#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové výsledky ukazují, že 50 % pacientů s časnou revmatoidní artritidou dosáhne po jednoroční léčbě přípravkem ENBREL v kombinaci s metotrexátem klinickou remisi


Vyšlo v časopise: Reviz. posud. Lék., 11, 2008, č. 1, s. 34
Kategorie: Aktuality

(Z tiskového oznámení firmy Wyeth)

Studie COMET – multicentrická, randomizovaná, dvojitě zaslepená studie s přípravkem ENBREL ukázala, že při jeho kombinaci s metotrexátem 50 % pacientů s aktivní časnou revmatoidní artritidou (RA) dosáhne klinické remise po jednoroční léčbě. Ve srovnání s tím pacienti léčení pouze metotrexátem dosáhnou klinické remise pouze ve 28 % případů. Populace pacientů zařazených do studie měla aktivní středně těžkou až těžkou revmatoidní artritidu s trváním nemoci kratším než 2 roky.

Studie COMET je první velkou klinickou studií s přípravkem ENBREL u revmatoidní artritidy, která má jako primární cíl hodnocení dosažení klinické remise. V České republice při odhadované prevalenci revmatoidní artritidy 0,5–1 % existují desítky tisíc nemocných s RA, kteří trpí polyartikulární ztuhlostí, otoky, bolestivostí nebo omezením pohyblivosti a funkce postižených kloubů. Pokud není RA léčena, dochází k nevratnému poškození kloubů, které progresivně zhoršuje jejich funkční schopnosti. To vede k narůstající celkové nezpůsobilosti nemocných, případně k jejich úplné invalidizaci.

ENBREL je plně humánní solubilní receptor pro tumor nekrotizující faktor (TNF), poprvé byl schválen pro léčebné použití v roce 1988. Celosvětově bylo odléčeno více než 460 000 pacientů, napříč všemi indikacemi. V České republice je schválen k léčebnému použití u středně těžkých až těžkých forem revmatoidní artritidy s cílem snížit intenzitu příznaků a obtíží, zamezit zhoršování kloubního poškození a zlepšit fyzické schopnosti nemocných. Dále pro indikaci aktivní juvenilní revmatoidní artritidy nedostatečně odpovídající na nemoc modifikující léky, s cílem snížit intenzitu příznaků a obtíží, a u psoriatické artritidy, infiltrativně ložiskové psoriázy a u Bechtěrevovy nemoci.

Jde o látku bílkovinné povahy funkčně odpovídající rozpustnému receptoru pro TNF. ENBREL je schopen ho na sebe vázat a tím tlumit jeho buněčné či tkáňové aktivity. Pacienti s imunitním onemocněním, jakým je např. revmatoidní artritida, Bechtěrevova nemoc, psoriatická artritida nebo psoriáza, mají zvýšené hladiny TNF, ENBREL je schopen jeho vyvázáním snížit celkové množství na normální hodnoty a tím napomoci v léčbě. Současně však snižuje schopnost pacientova imunitního systému při obraně proti infekcím. Mezi kontraindikace proto patří sepse, respektive její riziko, aktivní infekce včetně chronických a lokálních infekcí.

MUDr. Jan Boháč

Zdroj: z tiskového oznámení firmy Wyeth Whitehall Czech


Štítky
Posudkové lékařství Pracovní lékařství

Článek vyšel v časopise

Revizní a posudkové lékařství

Číslo 1

2008 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#