#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

XLIV. pracovní dny Radiofarmaceutické sekce ČSNM, Hradec Králové, 31. 5. – 2. 6. 2023


Vyšlo v časopise: NuklMed 2023;12:61
Kategorie: Z akcí NM

Na přelomu května a června letošního roku proběhly další, v pořadí již 44. pracovní dny Radiofarmaceutické sekce ČSNM. Po čtvrté v historii byly pořádány v Hradci Králové, ale vůbec poprvé jsme se sešli na akademické půdě Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy, která byla letošním spoluorganizátorem.

Farmaceutická fakulta UK v Hradci Králové.
Farmaceutická fakulta UK v Hradci Králové.

Konference, slavnostně zahájená děkanem fakulty doc. PharmDr. Jaroslavem Rohem, Ph.D., probíhala v posluchárně A s přilehlými prostorami fakulty, kterou prošla celá řada našich kolegů farmaceutů.

Hojná účast letos zahrnovala 98 registrovaných účastníků, kteří si během tří dnů vyslechli velmi zajímavý a pestrý program, čítající 21 odborných a 6 firemních sdělení. Tradiční témata, věnovaná přípravě, kontrole a použití radiofarmak v běžné praxi, byla doplněna o nové poznatky z výzkumu nových látek, především na poli radionuklidové terapie. Vedle příspěvků tradičních klinických i vědecko-výzkumných pracovišť, účastnících se našich konferencí pravidelně, jsme měli nově možnost nahlédnout pod pokličku nám dosud neznámých institucí, pracujících s radioaktivními přípravky. A tak jsme se od Mgr. Lenky Andrejsové, Ph.D., dozvěděli o výzkumu a práci s radionuklidy na katedře radiobiologie Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Mgr. Ondřej Komžák nám přiblížil zákulisí unikátní výměny cyklotronu v PET centru Nemocnice Na Homolce.

Tradicí se již stalo vyhlášení nejlepší prezentace celé konference. Letos byla organizačním výborem vybrána přednáška PharmDr. Anny Ďurinové z Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové nazvaná „CRISPR/Cas9 Technique Used in Potential LRP2 Ligands Determination“.

Doprovodná část akce zahrnovala společenský večer konaný netradičně již první den konference v prostorách hotelu Alessandria. O hudební kulisu se postaral instrumentalista David Fiedler, působící jinak jako člen skupiny Plavci nebo vystupující v duetu s Milošem Dvořáčkem. Druhý večer proběhl v nových prostorách legendárního studentského AC klubu. Výborným zpestřením byl zábavně-vědomostní kvíz Katky Žilkové. O hudební kulisu se postaral kolega Zbyněk Nový, který se ujal role diskžokeje.

Velmi pozitivní ohlasy vyvolala exkurze účastníků konference do Zahrady léčivých rostlin fakulty, kterou nás provedla její vedoucí Ing. Anežka Chlebková.

Na úspěšném průběhu konference se za Farmaceutickou fakultu organizačně podíleli členové kolektivu Radioizotopových laboratoří v čele s prof. PharmDr. Františkem Trejtnarem, CSc. Patří jim naše poděkování stejně jako všem sponzorujícím firmám, jejichž stánky jsme mohli navštívit ve spojovacím koridoru obou budov fakulty v bezprostřední blízkosti přednáškového sálu.

Za organizační výbor děkujeme také všem účastníkům, obzvláště těm s aktivní účastí a těšíme se na další setkání na jaře příštího roku. Ve spolupráci s FJFI ČVUT pro Vás připravujeme 45. ročník, tentokrát v Praze.

text a foto Mgr. Igor Tichý 



Pohled do posluchárny A (nahoře); zahrada léčivých rostlin FaF UK (uprostřed); společenský večer – vystoupení Davida Fiedlera (dole).
Pohled do posluchárny A (nahoře); zahrada léčivých rostlin FaF UK (uprostřed); společenský večer – vystoupení Davida Fiedlera (dole).

 


Štítky
Nukleární medicína Radiodiagnostika Radioterapie

Článek vyšel v časopise

Nukleární medicína

Číslo 3

2023 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#