#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Anna Jedličková. Antimikrobiální terapie v každodenní praxi


Autoři: R. Tejkalová
Působiště autorů: Mikrobiologický ústav LF MU a FN u sv. Anny, Brno
Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2005; 51(1): 131
Kategorie: Z odborné literatury

Druhé rozšířené vydání. Praha: Maxdrorf 2004. 356 stran. ISBN 80−85912−63−5.

Autorka knihy, MUDr. Anna Jedličková, je zárukou nejvyšší odbornosti, neboť je již řadu let primářkou Ústavu imunologie a mikrobiologie 1. LF UK, Oddělení klinické mikrobiologie a Antibiotického centra VFN v Praze. Autorka navíc tuto problematiku přednáší jak studentům lékařské fakulty, tak lékařům v postgraduálním studiu.

Kniha je vynikající nejen po odborné stránce, ale též praktickým rozdělením a perfektní přehledností, danou množstvím tabulek. Vědět, kam rychle a neomylně sáhnout pro informaci, je v každodenním spěchu obrovská úleva. Text je totiž rozdělen nejen podle skupin antibiotik, ale i podle původců infekčního onemocnění (s doporučením, co je lékem volby na dané etiologické agens) a podle diagnózy (opět s ohledem na nejpravděpodobnější etiologické agens a s návrhem adekvátní terapie). Další neméně významná část je věnována možným rizikům antimikrobiální terapie a zásadám správné profylaxe. Nechybí rovněž přehledná tabulka lékových interakcí.

Oproti prvnímu vydání se zde navíc prezentují otázky geriatrických pacientů, kterých v dnešní době přibývá, a antibiotická léčba ve stomatologii. Kniha tím podle mého soudu najde uplatnění ve všech oborech medicíny, a to nejen v terénu, ale i v lůžkových zařízeních.

Kniha je přehledná, výstižná, po grafické stránce na výborné úrovni. Formát je sympatický, příručka se vejde do kapsy lékařského pláště. Navíc oceňuji, že se nakladatel u 2. vydání rozhodl pro pevnou vazbu. Častým používáním se mi totiž první brožované vydání pomalu rozpadá.

Domnívám se, že knihu lze rozhodně doporučit každému lékaři, který má co do činění s antimikrobiální léčbou, ať v terénu, nebo v nemocnici. Vždy je ale nutno mít na paměti aktuální epidemiologickou situaci v dané oblasti. Autorka pouze doporučuje vhodné terapeutické postupy, konkrétní epidemiologickou situaci už musí znát každý lékař sám a podle ní se správně rozhodnout. To je radno nepodceňovat zvlášť v dnešní době, kdy přibývá polyrezistentních kmenů a objevují se už i situace, v nichž se setkáváme s mikroby zcela rezistentními ke všem antimikrobiálním preparátům. Vzniku dalších problematických mikrobiálních kmenů může zabránit jedině racionální antibiotická terapie. V tom bude 2. vydání příručky MUDr. Jedličkové důležitou pomůckou.

MUDr. Renata Tejkalová

Mikrobiologický ústav LF MU a FN u sv. Anny, Brno

Doručeno do redakce: 18. 10. 2004


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství
Článek Úvodník

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 1

2005 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#