#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

16. duben - Světový den hlasu


Autoři: J. G. Švec 1,2;  F. Šram 1;  J. Vydrová 1
Působiště autorů: Hlasové centrum Praha 1;  Oddělení biofyziky, Katedra experimentální fyziky, Přírodovědecká fakulta UP, Olomouc 2
Vyšlo v časopise: Otorinolaryngol Foniatr, 58, 2009, No. 1, pp. 7.
Kategorie: Zpráva

jp_3886_f_1
jp_3886_f_1

Ačkoliv je hlas každodenně běžně používán, většina lidí si uvědomuje jeho důležitost až když s ním nastanou problémy. Důležitost hlasu a mezilidské komunikace vzrůstá: postupně se rozšiřuje počet profesí závislých na mezilidské komunikaci a výrazně se snižuje počet lidí pracujících pouze manuálně. Hlasové problémy v současné společnosti ovlivňují zaměstnání a snižují kvalitu života. Zvýšení veřejného povědomí o důležitosti hlasu a zvýšení ostražitosti vůči hlasovým poruchám je cílem Světového dne hlasu, který je od roku 2003 každoročně slaven dne 16. dubna. Vybrané společnosti, zařízení a odborní lékaři pečující o hlas spolu s dalšími specialisty a hlasovými profesionály v tento den organizují různé veřejné akce, například přednášky a pěvecká vystoupení, rozhovory v rozhlase a televizi, dny otevřených dveří, preventivní vyšetření hlasu a hlasového ústrojí a podobně.

Důvodem ustanovení Světového dne hlasu je velice slabé povědomí veřejnosti o důležitosti lidského hlasu. Mnoho lidí žije v domnění, že chrapot není chorobným dějem, ale banálním příznakem, či dokonce účelovým projevem lidí s nekonformním stylem života. Přehlížení více než tři týdny trvající chraptivosti tak vede k pozdnímu rozpoznání potenciálně nebezpečných nemocí, např. rakoviny hlasivek. Den hlasu byl inicializován roku 1999 v Brazílii, jakožto preventivní akce proti zvýšenému výskytu rakoviny hrtanu, a rychle se rozšířil po celém světě. V České republice je jeho první oslava plánována na letošní rok.

Světový den hlasu poskytuje příležitost sdělit informace a zlepšit veřejnou informovanost o důležitosti lidského hlasu. Tento den také poskytuje příležitost pro oslavu a propagaci interdisciplinarity a spojení mezi medicínou, vědou, uměním a pedagogikou, neboť péči o hlas prospívá kombinace vědomostí a zkušeností za všech těchto domén.

Doc. MUDr. František Šram, CSc.

Hlasové centrum Praha

Španělská 4

120 00 Praha 2


Štítky
Audiologie a foniatrie Dětská otorinolaryngologie Otorinolaryngologie

Článek vyšel v časopise

Otorinolaryngologie a foniatrie

Číslo 1

2009 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#