#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Životní jubileum


Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2007, roč. 86, č. 9, s. 507.
Kategorie: Monotematický speciál - Původní práce

Dne 22. 5. 2007 se dožil 90 let MUDr. Alfred Rathauzský, dlouholetý primář chirurgického oddělení bývalého Závodního ústavu národního zdraví ve Zlíně, později transformovaného v současnou nemocnici Atlas.


Dětství prožil v Uherském Hradišti, kde vystudoval gymnázium a po maturitě v roce 1936 byl přijat na lékařskou fakultu Masarykovy Univerzity v Brně. Uzavření vysokých škol v roce 1939 násilně přerušilo jeho studium medicíny. Zaměstnání u firmy Baťa přivedlo A. Rathauzského do Zlína, kde prožil podstatnou část svého života. Začínal zprvu jako prodavač a pedikér, později byl korespondentem a nakonec vedoucím prodejny v Morkovicích. Je příznačné pro jeho osobu, že na uvedené období, které bylo vzdálené studiu na univerzitě a posléze chirurgické profesi nevzpomínal nikdy zle. Získané zkušenosti z práce s lidmi i mimo medicínu považoval za nenahraditelné a využíval je k jednání s kolegy v chirurgickém týmu, který vedl, a ve vztahu k pacientům. Po skončení druhé světové války dokončil studium medicíny a dne 15. února 1947 byl promován. Od března roku 1947 pracoval 1 rok na chirurgickém oddělení prim. dr. Loutockého a posléze až do roku 1953 u primáře dr. Černoška ve Zlíně. Atestoval z chirurgie a urologie v roce 1953 a tentýž rok nastoupil do Závodního ústavu národního zdraví ve Zlíně. Ústav poskytoval pouze ambulantní péči zaměstnancům průmyslových závodů a prim. Rathauzský se významně zasloužil na vybudování lůžkové části ústavu a stal se prvním přednostou chirurgického oddělení Závodního ústavu národního zdraví.

Jako přednosta chirurgického oddělení pracoval na rozvoji ústavu a byl významnou osobností klinické medicíny ve Zlíně. Pečoval o rozvoj oddělení, které vedl, a sledoval všechny moderní trendy v chirurgii, které se snažil aplikovat do své praxe. AO instrumentarium bylo díky dr. Rathauzskému použito ve Zlíně jako jedno z prvních v republice. Primář dr. Rathauzský měl vytříbenou chirurgickou techniku, neobyčejný cit pro tkáně a schopnost vybrat vždy nejlepší postup při řešení i nejsložitějších chirurgických situací. Měl mimořádný vztah k pacientům. Nesmírně trpělivě se věnoval všem spolupracovníkům, snažil se své umění předat dalším generacím.

Miloval chirurgii, ale našel si čas i ke svým koníčkům, zvláště myslivosti. Uměl se bavit i bavit jiné a byl tak vyhledávaným společníkem. Fandil sportu a se zlínskými fotbalisty cestoval po Čechách i po cizině. Dr. Rathauzský prožívá velmi bohatý život.

Vážený pane primáři, k Vašemu životnímu jubileu za všechny spolupracovníky a žáky Vám přeji zdraví, pohodu, potěšení ze všeho, co máte rád, a aby další léta takového života byla samozřejmostí!

MUDr. Jiří Gatěk, Ph.D.

přednosta chirurgického oddělení

Nemocnice Atlas Zlín


Štítky
Anesteziologie a resuscitace Dětská chirurgie Dětská urologie Chirurgie cévní Chirurgie hrudní Chirurgie maxilofaciální Chirurgie plastická Chirurgie všeobecná Intenzivní medicína Kardiochirurgie Kardiologie Neurochirurgie Onkologie Ortopedie Popáleninová medicína Protetika Rehabilitační a fyzikální medicína Sestra Traumatologie Urgentní medicína Urologie Student medicíny

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 9

2007 Číslo 9
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#