#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Alergie a imunopatologie – hlavní téma


Autoři: Petr Panzner
Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2020; 66(6): 331
Kategorie: Editorial

Vážení čtenáři, v tomto čísle časopisu Vnitřní lékařství najdete v rámci hlavního tématu několik článků týkajících se alergických a imunopa‑ tologických onemocnění. Alergická onemocnění zůstávají již mnoho let v popředí co do frekvence svého výskytu. Např. alergická rýma postihuje odhadem každého čtvrtého člověka, alergické průduškové astma zhruba každého patnáctého. Zde jsme ale z poměrně velmi široké palety zvolili onemocnění a stavy ne tak časté svým výskytem, ale zajímavé z jiných hledisek. 

Anafylaxe je stav potenciálně přímo ohrožující život a vyžadující rychlý a účinný zásah. Z hlediska dlouhodobé péče o pacienty, resp. z hlediska profylaxe vzniku anafylaktických reakcí,  je správná alergo‑ logická diagnostika a dlouhodobá léčba zcela zásadní. 

Potravinové alergie a intolerance jsou tématem dnes často disku‑ tovaným jak mezi lékaři, tak mezi pacienty. Tyto diskuze bohužel někdy sklouzávají do iracionálních poloh jak ve smyslu, že je tato patogeneze připisována neadekvátním symptomům, tak ve smyslu nesprávných diagnostických procedur k potvrzení či vyloučení těchto stavů. 

Imunodeficience na podkladě vrozených či získaných poruch kom‑ plementového systému jsou relativně řídké stavy a navíc jejich ne zcela charakteristická symptomatologie a ne jednoduše dostupná laboratorní diagnostika dále znesnadňuje jejich detekci. O to více je nutné na tyto patologie myslet a jejich možnou přítomnost u pacientů zvažovat.     

Poslední článek v této sérii se zabývá tématem imunosenescence. Tato problematika nebývá diskutována příliš často a donedávna chyběly i přesnější informace o její podstatě, přestože se s dysfunkcí imunitních reakcí ve stáří klinicky setkáváme velmi často. Zamyšlení se nad jejími mechanismy může být užitečné i pro praxi. 

Přeji  vám příjemné a zajímavé čtení těchto témat, která jsou pro mnohé z vás pravděpodobně ne zcela běžná, nicméně věřím, že vám a vašim pacientům přinesou užitek!

Petr Panzner

Přednosta Ústavu imunologie a alergologie

LF UK a FN Plzeň


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 6

2020 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#