#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zpráva z týdenní stáže v Londýně


Vyšlo v časopise: Otorinolaryngol Foniatr, 67, 2018, No. 4, pp. 135.
Kategorie: Zprávy z ORL společnosti

Díky projektu Cestovního grantu lékařům do 35 let ČSORLCHHK ČLS JEP jsem měla možnost se v srpnu tohoto roku zúčastnit týdenního pobytu na ORL klinice Guy’s hospital v Londýně.

Guy‘s hospital se nachází  v londýnském obvodě Southwark. Nemocnice je situována vedle univerzitního komplexu a naproti dominanty města –mrakodrapu Shard. Je rozdělena do 4 křídel. Guy’s hospital byla založena v roce 1721 Thomasem Guyem původně pro nevyléčitelné pacienty ze St Thomas’ Hospital. Během let se postupně rozšiřovala. V nemocnici jsou umístěny lékařská a zubařská fakulta King‘s College London.

Kliniku otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku v Guy’s nemocnici jsem si vybrala na doporučení našeho pana přednosty. Klinika je působištěm předních evropských onkochirurgů hlavy a krku- Mr Ricard Simo a Mr. Jean Pierre Jeannon.  Do nemocnice jsem nastoupila na tuto týdenní stáž v pozici observer - pozorovatele. 

Na snímku Guy‘s hospital v Londýně
Obr. 1. Na snímku Guy‘s hospital v Londýně

Každé ráno se nejen lékaři, sestry, ale i další zdravotnický personál setkávali na lůžkovém oddělení-na ranním sezení. Následovala tzv. Ward round, neboli ranní vizita, kde mladí lékaři značili všechny informace rovnou elektronicky do notebooku dle rozhodnutí zkušenějšího rezidenta nebo konzultanta. ORL oddělení bylo rozděleno do dvou oddělených lůžkových částí.

Po ranním sezení jsem se vydala do dalšího křídla nemocniční budovy s hlavním operačním traktem s 15 operačními sály, kde 3 z nich byly využívány pro ORL problematiku.

Každý den jsem zde mohla sledovat běžné ušní, nosní i krční operace - endoskopicky provedené ossikuloplastiky i septorhinoplastiky, zpočátku týdenní stáže laserové chordektomie provedené Mr Simem. Řada výkonů se také prováděla v režimu one day surgery, kdy pacienti odcházeli 5 hodin po operaci domů. Kromě běžných výkonů byly dny zaměřené i na chirurgii lební baze a další rozsáhlé výkony společně se stomatochirurgy a plastickými chirurgy. Byla jsem přítomna exenteraci očnice s totální maxilektomií s následnou lalokovou plastikou pro invazivní dlaždicobuněčný karcinom horního víčka.

V odpoledních hodinách jsem se účastnila specializovaných ambulancí, ve kterých jsem mohla vidět rozdílnost vedení dokumentace - ručně psané zápisy anamnézy a následně diktovaný záznam do podoby tzv. Letter, který obdrží jak pacient, tak praktický lékař poštou. Závěrem stáže jsem vyslechla v Cancer centre mezioborovou onkologickou komisi -  H&N MDM.

Zdravotnický personál, se kterým jsem se v Guy’s hospital setkala, byl velmi milý, vstřícný, nápomocný a ochotný vzdělávat všechny přítomné stážisty. Ve všech případech jsem byla svědkem pozitivního a povzbudivého přístupu k pacientům. Vztah mezi pacientem a lékařem hodnotím více přátelský a rovnocenný, i přes to, že lékař zůstává uznávanou autoritou. Stáž hodnotím ve všech aspektech jako velmi prospěšnou a přínosnou. Dodala mi motivaci, nadhled, možnost srovnání a především mi přinesla nové zkušenosti jak lékařské tak společenské.

Stáž byla podpořena cestovním grantem ČSORLCHHK ČLS JEP.

Adresa ke korespondenci:

MUDr. Martina Jemelková

Otolaryngologická klinika FN Olomouc

e-mail: martinajemelkova27@gmail.com


Štítky
Audiologie a foniatrie Dětská otorinolaryngologie Otorinolaryngologie

Článek vyšel v časopise

Otorinolaryngologie a foniatrie

Číslo 4

2018 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#