#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: NuklMed 2023;12:41
Kategorie: Editorial

Vážené kolegyně, vážení kolegové, v tuhle chvíli jsme odděleni nejen prostorovou, ale i časovou bariérou. Já jsem v zóně přelomu prázdnin, vám už skončily. Někteří z vás se možná vrátili z kongresu EANM, který jde letos termínově cestou našich loňských DNM. Což je určitý oslí můstek k jednomu z témat agendy, kterou jsme řešili před prázdninami a za jejich ospalého, horkého a místy deštivého běhu.

Tím tématem jsou přípravy na DNM. Termín konání nám v posledních letech létá ode zdi ke zdi. Loni začátek září, letos až v listopadu. Je to dáno možnostmi nabídky zařízení a koordinaci s ostatními významnými akcemi. V posledních ročnících jsme čelili vnějším komplikujícím faktorům (pandemie, ekonomika, nyní časný kongres EANM). Lokace pro příští dva roky máme rozmyšlené a zamluvené v obvyklý termín druhé poloviny září, který je snad rozumným kompromisem. Uspokojit všechny nároky nelze. Takže věřím, že vizi pro DNM 2024 vám představíme během DNM 2023.

Vrásky nám dělá ekonomická stránka akce v současné turbulentní ekonomické situaci. Podle předběžných jednání s podporovateli se zdá, že dostatečné materiální zajištění se posbírat podaří a všem sponzorům, kteří již poslali přihlášku nebo se na to chystají, děkujeme.

Náplň kongresu potřebuje trochu inovací, modernější a odlehčený přístup, právě tak, jak ho vídáme na EANM. Bohužel nám na to v posledních letech nezbývalo dost času. Základním kořením je interaktivita, jednou z cest je třeba zařazení tzv. „hands-on“ sekcí. Tedy akcí pro menší skupiny účastníků, kteří si každý sám procházejí klinické případy a poté je spolu s moderátorem kolektivně probírají. Koncept jsme v pilotní verzi otestovali na letošním Nuclear Boot Campu pro mladé lékaře NM v Zubří. Ukazuje se, že je viabilní a dobře přijímaný. Možná trochu odvážně jsme do programu zařadili takových sekcí hned několik. Je možné se na ně zapsat v rámci registrace na DNM. Myslím, že tento režim vzdělávání bychom se měli snažit využívat co nejvíce. Snad se první pokus na DNM vydaří, organizace není banální. Zdánlivě lehký úkol se komplikuje už jen s volbou termínu – jak to udělat, aby účastí na hands-on neztráceli účastníci možnost navštěvovat bloky DNM? Přece jen jsme menší akce, kde to ještě jde. A vše musí také zafungovat technicky. Až se termín přiblíží, nasdílíme s účastníky aktuální verze prohlížecího software ing. Trnky a DICOM soubory. Na místě už patrně nebude časový prostor řešit problémy s instalací a neznalost ovládání programů. Připravit se předem bude domácí úkol pro účastníky, podporu poskytneme. Takže vzhůru do Ostravy!

Práce na kongresu jsou náročné, ale v zásadě činnost zábavná. Řešení finanční stránky provozování naší odbornosti již je zábavné méně. Máte představu, jak se vlastně určuje kompenzace, kterou za provedené vyšetření/terapii zdravotnické zařízení dostává? Jaké jsou regulace, kdo a jak je stanovuje? V tomto roce nás díky již zmíněné nepříznivé ekonomické situaci pálí zejména úhrady za aplikovaná radiofarmaka, která vykazujeme jako ZÚLP. Jejich výši stanovuje Sekce úhrad SÚKL pomocí určité metodiky. Naše vzájemné vztahy jsou myslím dobré a při nutnosti řešit problémy se setkáváme se vstřícností a věcným přístupem. Problematické je z našeho pohledu nové znění a výklad Cenového předpisu MZ ČR, který reguluje právě výši úhrad a tím i možnosti SÚKL. Došlo zde k určité změně paradigmatu interpretace. V podstatě se uvolnila regulace obchodní ceny složek radiofarmak a přesunula se na výši úhrady. A zároveň tato regulace umožnila jen takové navýšení úhrady, které je naprosto neadekvátní současné inflaci. To v jednoduchosti znamená, že oddělení nakupují složky pro přípravu radiofarmak dráž, ale růst úhrady jako ZÚLP zdražení nepokrývá. Snažili jsme se na společné schůzce se zástupci MZ a ZP dojednat korekce, v nejisté době ledna k tomu však vůle nebyla. Jistě budeme usilovat o revokaci těchto jednání.

Už jsem vyčerpal úvodníku přidělený počet znaků, tak jen vykřiknu, ať se vám všem daří.


MUDr. David Zogala, Ph.D.
předseda výboru ČSNM ČLS JEP


Štítky
Nukleární medicína Radiodiagnostika Radioterapie

Článek vyšel v časopise

Nukleární medicína

Číslo 3

2023 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#