Magnosolv a jeho využití v neurologii

11. 5. 2014

Podle odborníků z Centra pro výzkum a vývoj Lékařské fakulty a Fakultní nemocnice v Hradci Králové trpí každý třetí Čech deficitem hořčíku.

Inzerce

Hořčík je nepostradatelným prvkem pro získávání energie. Podporuje všechny reakce, které s přeměnami energie v těle souvisí, tj. funkce svalů, přenos vzruchu, správné fungování nervové tkáně, tvorba bílkovin nebo reakce důležité pro ochranu těla před toxickými projevy zevního prostředí.

Funkce hořčíku v lidském těle přináší uvolněnost tkání, orgánů, pomáhá při bolestivém svalovém napětí, např. v týle, šíji nebo ramenou. Má protikřečový účinek. Napomáhá transportu cukrů do buněk a tím se podílí na produkci energie. Podporuje účinek inzulinu, zlepšuje využití kyslíku v buňkách. Aktivuje enzymy pro výrobu energie v buňkách. Posiluje trávení. Udržuje vápník v rozpuštěném stavu. Ochraňuje před škodlivostí nadbytečného vápníku, snižuje možnost vzniku ledvinových a žlučových kamenů s obsahem vápníku. Pomáhá udržovat tvrdou zubní sklovinu a odolnost vůči kazivosti zubů. Zabraňuje demineralizaci kostí. Zlepšuje paměť, úsudek a myšlení. Udržuje v dobrém stavu kardiovaskulární systém, reguluje srdeční činnost, zabraňuje usazování vápenatých sloučenin v cévách. Upravuje krevní tlak. Řídí hladinu cholesterolu spolu s lecitinem a vitaminem B6. Reguluje funkci štítné žlázy.

Množství hořčíku, které přijímáme přirozenou cestou v potravě, se bohužel snižuje. Jednak je to způsobené nevhodnou a nevyváženou stravou bohatou na tuky a cukry, kvůli čemuž je hořčík vázán ve střevech a nemůže se vstřebávat do krve, a naopak chudou na vhodné zdroje hořčíku. Podíl na tom mají především nešetrné postupy při pěstování plodin (chemická hnojiva, která snižují schopnost rostlin přijímat hořčík z půdy) a průmyslové zpracování potravy.

Dále zvýšenou potřebu hořčíku a zhoršené vstřebávání způsobují chemické přísady v jídle, syntetické léky, analgetika, laxativa, diuretika, hormonální kontraceptiva, antibiotika, alkohol, káva nebo špatná funkce tenkého střeva. Řada mezinárodních studií prokázala, že lidé trpící cukrovkou mají mnohem nižší hladinu hořčíku v těle a nedostatkem hořčíku trpí až 38 % všech diabetiků.

Hořčík je jedním z nejdůležitějších prvků v metabolismu cukrů a inzulinu. Nedostatek hořčíku způsobuje těžší průběh cukrovky a diabetických komplikací. Nedostatek hořčíku se také projeví nespavostí, únavou a zhoršenou funkcí centrálního nervového systému. Právě v mozku, který je metabolicky nejaktivnějším orgánem, je koncentrace hořčíku velmi vysoká. Hořčík je nepostradatelný při přenosu nervových impulzů, jeho přísun pomáhá předcházet únavě, vyčerpání a stresu. Při stresu byla prokázána až dvacetinásobná spotřeba hořčíku.

Z výše uvedeného vyplývá, že v oboru neurologie je substituce hořčíkem nezbytná u téměř většiny onemocnění. Především u stavů se zvýšenou nervosvalovou dráždivostí s doprovodnými svalovými křečemi, hrubým třesem, sluchovou přecitlivostí, tiky, vyčerpaností, stavy zmatenosti, úzkosti a depresí. Hořčík je tedy nedílnou součástí terapie u pacientů s epilepsií, Parkinsonovou chorobou s tremordominantní formou a různými dyskinetickými syndromy, roztroušenou sklerózou, polyneuropatií především metabolického původu při diabetu, poruchách funkce štítné žlázy, radikulopatií různého původu, neuralgií, bolestí hlavy s doprovodnými spasmy v oblasti šíjních a spánkových svalů, migrén a bolestí zad. 

Denní příjem hořčíku je optimální u mužů, těhotných a kojících žen 400–420 mg, u ostatních žen 300–320 mg denně. Lépe než z potravy se hořčík vstřebává z vody, kde je ve formě iontů, tímto má vyšší biodostupnost než hořčík v potravinách. Ideální je vyvážená strava a minerální vody s vyšším obsahem hořčíku, ale s nízkým obsahem sodíku. V případě nezbytné terapie u převážné většiny neurologických onemocnění je kromě režimových stravovacích opatření nezbytná současná přídatná terapie preparáty hořčíku.

Ve své praxi preferuji preparát Magnosolv s obsahem 365 mg v jednom sáčku, a to z mnoha důvodů. Obsah sáčku se rozpustí v libovolném množství tekutiny. Tímto se zvýší jeho biodostupnost. Je ho možno vypít jednorázově v množství např. 2 dcl nebo až v 1 litru vody k popíjení nápoje o příjemné chuti během dne. Tímto způsobem pacienti předcházejí nežádoucímu průjmovitému účinku a současně je možné sledovat optimální příjem tekutin.

Laxativní účinky jsou výhodou u pacientů s chronickou obstipací, což bývá doprovodný jev u neurologických onemocnění s motorickým hendikepem především u onemocnění Parkinsonovou chorobou, roztroušenou sklerózou nebo cévní mozkovou příhodou se závažnějším motorickým deficitem. Magnosolv neobsahuje cukr, je vhodný i pro diabetiky.

Při užívání není třeba se obávat tvorby ledvinných či žlučových kamenů. Pacienti jsou s tímto preparátem spokojeni. Často ho označují za chutnou limonádu. Přerušení léčby je nutné pouze v případě dyspepsie dolního typu s průjmovitou stolicí, kde nepomůže prodloužené podávání během více hodin.

Dávkování se řídí podle stupně nedostatku hořčíku. Při snížené koncentraci v krevním séru (chronickém nedostatku hořčíku) je vhodné denní užívání min. po dobu 4 týdnů. Průměrná denní dávka se doporučuje 4,5 mg hořčíku na kg tělesné hmotnosti. V případě pravidelného užívání a výskytu silné únavy je třeba vyloučit zvýšenou koncentraci hořčíku v krevním séru.

 MUDr. Jiřina Vošmerová 

neurol. odd. 

nemocnice Třebíč



Štítky
Gynekologie a porodnictví Interní lékařství Neurologie Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Hořčík nad zlato aneb Nedostatek magnézia z pohledu internisty, neurologa a gynekologa
Autoři: MUDr. Jarmila Křížová, Ph.D., MUDr. Magdaléna Hlavačková, MUDr. Petra Herboltová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se