#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Výzkum v oblasti beta-amyloidů a léčby Alzheimerovy choroby


Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2010; 90(4): 261
Kategorie: Aktuality/zprávy/recenze

Glen Allen (USA, Virginia); PROTEXT: Společnost Star Scientific (index Nasdaq: CIGX) oznámila, že uzavřela s pobočkou institutu Roskamp Institute, firmou SRQ Bio, LLC, Smlouvu o zajištění výzkumu a rozdělení licenčních poplatků. Na základě této smlouvy bude institut provádět výzkum látky, vyvinuté Farmaceutickým výzkumným ústavem v Rock Creek a spadajícím pod společnost Star Scientific, která by se mohla stát lékem na Alzheimerovu chorobu.

Předběžné testování této látky, v jehož rámci byla aplikována do buněk, ukázalo slibné výsledky. Proto je nyní tato látka podrobněji zkoumána s ohledem na její možný pozitivní vliv na léčbu různých neurologických onemocnění, včetně Alzheimerovy choroby. Předběžné testy provedené institutem Roskamp Institute ukazují, že tato látka, vyvinutá laboratoří v Rock Creek, způsobuje po aplikaci do buněk snížení koncentrace beta-amyloidů (β-amyloidů) a současně také podporuje růst nových nervových buněk. Výsledky na buněčné úrovni se nicméně nemusí projevit i při testování na lidském organismu. Proto je nutné provést další testy a zkoušky s cílem zjistit, zda tento preparát snižuje hladinu beta-amyloidů i v lidských buňkách.

V USA nyní trpí Alzheimerovou chorobou 5,3 miliónů lidí a každých 70 sekund zde přibývá další pacient s touto diagnózou. V tomto roce jich tak přibude zhruba dalších 500 tisíc. Alzheimerova choroba se tak v USA stala šestou nejčastější příčinou smrti. V letech 2000 – 2006 vzrostl počet úmrtí na toto onemocnění o 47,1%.

Paul L. Perito, generální ředitel a předseda představenstva laboratoře Rock Creek, řekl:

„Desetiletý výzkum Jonnie R Williamse v oblasti moderních způsobů snižování obsahu škodlivých látek v tabáku vedl k objevení látky, kterou respektované a vážené lékařské kapacity z institutu Roskamp Institute považují za preparát, který má potenciál stát se významným lékem na četná neurologická onemocnění, včetně Alzheimerovy choroby, kterou se Roskamp Institute zabývá již od svého založení.“

Roskamnp Institute, se sídlem v Sarasota na Floridě, využívá různé způsoby vědeckého bádání ve snaze najít nové a účinné způsoby léčby pro Alzheimerovu chorobu. Předchozí práce vědeckých pracovníků doktora Michaela Mullana, Ph.D. a Fiony Crawfordové, Ph.D., kteří nyní celý institut řídí, ukázaly, že jednou z příčin Alzheimerovy choroby mohou být genetické mutace, jejichž pochopení dá vědcům klíč k nalezené léčby na Alzheimerovu chorobu. Studie, které oba shora uvedení vědečtí pracovníci prováděli, vedly k objevu malé bílkoviny beta -amyloidu. β-amyloid se při Alzheimerově chorobě hromadí v organismu a poškozuje nervové buňky, což vede k poruše jejich funkce, která se projevuje ztrátou paměti a poruchami vnímání. Tento proces po jeho spuštění probíhá velmi rychle. Ukazuje se ovšem, že pokud by se podařilo zabránit ukládání β-amyloidu v těle, mohlo by to postup choroby zastavit. Cílem této spolupráce je tedy co nejrychleji uvést na trh produkt, který by byl schopen zastavit Alzheimerovu chorobu a ostatní neurologická onemocnění.

O společnosti Star Scientific

Společnost Star Scientific je technologickou firmou, jejímž posláním je snižovat škody způsobené tabákovými výrobky, a to na všech úrovních. Firma se zabývá vývojem rozpustných tabákových výrobků, které se nekouří a obsahují menší množství škodlivých karcinogenních toxinů. Při výrobě svých produktů firma používá svou vlastní moderní technologii StarCured pro zpracování tabáku.

Prostřednictvím své dceřiné firmy Rock Creek Pharmaceuticals firma Start Scientific vyrábí také nutraceutika a produkty pro léčbu neurologických a psychických poruch. Sídlo a obchodní kanceláře firmy Star Scientific se nachází ve městě Glen Allen (Virginia), kancelář pro výkonné, vědecké a regulatorní záležitosti pak ve městě Bethesda (Maryland) a výrobní centrum v Chase City (Virginia).

Společnost Rock Creek má vědecké a výzkumné kanceláře ve městě Gloucester (Massachusetts) a kancelář pro regulatorní záležitosti ve Washingtonu, D.C.


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař

Číslo 4

2010 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#