zdravotním problémem. I přes pokroky v medikamentózní léčbě je prognóza nemocných poměrně nepříznivá. Jedním z nových léčebných postupů je srdeční resynchronizační terapie (SRT). Cílem je úprava poruchy srdeční synchronie, která je přítomna u velkého počtu pacientů s chronickým srdečním selháním, na podkladě porušeného mezi a nitrokomorového vedení vzruchu. Srdeční resynchronizace dosahujeme tzv. biventrikulární stimulací. Spočívá v zavedení speciální elektrody do některé z větví koronárního sinu na levou komoru, druhé elektrody do dutiny pravé komory a třetí elektrody do pravé síně. Klinické studie prokázaly, že SRT přináší zlepšení funkční zdatnosti a kvality života u většiny nemocných a má příznivý vliv na prognózu. 

Klíčová slova:
chronické srdeční selhání, srdeční resynchronizační terapie, biventriukulární stimulace.


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#