#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vratislav Sedlák, Petr Vaník.
Ultrazvuk hrudníku v klinické praxi


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2016; 62(7-8): 687
Kategorie: Z odborné literatury

Maxdorf: Praha 2016. 183 s. ISBN 978-80-7345-349-7

Po dlouhé době se k nám dostává kniha o ultrasonografii hrudníku, která dosud chyběla na trhu s odbornou literaturou. Hradečtí autoři se zhostili nelehkého úkolu. V oborech, jako je kardiologie, gastroenterologie, gynekologie a další má sonografie své stálé a nezastupitelné místo. Stejně tak i v pneumologii si sonografie hrudníku hledala a hledá své místo. Kniha se věnuje sonografii hrudníku komplexně a je dělená do 3 celků.


První a nejobsáhlejší část bude asi zajímat nejširší odbornou veřejnost, protože popisuje základní nálezy při „transtorakální“ ultrasonografii hrudníku, její principy a výběr té správné „pneumologické“ nebo „intenzivistické“ sondy a je v našem prostředí novinkou. Tato část se věnuje popisu normálního nálezu, který vidíme u zdravého člověka a dále různých patologických nálezů, které popisuje od povrchu hrudníku – hrudní stěnu, přes pohrudniční dutinu – pleurální výpotek a pleuru až do hloubky – plicní parenchym. Další kapitoly popisují využití sonografie při intervenčních výkonech – kanylace žil, biopsie, a při diferenciální diagnostice v intenzivní péči. Sonografie hrudníku je jedinou zobrazovací bed side metodou, která zobrazuje v reálném čase a prakticky nemá kontraindikaci. Navíc diagnostika je rychlá, řádově několik minut. To ji předurčuje k širšímu využití a je výzvou pro klinické lékaře.

Další kapitola je už pro úzkou skupinu odborníků, kteří se setkávají s endobronchiální ultrasonografií. Ta nám umožňuje „vidět“ za stěnu bronchů, zejména při nálezu lymfatických uzlin nebo tumorů a jejich biopsii tenkou jehlou pod přímou kontrolou. Tato část knížky popisuje vývoj metody, její klinické aplikace, techniku odběrů a její limitaci.

A poslední část přibližuje pro širší skupinu základy echokardiografie, zejména její využití v intenzivní péči a u kriticky nemocného.

Tato publikace je určená především pneu­mologům, ale i internistům, intenzivistům a všem, kteří pečují o pacienta s onemocněním plic a hrudníku. Sonografii jako takovou už známe řadu let, ale sonografie hrudníku si zatím pomalu ale jistě nachází své místo pro svoji jednoduchost, rychlost a výtěžnost při diagnostice plicních onemocnění, zejména akutních stavů. Přeji čtenářům, ať jsou tyto informace pro ně obohacením při péči o pacienta.

MUDr. Rastislav Šimek

rasto.simek@gmail.com

Plicní oddělení Krajské nemocnice T. Bati, a.s.,

Zlín

www.kntb.cz

Doručeno do redakce 27. 6. 2016


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 7-8

2016 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#