#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Lidé po orgánové transplantaci se vracejí do plnohodnotného života


Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2008; 88(11): 677
Kategorie: Aktuality/zprávy/recenze

Praha: Transplantace je operativní přenos tkání či orgánů z jednoho jedince na jedince jiného. V České republice se transplantují srdce, plíce, játra, slinivka břišní a ledviny. Čekatelem na transplantaci orgánů se může stát jenom ten nemocný, který je zařazen do čekací listiny jednotné pro celou ČR.

Na tuto listinu je zařazován  pacient trpící nezvratným selháváním funkce určitého orgánu. Čekatel musí být schopný transplantace, tedy plánované operace v celkové anestezii a trvalého užívání imunosupresivní léčby, s výhledem na dlouhodobé přežití.

Největším omezením v počtu prováděných transplantací je nedostatek dárců,“ říká MUDr. Eva Pokorná, CSc., prezidentka České transplantační společnosti a vedoucí lékařka Oddělení odběru orgánů Transplantcentra IKEM. Pacient se selhávajícím orgánem musí tedy na vhodného dárce čekat.

Čekací listina je registr, neboli seznam čekatelů na transplantaci jednotlivých orgánů. V České republice existuje jediná národní čekací listina na transplantaci orgánů, kterou spravuje Koordinační středisko transplantací. U žijících dárců lze transplantaci časově uzpůsobit. U zemřelých dárců je doba čekání různá a může se velice lišit od několika málo dnů až po několik let a není možné ji předem odhadnout. Čekací listina není „fronta“, kde by člověk přišel na řadu, ale seznam čekatelů, ze kterého je podle daných pravidel vybírán nejvhodnější příjemce pro orgán, který je „k dispozici“. Hodnotícím kritériem není jen doba čekání, ale i medicínská kritéria jako například krevní skupina, naléhavost transplantace, u ledvin imunologické parametry či u ostatních orgánů váhový poměr mezi dárcem a příjemcem.

Úspěšná transplantace přináší obvykle zásadní zlepšení kvality života. Transplantovaný pacient má však v životě určitá omezení. Například musí trvale užívat imunosupresivní léky a opakovaně docházet na kontroly do specializovaných lékařských pracovišť,“ vysvětlil doc. MUDr.Ondřej Viklický, CSc., přednosta Kliniky nefrologie IKEM.

I přes tyto výhrady hodnotí většina pacientů kvalitu života jako velmi dobrou. Mnozí z nich se vracejí i k fyzicky náročným aktivitám. Příkladem jsou pacienti-sportovci z Českého týmu transplantovaných (dále jen CTT).

Počátkem září se CTT zúčastnil 5. evropských her transplantovaných a dialýzovaných sportovců, které se konaly v německém Wűrzburgu. Nabídku zúčastnit se sportovního klání přijalo celkem 470 sportovců s transplantovanými orgány z 23 států Evropy. Českou republiku úspěšně reprezentovalo 6 sportovců, kteří získali deset medailí:

  • 5 zlatých v běhu na 400, 800 a 1 500 m (Vojtěch Koudelka), ve sprintu na 100 m a golfu (Roman Dunda),
  • 2 stříbrné v badmintonu a za šipky, a 
  • 3 bronzové medaile v plaveckých disciplínách na 50 a 100 m prsa a 50 m znak.

Hry upozorňují na problematiku transplantací a dárcovství orgánů. Hlavním smyslem tohoto sportovního klání je především ukázat veřejnosti, že i po tak složitém zákroku, jakým je transplantace, lze vést plnohodnotný život a dosahovat úctyhodných sportovních výkonů,“ komentoval Tomáš Dřevíkovský, místopředseda rady sdružení CTT.

Český tým se světových i evropských her transplantovaných sportovců zúčastňuje pravidelně. Českou republiku chce reprezentovat také v příštím roce na XVII. světových hrách v Austrálii.

CTT je neziskové občanské sdružení, jehož činnost není dotována státem a je plně závislá na sponzorských příspěvcích. Jedním z hlavních sponzorů bude v roce 2009 společnost Roche.

Veškeré aktivity CTT včetně informací o možnostech finanční podpory jsou uvedeny na stránkách www.transplantace.eu.


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař

Číslo 11

2008 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

KOST
Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
nový kurz
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Svět praktické medicíny 5/2023 (znalostní test z časopisu)

Imunopatologie? … a co my s tím???
Autoři: doc. MUDr. Helena Lahoda Brodská, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#