#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vrbíková J, Fanta M, Koryntová D. Syndrom polycystických ovarií.
Průvodce ošetřujícího lékaře.


Autoři: prof. MUDr. Jaroslav Živný, DrSc.
Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2014; 60(11): 1011
Kategorie: Z odborné literatury

Praha: Maxdorf 2014. Počet stran 92. ISBN 978–80–7345–372–5.

Aktuální počin edice Farmakoterapie pro praxi nakladatelství Maxdorf je věnován syndromu polycystických ovarií (PCO), tedy onemocnění, které je považováno za jednu z nejčastějších endokrinopatií žen ve fertilním věku. Již tento samotný fakt, tedy vysoká prevalence syndromu, získává body pro význam publikace. K významnosti rovněž přispívá široká heterogenita projevů syndromu, která znamená zájem o onemocnění napříč několika obory medicíny.

Autorský kolektiv je zvolen naprosto optimálně. Autoři J. Vrbíková a M. Fanta se tímto syndromem systematicky zabývají mnoho let a jsou v této oblasti považováni za oborné autority. J. Vrbíková jakožto interní endokrinolog je zaměřena více na metabolickou stránku syndromu – problematiku inzulinové senzitivity, metabolických aspektů, léčbu senzitizátory inzulinových receptorů atd, M. Fanta jako gynekologický endokrinolog se věnuje gynekologickým projevům včetně kontroverzní otázky onkogynekologických pozdních rizik a hormonální terapii. Autorský tým doplňuje D. Koryntová, dlouholetá specialistka v oblasti asistované reprodukce, která se věnuje problému anovulační sterility a její léčby.

Publikace tak není zdaleka zaměřena pouze na samotnou farmakoterapii, ale pokrývá problematiku syndromu PCO z celé šíře. Kromě definice syndromu a kapitoly farmakoterapie obsahuje kapitoly o epidemiologii, diagnostických kritériích, etiopatogenezi, klinických projevech, diagnostice a pozdních komplikacích.

Velmi přínosné pro lékaře, kteří chtějí v ambulantní či nemocniční sféře terapeuticky intervenovat u pacientek se syndromem PCO, jsou kapitoly zaměřené na strategii léčby a doporučení pro pacientku. Rovněž velmi praktické jsou podkapitoly „Chyby a omyly“ a kazuistiky.

V neposlední řadě je třeba vyzvednout fakt vysoké aktuálnosti publikace. V podkapitole týkající se diagnostických kritérií jsou již zmíněna zcela nová morfologická ultrasonografická kritéria, jež zdaleka ještě nevešla do povědomí odborné veřejnosti.

Sympatický formát publikace, který ovšem neopomíjí žádnou podstatnou informaci o syndromu a podává komplexní pohled na onemocnění, si jistě najde místo v knihovnách gynekologů, interních endokrinologů a diabetologů, dermatologů i praktických lékařů, tedy všech oborů medicíny, kterých se onemocnění v různé míře dotýká.

prof. MUDr. Jaroslav Živný, DrSc.

jzivny@vfn.cz

Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN, Praha

www.vfn.cz

Doručeno do redakce: 24. 9. 2014


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 11

2014 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#