#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úvodní slovo


Vyšlo v časopise: Prakt Gyn 2010; 14(3): 115
Kategorie: Úvodník

Vážené kolegyně a kolegové,

jp_33586_f_1
jp_33586_f_1

srdečně Vás vítám nad stránkami letošního třetího vydání Praktické gynekologie, které vychází u příležitosti 9. česko-slovenské konference reprodukční gynekologie a jubilejního 20. ročníku sympozia asistované reprodukce, konaného tradičně v Brně.

Osobně mě těší, že se realizačnímu týmu našeho periodika a redakční radě podařilo tematicky přizpůsobit toto vydání právě problematice reprodukční medicíny a in vitro fertilizace.

Andrology bych rád upozornil na práci zabývající se možností využití mikroskopie atomárních sil pro zobrazení povrchového poškození spermií vystavených oxidačnímu stresu. Tato experimentální technika, umožňující zobrazit morfologii spermií až s nanometrickým rozlišením, představuje do budoucna perspektivní cestu pro výzkum oxidačního stresu a poznání jeho vlivu na snížení plodnosti.

Jednu z cest, jak zlepšit perinatální výsledky gravidit po metodách asistované reprodukce, naznačuje i práce zabývající se elektivním single embryo transferem. Pokles počtu transferovaných embryí v České republice, kdy se v běžné praxi přenášejí většinou dvě embrya, koresponduje s vývojovým trendem ve vyspělých zemích, což vede ke snížení počtu trojčetných a čtyřčetných gravidit. Nicméně procento dvoučetných těhotenství po IVF/ICSI zůstává stále vysoké a představuje vážný perinatologický problém. Další zajímavou práci o vícečetných graviditách si nenechte ujít v podání neonatologů Perinatologického centra FN Brno. Abstrakt sdělení naleznete v Supplemetu Praktické gynekologie.

Na problematiku vícečetné gravidity po IVF navazuje i další práce zabývající se incidencí monozigotních dvojčat v asistované reprodukci. Autoři definují zajímavé závislosti ve výskytu monozygotních dvojčat a maternálním věku, v počtu získaných oocytů, typu ovariální stimulace a transferu kvalitních blastocyst.

Poruchy plodnosti byly dlouhodobě vnímány spíše jako problém žen, což neodpovídá reálné incidenci ženského a mužského faktoru neplodnosti v naší populaci. Pokud Vás zajímají postoje mužů, jejich role v diagnostickém a léčebném procesu, zaměřte svou pozornost na příspěvek autorů ze Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity.

Věřím, že na následujících stránkách naleznete zajímavé a podnětné informace a připravené Supplementum Vám přiblíží atmosféru výročního sympozia. Za redakci Praktické gynekologie přeji úspěšná jednání a dostatek odborných i společenských zážitků z Brna.

prim. MUDr. Robert Hudeček, Ph.D.


Štítky
Dětská gynekologie Gynekologie a porodnictví Reprodukční medicína

Článek vyšel v časopise

Praktická gynekologie

Číslo 3

2010 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#