#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

I pacientům s metastazujícím karcinomem slinivky je co nabídnout

22. 10. 2021

V rámci květnového webináře nazvaného „O karcinomu pankreatu od A do Z“ přišla pochopitelně řeč i na metastazující stadium. V této souvislosti zazněla důležitá informace, že také některým pacientům s touto diagnózou už dnes lze nabídnout agresivní léčbu. Přednášku na toto téma měl připravenu místopředseda České onkologické společnosti ČLS JEP (ČOS) a přednosta Onkologické a radioterapeutické kliniky LF UK a FN Plzeň prof. MUDr. Jindřich Fínek, Ph.D., MHA.

Lepší profit z léčby pro správně vybrané nemocné

Karcinom pankreatu je fatální onemocnění, ale každý z nás má nemocného, který měl neoperabilní pankreatický karcinom a léčil ho ne řadu měsíců, ale i řadu let ve velice dobré kvalitě života,“ řekl na úvod své přednášky profesor Fínek. „Tito nemocní pracovali − a to nám jasně říká, že bychom se vždy měli snažit najít nemocného, kterému opravdu můžeme pomoci.“ Zdůraznil, že podle Modré knihy ČOS je zcela zásadním kritériem výkonnostní stav nemocného (což souvisí i s věkem) – je-li dobrý, lze podat agresivní léčbu. 

V 1. linii terapie metastazujícího karcinomu pankreatu (CaP) dnes představuje zásadní chemoterapeutické schéma pro nemocné v dobrém výkonnostním stavu režim FOLFIRINOX. U pacientů nevhodných pro FOLFIRINOX lze využít kombinaci gemcitabin + nab-paklitaxel.

Po progresi na terapii zahrnující gemcitabin je u metastazujícího adenokarcinomu pankreatu indikovaná kombinace 5-fluorouracil/leukovorin (5-FU/LV) + liposomální irinotekan (nal-IRI; Onivyde). Doporučení vychází z výsledků studie fáze III NAPOLI-1, v níž byly porovnávány účinky 5-FU/LV oproti zmíněné kombinaci 5-FU/LV + nal-IRI. V liposomálním irinotekanu je aktivní cytostatická molekula chráněna polyethylenglykolovou (PEG) membránou (pegylovaná forma), která umožňuje lepší přístup molekuly do nádorové tkáně a zabraňuje předčasné dezintegraci, což se projevuje prodloužením efektivního poločasu. Pegylovaný liposomální irinotekan nabízí téměř 4× delší efektivní poločas (v hodinách) než neliposomální. Nemocným tedy poskytuje prodlouženou expozici cytostatickému agens, a tím lepší profit z léčby. 

Studie NAPOLI-1

Randomizovaná studie NAPOLI-1 probíhala rovněž v Česku, 37 % z celkových 400 pacientů tvořili Evropané. Účastníky byli nemocní s metastazujícím duktálním adenokarcinomem pankreatu (mPDAC), kteří museli být předléčeni gemcitabinem. A v této 2. linii dokázala kombinace nal-IRI + 5-FU/LV oproti 5-FU/LV jednak signifikantně prodloužit celkové přežití (OS), a sice o 2 měsíce (6,2 vs. 4,2 měsíce; poměr rizik [HR] 0,75). „Zdá se to jako velice krátký čas, ovšem vzpomeňme si, že neléčení nemocní žijí 3 měsíce, takže toto prodloužení, podotýkám ve 2. linii, je statisticky významné. A hlavně je významné pro naše nemocné,“ okomentoval údaj přednášející.

Dále tato léčebná kombinace více než zdvojnásobila medián doby přežití bez progrese (PFS), zlepšila míru objektivní odpovědi a kontroly onemocnění i odhadovaný podíl pacientů, kteří přežili 1 rok (26 vs. 16 %). „S časem do progrese bývá spojena kvalita života, a to nejen somatického, ale i psychického,“ připomněl profesor Fínek. Vyzdvihl, že z léčby obsahující nal-IRI profitovaly všechny skupiny pacientů. 

Z porovnání toxicity léčby vyplynulo, že v rameni nal-IRI + 5-FU/LV se vyskytlo více případů průjmu, zvracení, nauzey, únavy, byla zachycena i neutropenie. Podle slov přednášejícího však šlo o dobře zvládnutelné nežádoucí účinky, „s nimiž se lze vyrovnat“.

„Máme tedy novou zbraň v léčbě pankreatického karcinomu, která je účinná po předléčení gemcitabinem. Je patrné, že tato kombinace, která bude nastupovat po kombinaci nab-paklitaxel + gemcitabin, je další možností jak významně prodloužit život nemocných při zachování jeho kvality,“ uzavřel profesor Fínek.

Eva Srbová
redakce proLékaře.cz

Štítky
Gastroenterologie a hepatologie Onkologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#