#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Životní jubileum MUDr. Věry Vozobulové


Autoři: prim. MUDr. Jindra Pavel, Ph.D.
Vyšlo v časopise: Transfuze Hematol. dnes,26, 2020, No. 1, p. 72.
Kategorie: Osobní zprávy

Je to k nevíře, ale MUDr. Věra Vozobulová slaví v květnu 2020 půlkulaté životní jubileum. Pro kolegy, kteří ji znají dlouho a vidí ji prakticky každý den, je to při její zjevné svěžesti ducha i těla obzvláště nepochopitelné, leč její životopis nelže...


Věra Vozobulová se narodila v Plzni a v tomto městě absolvovala jak gymnázium, tak v letech 1974–1980 i Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Po promoci nastoupila jako sekundární lékař na Interní kliniku Fakultní nemocnice v Plzni a v roce 1985 získala první atestaci z interního lékařství. Kromě atestace byl rok 1985 zásadní i pro její další profesní dráhu. Tehdejší primářka hematologického úseku, který byl tenkrát součástí interní kliniky, si ji vybrala do svého týmu, který se s nově etablovanou I. interní klinikou stěhoval do nového areálu v Plzni-Lochotíně. Od té doby se upsala hematologii a zůstává jí věrná doposud. Z hematologie a transfuzního lékařství atestovala v roce 1990, kdy již 2 roky pracovala jako sekundární lékař pod vedením primáře MUDr. Vladimíra Kozy (nastoupil v roce 1988). Je jistě úctyhodné, že během 10 let od promoce stihla nejenom 2 atestace, ale navíc i porodit 2 děti (syna a dceru). Od zmiňované atestace v roce 1990 pak 4 roky působila jako odborná asistentka I. interní kliniky Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni, jejíž součástí tehdy hematologický úsek byl. V roce 1994 došlo k oddělení a osamostatnění hematologie od I. interní kliniky FN Plzeň a na nově zřízeném Hematologicko-onkologickém oddělení začala dr. Vozobulová pracovat jako samostatná lékařka ambulantního úseku. A tento post zastává dosud, i když nyní již s redukovaným úvazkem.

Dr. Vozobulová byla a je v hematologii velmi všestranná, vzdělaná a přitom si zachovává praktický úsudek, tedy je obdařena něčím, čemu se vždy říkalo „selský rozum“. Nebyla a není lékařkou s širokou publikační a výzkumnou aktivitou, ale lékařkou s rozsáhlou klinickou prací, takříkajíc s každodenní „plnou ambulancí“, kterou však s nadhledem a obvykle s úsměvem zvládá. Navíc je velmi ceněnou kolegyní a konzultantkou regionálních hematologů, protože právě přes ambulanci je na HOO referováno nejvíce pacientů. I přes toto vytížení rutinní klinickou prací se dokázala aktivně zapojit do řady projektů a publikací, především v rámci české MDS skupiny, kde je stále aktivní.

Věra Vozobulová je nejenom kvalitní lékařka, ale i spolehlivý kolega a výborný „parťák“. je osobností, která poctivě a skromně pracuje pro tým. Pro každého přednostu či primáře jsou takoví lidé „výhrou“ a často jsou nedocenění. Je člověkem všestranně vzdělaným se zájmem o divadlo, film, literaturu a vůbec věci veřejné. Legendárními jsou na našem oddělení její nekonečné a vášnivé diskuse o politice a vůbec věcech veřejných, které na regionálních konferencích vedla především s primářem MUDr. Kozou. Tyto diskuse trvaly až do hlubokých nočních hodin a nebylo výjimečné, že někdy dokonce i do druhého dne. Další typickou vlastností oslavenkyně je smysl pro humor a sebeironii, což jsou vlastnosti, které by se od ní řada mladších kolegů mohla učit a které jsou také pro týmový duch oddělení zásadní.

Věra Vozobulová ve svém životním jubileu zůstává člověkem aktivním nejen v profesním, ale i v osobním životě, kde se kromě kultury věnuje stále i sportu (lyžování a v poslední době především golfu) a v neposlední řadě i vnukovi.

Do dalších let Věře Vozobulové upřímně přejeme zdraví, osobní pohodu, dobrou náladu a hlavně ať má pořád radost z každého nového dne, ať v práci či doma!

Za HOO FN Plzeň

prim. MUDr. Pavel Jindra, Ph.D.


Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství Interní lékařství Onkologie

Článek vyšel v časopise

Transfuze a hematologie dnes

Číslo 1

2020 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#