#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Emicizumab mění životní styl pacientů s hemofilií A

30. 9. 2020

Na mítinku Světové hemofilické federace (WFH) byla prezentovaná data týkající se vlivu emicizumabu na životní styl osob s hemofilií A

Úvod

Emicizumab, bispecifická protilátka mimikující funkci FVIII jako kofaktoru, od svého zavedení do klinické praxe přesvědčivě změnila lékařskou péči pro mnoho osob s hemofilií A (HA), a to jak s rozvinutými inhibitorem, tak i bez něj. Jednoznačně usnadnila podávání profylaxe, která je velmi efektivní. Jednou z možných otázek zůstává, zda skutečně změnila také životní styl těchto nemocných.

Observační data z jednoho centra

Data z Coloradské univerzity hodnotí osoby s HA, které byly léčeny emicizumabem po dobu ≥ 1 měsíce. Výzkum byl veden telefonicky, trval cca 5–10 minut a byl zaměřen na nežádoucí účinky, krvácení, fyzickou aktivitu, medikaci, cestování. Dotazováni byli dospělí pacienti nebo rodiče dětí.

Celkem bylo dotázáno 66 osob. Odpovědi byly k dispozici u 47 pacientů ve věku od 6 měsíců do 79 let (průměrný věk 18,3 roku, medián 13,1 roku), které byly léčeny emicizumabem po dobu 1,2–10,5 měsíce.

Podávání emicizumabu bylo spojeno se zlepšením kloubního zdraví (73 %; nikdo neudával zhoršení), s menší potřebou podávání analgetik (65 %), se snížením absence v práci či ve škole a se zvýšenou fyzickou aktivitou (55 %; nikdo neudával snížení fyzické aktivity). Až čtvrtina osob uvedla, že vyzkoušela nové fyzické aktivity po změně léčby. Několik pacientů (17 %) přiznalo vynechání dávky emicizumabu, adherence tedy nebyla zcela perfektní.

Závěr

Data z reálné klinické praxe podporují pozitivní vliv léčby emicizumabem u osob s hemofilií, možnost lepšího zapojení do společenského života a rovněž větší fyzické aktivity. Důležité je ovšem zároveň vnímat, že adherence pacientů v čase nebyla vždy perfektní, a i na toto se u nich zaměřit.

(eza)

Zdroj: Chan A., Warren B., Ng C. et al. Influence of emicizumab on patient lifestyle at the University of Colorado. MED-PP-010 (616). WFH Kuala Lumpur, 2020 Jun.



Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#