#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pohled na jazyk a péči o něj optikou západní a tradiční čínské medicíny

6. 9. 2023

Jazyk je cenným diagnostickým nástrojem používaným v tradiční čínské (TCM) i v západní medicíně. I když se přístupy k péči o jazyk mezi těmito dvěma lékařskými systémy výrazně liší, oba uznávají schopnost jazyka odrážet celkové zdraví jedince. A ačkoliv tyto přístupy mohou působit protichůdně, při vhodném přístupu se mohou doplňovat.

Význam jazyka v diagnostice

Tradiční čínská medicína

V TCM je jazyk považován za životně důležitý aspekt diagnózy a základní ukazatel celkového zdraví a nerovnováhy těla. Lékaři zkoumají barvu, tvar, povlak a vlhkost jazyka, aby posoudili stav vnitřních orgánů a toku energie (čchi). Růžový jazyk s tenkým bílým povlakem je považován za zdravý, zatímco odchylky mohou naznačovat nerovnováhu.

Západní medicína

V západní medicíně je vyšetření jazyka jako samostatný diagnostický nástroj méně běžné. Vzhled jazyka však může být pozorován k detekci specifických orálních stavů nebo k identifikaci základních zdravotních problémů, jako jsou nutriční nedostatky, infekce či alergie.

   

Péče o jazyk

Tradiční čínská medicína

  • Jemné škrábání: Lékaři praktikující TCM mohou k jemnému odstranění povlaku jazyka použít speciální škrabku vyrobenou z kovu nebo bambusu. Předpokládá se, že se tak odstraňují toxiny a odhaluje základní nerovnováha.
  • Bylinné výplachy: Používají se k čištění jazyka a podpoře zdraví ústní dutiny.
  • Dietní doporučení: V rámci TCM mohou být na základě diagnózy jazyka navrhnuty specifické dietní úpravy k řešení nerovnováhy a podpoře celkové pohody.

Západní medicína

  • Používání škrabky nebo čištění kartáčkem: Západní medicína klade důraz na pravidelné čištění jazyka jako součást ústní hygieny, obvykle pomocí zubního kartáčku nebo škrabky na jazyk k odstranění bakterií a částeček jídla. Nověji se k šetrném odstranění povlaku jazyka používají i speciální koncovky sonického zubního kartáčku, například TongueCare+ (k Philips Sonicare)
  • Ústní vody: Antiseptické ústní vody jsou v západní medicíně běžně doporučovány k redukci bakterií a udržení zdraví dutiny ústní.
  • Zubní prohlídky: Doporučují se pravidelné návštěvy zubního lékaře za účelem sledování zdraví jazyka a zjištění jakýchkoliv abnormalit nebo onemocnění dutiny ústní.

   

Interpretace charakteristik jazyka

Tradiční čínská medicína

  • Barva jazyka: Různé barvy mohou indikovat nerovnováhu v určitých orgánech. Například červený jazyk v určité lokalizaci může naznačovat horkost či zánět, zatímco bledý jazyk může poukazovat na nedostatek krve.
  • Tvar: Tvar jazyka je spojen s různými prvky a orgány, přičemž odchylky indikují možné zdravotní problémy. Celkový tvar jazyka také naznačuje celkové nastavení organismu.
  • Povlak: Tloušťka, barva a rozložení povlaku jazyka nabízejí pohled na stav trávicí soustavy a jejích orgánů. Také ukazují na stav horkosti/chladu v dané oblasti příslušející danému orgánu či soustavě.
  • Struktura povrchu: TCM si všímá i struktur na povrchu jazyka (papil, rýh, žilek...), kdy jejich tvar, barva a rozložení mohou opět poukazovat na konkrétní problém s určitým orgánem.

Na základě tvaru a vzhledu jazyka lze do určité míry usuzovat rovněž na povahové a temperamentové rysy daného člověka a aktuální i dlouhodobý emoční stav.

TCM vnímá spojitost mezi jevy pozorovatelnými na jazyku (povlak, infekce, zvrásnění...) a zbytkem těla. Z jejího pohledu je to, že vznikne určitý stav (např. kandidová infekce), výsledkem změny v dané oblasti jazyka v návaznosti na změnu stavu příslušné somatické či psychické oblasti.

Západní medicína

  • Ústní hygiena: Západní medicína se primárně zaměřuje na celkovou ústní hygienu jazyka s cílem předcházet zubním problémům a růstu bakterií.
  • Onemocnění ústní dutiny: Vzhled jazyka může ukazovat na onemocnění dutiny ústní, jako jsou glositida, stomatitis aphtosa či kandidóza, jež vyžadují specifickou léčbu.
  • Celková onemocnění: Stav jazyka se může změnit i v případě celkových onemocnění nebo vlivem užívání léků. V těchto případech může být vyšetření jazyka jedním z pomocných diagnostických prvků.
  • Západní medicína dále rozeznává stavy, které považuje za zcela benigní nebo pouze za formu jazyka, bez jakýchkoliv zdravotních souvislostí a nutnosti léčby. Mezi tyto stavy patří například lingua geographica, lingua plicata či glossitis rhombica mediana.

   

Závěr

Postupy péče o jazyk se mezi tradiční čínskou medicínou a západní medicínou výrazně liší. Zatímco TCM využívá jazyk jako zásadní diagnostický nástroj, západní medicína zdůrazňuje důležitost pravidelné ústní hygieny a zubních prohlídek. Obojí se snaží přispět k celkovému zdraví i pohodě pacienta a pochopení rozdílů mezi nimi může podpořit komplexní přístup k péči o jazyk a udržení celkového zdraví.

      

(norg)

Zdroj: Křepelková J., Himmlová L., Janouch M. Péče o jazyk. Jazyk z pohledu západní vs. tradiční čínské medicíny. Webinář. Philips Česká republika, 28. 11. 2022. Dostupné na: www.youtube.com/watch?v=RPUKecY-S9A



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé Stomatologie Dentální hygienista Dentální hygienistka Student stomatologie
Partneři sekce
Philips logo of

Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#