#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Neurochirurg K osmdesátinám prof. MUDr. Eduarda Zvěřiny, DrSc., FCMA


Vyšlo v časopise: Otorinolaryngol Foniatr, 67, 2018, No. 4, pp. 138.
Kategorie: Recenze knihy

Edice Osobnosti 3. LF UK.

Vydala 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, 2018.

Byl jsem vyzván k recenzi publikace věnované profesoru MUDr. Eduardu Zvěřinovi s prostým názvem „Neurochirurg“. Považuji si této výzvy, protože jde o výjimečnou osobnost ve výjimečné době a za výjimečných okolností. Jelikož jsem nyní členem profesorského sboru 3. LF UK a ÚVN, je pro mne ctí přiblížit Vám knihu, která popisuje životní osud tohoto mimořádného neurochirurga. Výjimečnost knihy spočívá mimo osobnost jubilanta i v autorském kolektivu. Knihu sepsali osobnosti lékařství světového formátu, profesoři Univerzity Karlovy Michal Anděl, Jaroslav Blahoš, Jan Betka, Pavel Haninec, Richard Rokyta a i sám Eduard Zvěřina, ale nalezneme zde i další autory příspěvků a statí.

První část knihy je biografií života Eduarda Zvěřiny a jeho cestě až k profesorovi MUDr. Eduardu Zvěřinovi, DrSc., FCMA, jenž se stal světově uznávaným odborníkem v neurochirurgii. V knize jsou popsány peripetie jeho života, kde se z „obyčejného“ člověka formuje velká osobnost. V této části knihy nalézáme poučení o jeho píli, pracovitosti a odborném zaměření. Dozvídáme se však také o mnohých trpkých momentech spojených s životními situacemi, kde neplatila pravidla fair play. Na druhé straně poznáme člověka s vášní pro přírodu. Málokdy se setkáváme s tak niterným vyznáním k vlasti a rodné zemi, jako nacházíme právě u pana profesora.

Velmi zajímavá je i druhá část knihy, která nám umožňuje nahlédnout na osobnost pana profesora jak ho vidí jeho spolupracovníci, přátelé, žáci a současní profesoři i z jiných oborů lékařství. Tato takřka historicky dokumentární část vykresluje osobnost prof. Zvěřiny pohledem těch, kteří oceňují jeho přínos v oblasti rozšíření medicíny jako oboru, a neurochirurgie obzvláště. Velmi poučné jsou také texty obsahující názory a vyznání samotného pana profesora, věnované etickým a morálním aspektům současné medicíny.

Pro historiky je jistě cenná i závěrečná část knihy, kde nacházíme jeho podrobné curiculum vitae v datech a přesných historických konsekvencích.

Závěrem mi dovolte, abych Vám, čtenářům, přiblížil nezlomného ducha pana profesora tím, že i dnes, v osmdesáti letech, je aktivní společensky i v medicíně. Jeho život zanechal nesmazatelné stopy. Je to možná i díky tomu, že velkou část věnoval službě neurochirugii a stejně tak službě vlasti jako voják, kde dosáhl hodnosti plukovníka. V Ústřední vojenské nemocnici je jeho osobnost zapsána nesmazatelně do její historie. Tato biografie je zajímavým pohledem na život člověka, jenž je úspěšným neurochirugem, a z jehož života můžeme čerpat poučení pro dnešek.

Prof. MUDr. Jaromír Astl, CSc.


Štítky
Audiologie a foniatrie Dětská otorinolaryngologie Otorinolaryngologie

Článek vyšel v časopise

Otorinolaryngologie a foniatrie

Číslo 4

2018 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#