#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Metaanalýza výsledků studií srovnávajících efektivitu manuálních a sonických zubních kartáčků

21. 4. 2023

Čištění zubů je základním prostředkem k udržení dobré ústní hygieny. Zatímco mnozí lidí stále spoléhají na používání manuálních zubních kartáčků, čištění zubů s použitím elektrických zubních kartáčků si postupně také získalo značnou oblibu. V minulosti bylo provedeno několik studií srovnávajících účinnost a šetrnost těchto dvou přístupů a následně i metaanalýza jejich výsledků.

Úvod

Manuální čištění zubů je velmi účinné a při dobrém provádění je spolehlivou metodou, nicméně vyžaduje zručnost a také nácvik správné metody čištění. Elektrické zubní kartáčky si spotřebitelé osvojili a profesionálové v oblasti stomatologie a dentální hygieny je schválili jako pohodlnější a v některých případech i efektivnější způsob čištění zubů díky řadě funkcí, včetně automatického pohybu štětin, ergonomických rukojetí a integrovaného časového spínače pro dosažení doporučených 2 minut čištění zubů.

Cílem citované metaanalýzy randomizovaných kontrolovaných studií bylo zhodnotit krátkodobou klinickou účinnost vysokofrekvenčních sonických zubních kartáčků s vysokou amplitudou ve srovnání s manuálními kartáčky při odstraňování plaku a snížení zánětu dásní při každodenním používání.

Metodika analýzy a hodnocená data

V databázích Embase, MEDLINE, BIOSIS, Inspec, PQ SciTech, Compendex, SciSearch a IADR byly vyhledány vhodné klinické studie porovnávající alespoň jeden manuální zubní kartáček s jedním sonickým zubním kartáčkem z hlediska efektu na redukci plaku nebo zánětu dásní během 4 týdnů až 3 měsíců u probandů bez postižení, které by mohlo ovlivnit čištění zubů. Data byla zpracována pomocí modelů náhodných efektů a rozdíly v redukci plaku nebo gingivitidy byly kvantifikovány na základě výpočtu standardizovaných průměrných rozdílů (SMD). V potaz byly vzaty riziko zkreslení (bias) a zdroje heterogenity.

Výsledná zjištění

Výsledky analýzy 18 studií zahrnujících 1870 účastníků ukázaly, že sonické zubní kartáčky vykazovaly statisticky významně vyšší míru odstranění plaku (SMD −0,89; 95% interval spolehlivosti [CI] −1,27 až −0,51) i redukci zánětu dásní (SMD −0,67; −1,01 až −0,32). Heterogenita studií byla hodnocena jako velká, ale zkreslení nebylo patrné.

Pro údaje o účinnosti kolem implantátů byly odděleně analyzovány 3 studie se 149 účastníky. I když se zdálo, že sonické zubní kartáčky fungují v průměru lépe, nebyly zjištěny žádné statisticky významné rozdíly při porovnání účinnosti obou metod z hlediska efektivity odstraňování plaku (SMD −0,36; 95% CI −1,02 až 0,30) nebo redukce zánětu dásní (SMD −0,32; 95% CI −0,76 až 0,12) v okolí implantátů.

Závěr

Vysokofrekvenční sonické zubní kartáčky s vysokou amplitudou redukovaly plak a zánět dásní v okolí zubů výrazně účinněji než manuální zubní kartáčky při každodenním používání ve studiích trvajících až 3 měsíce. V případě implantátů nebyly zaznamenány statisticky významné rozdíly mezi metodami, což patrně souvisí se specifiky prostoru kolem implantátů.

(norg)

Zdroj: de Jager M., Rmaile A., Darch O., Bikker J. W. The effectiveness of manual versus high-frequency, high-amplitude sonic powered toothbrushes for oral health: a meta-analysis. J Clin Dent 2017; 28 (1 Spec. No. A): A13−A28.



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé Stomatologie Dentální hygienista Dentální hygienistka Student stomatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#