#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mezinárodní konsenzuální doporučení k postintenzívnímu syndromu


Vyšlo v časopise: Anest. intenziv. Med., 32, 2021, č. 1, s. 13
Kategorie: Zajímavosti z literatury

Mikkelsen ME, Still M, Anderson BJ, Bienven OJ, Brodsky MB, Brummel N, et al. Society of Critical Care Medicine’s International Consensus Conference on Prediction and Identification of Long‑Term Impairments After Critical Illness. Crit Care Med 2020; 48(11): 1670–1679.

Medicína kritických stavů se významně rozrostla a zdokonalila, akutní mortalita jejích pacientů se velmi snížila. Do budoucích výzev stále více vstupuje následná kvalita života, závislá na dosaženém zdravotním stavu – HRQoL (Health Related Quality of Life) u přežívajících pacientů. Výsledky výzkumů se definují a nově formulují i v mezinárodních metodických doporučeních.

Ta se pragmaticky soustřeďují na doprovodná rizika zhoršení výsledné somatické výkonnosti, kognitivních funkcí i duševního zdraví v dalším životě akutně zachráněných a návazně propuštěných jedinců. Popis současného stavu, problémů a komplexní návrhy byly zpracovány 31 odborníky především z US akademických pracovišť v rozsáhlém textu se 68 citacemi. Znovu a inovativně konsenzuálně vyjadřuje hlavní nové poznatky a stěžejní požadavky s doporučenými postupy a jejich cíli v navazující postintenzivní – následné intenzivní péči.

Dosud nejsou totiž upřesněny a jednotně přijaty pojem a náplň syndromu postintenzivní péče, jeho rizikový potenciál, naléhavost jeho včasné prevence, standardizovaný systém posuzování předchozí osobnosti pacienta, hlavních rizikových faktorů s projevy manifestujícími se po 2–4 týdnech po propuštění z akutní intenzivní péče.

Dokument přijala jako výchozí konsenzuální mezinárodní konference, ideově vedená Society of Critical Care Medicine. Vyzývá k dalšímu společnému rozpracování a již návodně připojuje klinicky pojaté body a promyšlené instruktivní tabulky pro společný postup a další rozvoj.

doc. MUDr. Jarmila Drábková, CSc.

jarmila.drabkova@fnmotol.cz


Štítky
Anesteziologie a resuscitace Intenzivní medicína

Článek vyšel v časopise

Anesteziologie a intenzivní medicína

Číslo 1

2021 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#