#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stáž na ORL klinice v Janově


Vyšlo v časopise: Otorinolaryngol Foniatr, 67, 2018, No. 4, pp. 136.
Kategorie: Zprávy z ORL společnosti

Janov, neboli Genoa, leží v severoitalské oblasti nazývané Ligurie a je největším obchodním přístavním městem v Itálii. Právě zde se narodil Kryštof Kolumbus, jehož rodný dům je umístěn mezi starou a novou městskou zástavbou. V současné době má Janov pověst mírně nebezpečného a špinavého města. Nebezpečně jsem se však v žádné chvíli necítila.

Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Univerzity v Janově je pod vedením prof. Giorgio Peretti od roku 2011. Na oddělení je trvale 13 lékařů a během mé stáže současně též asi 6 rezidentů a několik mediků. Klinika je umístěna v křídle tzv. Monobloco, nově postaveného nemocničního komplexu. V nejvyšším patře jsou denní místnosti lékařů, konferenční místnost a oddělení, které je propojeno s oddělením maxilofaciální chirurgie. O patro níže jsou umístěny centrální operační sály, ve druhém patře jsou specializované ambulance a v prvním patře akutní ambulantní péče.

Dr. Francesco Mora při operačním výkonu.
Obr. 1. Dr. Francesco Mora při operačním výkonu.

Původní termín stáže byl přeložen vzhledem k aktivitám prof. Peretti a stáž mi byla doporučena v termínu, kdy měl probíhat kurz NBI vyšetřování, což jsem kvitovala s potěšením. Avšak první den stáže mi bylo sděleno, že kurz již proběhl, byl přeložen na dřívější termín. Plánovaně jsem na klinice strávila 2 týdny, abych získala co největší množství vědomostí. Musím však podotknout, že pro zahraniční stážisty nemají koncepčně připravený program stáže, a pokud není člověk dostatečně aktivní, nikdo by si jej nevšímal. Prof. Peretti byl během mé stáže na pracovišti zřídka, avšak vidět jej při laryngoskopických operací je jako sledovat hudební koncert. Několikrát si jej méně zkušený lékař přizval k operaci, např. při operaci tumoru v oblasti přední komisury, a lehkost a jistotu, se kterou se s problematickou částí operace vyrovnal, bych přála každému operatérovi. Na sálech jsem ponejvíce doprovázela Dr. Francesco Mora, který se zaměřuje právě na laryngoskopické výkony. Překvapilo mne, že mnohdy ani benigní léze neoperovali rezidenti, většinou jim bylo dovoleno pouze pacienta zaintubovat. Po domluvě mi bylo umožněno vyzkoušet si laserovou chordektomii na prasečím hrtanu.

Moderní část nemocnice, tzv. Monobloco.
Obr. 2. Moderní část nemocnice, tzv. Monobloco.

Výraznou část stáže jsem strávila i na tzv. laryngeální ambulanci, kde jsem měla možnost vidět pacienty před operací hrtanu, či pacienty, jež jsou v dlouhodobém sledování. V této ambulanci byli vždy přítomni dva rezidenti – jeden vyšetřoval a druhý psal zprávu. Všichni pacienti byli vyšetřeni endoskopickou optikou, součástí bylo NBI vyšetření, při vyšetřování stál vždy lékař za pacientem. Mohla jsem si prohlédnout videozáznamy před i po operaci. K dispozici bylo 5 endoskopů, které vždy sestra po použití odvážela ke sterilizaci do speciální místnosti. O rozsahu plánovaného výkonu se rozhodovalo vždy v pátek za přítomnosti profesora, radiologa a onkologa. Překvapilo mne, že každý pacient měl své nálezy zapsané v dokumentu Word a při každé další návštěvě se pouze dopisoval aktuální nález pod předchozí text. Ani žádný elektronicky vedený objednávkový systém nebyl používán, termíny kontrol se zapisovaly do tabulek v dokumentu Word, vytvořených pro jednotlivé týdny.

Rezidenti byli velmi milí lékaři, výrazně znechucení systémem vzdělávání. Před dosažením specializace (zkouška spíše symbolická) jsou stále zaměstnanci univerzity a složením této zkoušky se prakticky stávají nezaměstnanými. Není brán zřetel na to, že několik let v dané nemocnici pracují, že mají v univerzitním městě založenou rodinu. Mnohdy musejí dojíždět velké vzdálenosti do jiného města, anebo se za prací s celou rodinou přestěhovat. Dle jejich sdělení je toto nutí odkládat manželství a rodinu do pozdějšího věku.

Stáž hodnotím z profesního hlediska jako přínosnou. Janov se svou přístavní promenádou, historickým centrem či největším akváriem v Evropě jsem si oblíbila a ve volném čase jsem podnikla i několik kratších výletů do okolních městeček, které spojuje vlaková trať procházející janovským centrem.

Děkuji za finanční podporu cestovního grantu ČSORLCHHK ČLS JEP, která mi stáž pomohla uskutečnit.

Adresa ke korespondenci:

MUDr. Veronika Vesecká

Oddělení ORL a chirurgie hlavy a krku Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov a.s.

e-mail: vesecka.veronika@email.cz


Štítky
Audiologie a foniatrie Dětská otorinolaryngologie Otorinolaryngologie

Článek vyšel v časopise

Otorinolaryngologie a foniatrie

Číslo 4

2018 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#