#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Urokanová kyselina a její role v pochodechfotoimunomodulace


Urocanic Acid and its Role in Photoimmunomodulation

Urocanic acid (UCA) is a metabolite of the amino acid histidine. It represents an important chromatophore inepidermis, which can absorb ultraviolet rays in UVB and UVA region and sequentially convert it from trans- tocis-isomer. Cis-isomer is not further degraded; it accumulates in the skin and is excreted with sweat and in sheddingkeratin scales.UCA has several important functions, the regulation of the homeostasis of the acidic cutaneous surface,the terminal differentiation of epidermal cells and namely the immunomodulatory role. As and immunomodulatorUCA can suppress contact allergic reaction and the delayed hypersensitivity of the organism. It can affect reactionsmediated by Th-lymphocytes, cytokine system, Langerhans cells, and by some neuropeptides. UCA is related to thedevelopment of non-pigmented skin tumors (basaliomas) and indirectly also to pigmented tumors. Cis-UCA caninhibit both the local and systemic resistance to infectious agents. In the immunomodulation some adductivecompounds with another important cutaneous chromatophore DNA can participate.

Key words:
Urocanic acid, immunomodulation, photoimmunosupression, ultraviolet light, UVB, UVA, photobiology.


Autoři: L. Malina
Působiště autorů: Katedra dermatovenerologie IPVZ, Praha
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2003; : 470-473
Kategorie: Články

Souhrn

Urokanová kyselina (UCA), metabolit aminokyseliny histidinu, je významným chromatoforem v epidermis, kterýabsorbuje ultrafialové záření v pásmech UVB a UVA a přechází jeho vlivem z původně vzniklého trans-izomeruv cis-izomer. Dále není v kůži degradován, hromadí se tam a je vylučován potem a olupujícími se buňkami rohovévrstvy. UCA má několik významných funkcí, z nichž v popředí stojí jednak regulace homeostázy kyselého kožníhopláště a terminální diferenciace epidermálních buněk, jednak, a to zejména funkce imunomodulační. V jejím rámcisuprimuje kontaktně alergickou a pozdní přecitlivělostní odpověď organizmu. Ovlivňuje reakce zprostředkované Thlymfocyty, systémem cytokinů, Langerhansovými buňkami a některými neuropeptidy. UCA má vztah i ke vznikunepigmentových kožních nádorů (bazaliomů), nepřímo i nádorů pigmentových. Cis-UCA má též schopnost potlačovatjak místní, tak systémovou rezistenci proti infekčním agens. Na modulaci imunitních pochodů participujeprostřednictvím adduktivních sloučenin s dalším významným kožním chromatoforem, DNA.

Klíčová slova:
urokanová kyselina, imunomodulace, fotoimunosuprese, ultrafialové záření, UVA, UVB, fotobiologie.

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#