#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hepatitida C zvyšuje riziko karcinomu jater

15. 5. 2019

Riziko vzácné formy karcinomu jater, tzv. intrahepatického cholangiokarcinomu, který se vyskytuje v jaterních žlučovodech, je signifikantně zvýšeno u jedinců infikovaných virem hepatitidy C (HCV).

Riziko vzácné formy karcinomu jater, tzv. intrahepatického cholangiokarcinomu, který se vyskytuje v jaterních žlučovodech, je signifikantně zvýšeno u jedinců infikovaných virem hepatitidy C (HCV), což bylo potvrzeno na velké studii provedené u amerických veteránů.

Jedinci infikovaní virem HCV jsou také ve zvýšené míře ohroženi jiným typem karcinomu jater – hepatocelulárním karcinomem. Karcinom jater je v celosvětovém měřítku třetí hlavní příčinou v úmrtí na nádorová onemocnění.

Nálezy vycházejí z vyšetření 146 394 pacientů infikovaných HCV a 572 293 neinfikovaných dospělých jedinců, většinou mužů. Všichni byli sledováni v průměru více než 2 roky.

Při srovnání subjektů infikovaných a neinfikovaných HCV bylo riziko hepatocelulárního karcinomu u skupiny infikovaných 15krát vyšší. Riziko vzniku intrahepatického cholangiokarcinomu bylo 2,5krát vyšší u skupiny infikovaných. Dále bylo u infikovaných zjištěno o 23 % vyšší riziko karcinomu pankreatu.

Analýza beroucí v úvahu i ostatní vlivy, jako je abúzus alkoholu a pankreatitida, potvrdila jasnou souvislost mezi infekcí HCV a hepatocelulárním karcinomem a intrahepatickým cholangiokarcinomem. Spojitost mezi infekcí HCV a karcinomem pankreatu však nebyla statisticky potvrzena.

Dr. Hasdhem B. El Serag z houstonského VA Medical Center s kolegy a dále pracovníci z National Cancer Institute v Rockville v Marylandu konstatují, že smíšené výsledky této studie, týkající se spojitosti mezi HCV infekcí a karcinomem pankreatu, by si zasloužily další prozkoumání.

Výzkumníci jsou ve shodě v tom, že časné intervenční strategie včetně screeningu HCV pozitivních jedinců v časnějších fázích by mohly vést ke zlepšení výsledků jak u nemocných s hepatocelulárním karcinomem, tak u nemocných s intrahepatickým cholangiokarcinomem.

(jos)

Zdroj: Hepatology, Janury 2009.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#