Pekařské profesionální astma


Occupational Asthma in Bakers

The authors present summary of main allergens in bakery environment. They point out the diagnostic pitfalls of this most frequentoccupational asthma and they elaborate on their own experience with clarification of the causal relation between respiratoryseverity and working environment.

Key words:
occupational asthma, allergens in bakery, diagnosis


Autoři: Z. Hajduková ;  I. Macháček
Působiště autorů: Klinika chorob z povolání FNsP, Ostrava-Poruba, vedoucí pracoviště MUDr. Zdeňka Hajduková
Vyšlo v časopise: Pracov. Lék., , 2003, No. 4, s. 159-162.
Kategorie: Články

Souhrn

Autoři podávají přehled hlavních alergenů v pekařském prostředí. Upozorňují na diagnostická úskalí této nejčastější formyprofesionálního astmatu a rozvádějí vlastní zkušenosti s objasňováním kauzálního vztahu dechových potíží s pracovním prostředím.

Klíčová slova:
profesionální astma, alergeny v pekárnách, diagnostika

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Hygiena a epidemiologie Hyperbarická medicína Pracovní lékařství
Kurzy Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se