#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pracoviště nukleární medicíny Institut klinické a experimentální medicíny Praha 4


Vyšlo v časopise: NuklMed 2021;10:53-54
Kategorie: Z pracovišť NM

IKEM letos velkolepě oslavil 50. výročí svého založení, kdy se sloučilo šest do té doby samostatných vědeckovýzkumných ústavů v areálu Thomayerovy nemocnice, mezi kterými byl i Výzkumný ústav pro využití radioizotopů v lékařství.

Tyto ústavy byly zakládány již od padesátých let minulého století. Izotopová laboratoř při Ústavu klinické a experimentální chirurgie byla založena v roce 1954 jako ryze výzkumné pracoviště pod vedením doc. MUDr. Bohuslava Vavrejna, který pak v roce 1964 vytvořil i koncepci samostatného lékařského oboru zabývajícího se využitím radioizotopů v medicíně. Od roku 1971 byla nukleární medicína uznaná jako odborná specializace, vedoucím subkatedry nukleární medicíny Institutu pro doškolování lékařů a farmaceutů (ILF), dnešní IPVZ, byl pravě doc. B. Vavrejn. Na pracovišti v IKEM probíhal intenzivní výzkum vývoje radiofarmak a jejich testování na zvířatech ve spolupráci s Ústavem v Řeži u Prahy.

První gama kamera na pracovišti a jedna z prvních v Československu – Nuclear Chicago Pho Gamma 3 byla instalovaná v roce 1965. Přibližně od roku 1970, už pod názvem Centrální izotopové pracoviště, bylo v provozu lůžkové a ambulantní oddělení. Paní Gabriela Nikodemová působila od začátku na nově vytvořeném pracovišti nejdřív jako sestra na lůžkové části, v roce 1991 se stala vrchní sestrou a vykonávala tuto funkci úspěšně až do roku 2010. Po jejím odchodu do důchodu funkci převzala současná vrchní sestra Bc. Daniela Mikesková.

Součástí pracoviště bylo velice silné fyzikální oddělení, reprezentováno především RNDr. Ivanem Runczikem, DrSc. a stálo za návrhem a konstrukcí hardwaru i softwaru používaného u vyšetření. Za velký úspěch se považuje například gatovaná ventrikulografie v roce 1978 a první realizované tomografické vyšetření v roce 1979.

Na oddělení přípravy radiofarmak a výzkumné laboratoře věnující se výzkumu radiofarmak a radioimunoanalytickým metodám působil od roku 1970 až do konce svého života v roce 2019 doc. RNDr. Pavel Komárek, Ph.D. Jeho přínos celkovému vývoji nukleární medicíny v České Republice je značný a dobře známý napříč oborem.

Tým pracoviště nukleární medicíny v IKEM.
Tým pracoviště nukleární medicíny v IKEM.

V roce 1990 vedení oddělení převzal MUDr. Jan Kasalický, CSc., který se věnoval hlavně nukleární kardiologii. Ve funkci ho v roce 2000 vystřídala MUDr. Marie Buncová, CSc., která rozšířila spektrum vyšetření a vyvíjela nové metodiky vyšetření v souladu se specifickými požadavky raritních a složitých patologii pacientů IKEMu (hlavně vyvíjecí se transplantologie).

Činnost lůžkového oddělení byla ukončena v roce 2011 a od té doby pracoviště poskytuje radionuklidovou terapii ambulantně (hyperthyreóza, synovektomie). Pro diagnostické účely provádíme kompletní škálu vyšetření konvenční nukleární medicíny v oblasti kardiologie, onkologie, gastroenterologie, ortopedie, diabetologie, neurologie a dalších, nejen pro potřeby IKEM, ale i sousedící FTN a široké spádové oblasti Prahy 4. Ročně oddělením projde cca 5000 pacientů.

Od října 2017 ve vedoucí pozici působí MUDr. Nevenka Solar.

V současné době je převážná klinická část pracoviště, včetně radiofarmaceutické laboratoře, umístěna v hlavní budově IKEM a prošla v letošním roce rozsáhlou rekonstrukcí. Kromě gama kamery GE Optima NM/CT 640 a dedikované kardiologické kamery Spectrum Dynamics D-SPECT byla instalovaná další hybridní kamera GE NM/CT 860.

Od základu nově byla vybudovaná laboratoř pro přípravu radiofarmak reflektující všechny nároky, které na prostory tohoto typu klade současná legislativa. Laboratoř je vybavena dvěma laminárními boxy Tema Sinergie tak, aby splňovala přísné požadavky na přípravu sterilních léčivých přípravků ve zdravotnických zařízeních. V prostorách pracoviště byl instalován moderní radiační monitorovací systém, který zvyšuje radiační ochranu personálu.

Oddělení se letos přejmenovalo na Pracoviště nukleární medicíny a skládá se z Klinického oddělení, Fyzikálně-technického oddělení a Oddělení přípravy radiofarmak.

GE Optima NM/CT 640 (nahoře), Spectrum Dynamics
D-SPECT (dole).
GE Optima NM/CT 640 (nahoře), Spectrum Dynamics D-SPECT (dole).

GE NM/CT 860 (nahoře), radiofarmaceutická laboratoř (dole).
GE NM/CT 860 (nahoře), radiofarmaceutická laboratoř (dole).

Administrativní část pracoviště s kancelářemi je pak stále v pavilonu V v areálu Thomayerovy nemocnice, kde se historie pracoviště začínala psát. Je zde instalována i naše v současné době nejstarší SPECT/CT kamera GE Infinia Hawkeye.

V budoucnosti se počítá s výstavbou nového pavilonu, který by měl nahradit administrativní zázemí na pavilonu V a rozšířit spektrum vyšetření o možnosti PET/CT diagnostiky.

Pracoviště nukleární medicíny stále pokračuje ve výuce studentů zdravotnických oborů radiologický asistent, radiologický technik a radiologický fyzik a ve specializačním vzdělávání ve vybraných oborech.

Důležité fáze rozvoje oddělení:

1954 – Izotopová laboratoř pod Ústavem klinické a experimentální chirurgie v Praze – založil doc. MUDr. Bohuslav Vavrejn, CSc.

1965 – Výzkumný ústav pro využití radioizotopů v lékařství, první gama kamera Nuclear Chicago Pho Gamma 3.

1971 – Vznik IKEM jako nemocnice, prvním ředitelem prof. Prokop Málek.

1979 – První improvizovaný SPECT pomocí zubařského křesla a planární kamery.

1989 – Položení základního kamene nové budovy IKEM.

1998 – Otevření první části novostavby IKEM.

2005 – Dokončení novostavby IKEM.

2007 – Instalace SPECT/CT Infinia Hawkeye 4.

2014 – Instalace polovodičové kardiologické gama kamery D-SPECT.

2015 – Instalace SPECT/CT Optima NM/CT 640.

2021 – Kompletní rekonstrukce radioizotopového pracoviště v budově IKEM včetně radiofarmaceutické laboratoře a instalace SPECT/CT NM/CT 860, přejmenování na Pracoviště nukleární medicíny.

Přednostka:

MUDr. Nevenka Solar


Zástupce přednosty:

MUDr. Marie Buncová, CSc.

Vrchní sestra:

Bc. Daniela Mikesková

Vedoucí fyzikálního oddělení:

Ing. Jiří Terš

Vedoucí oddělení pro přípravu radiofarmak:

Ing. Lukáš Ondrák

Dohlížející osoba:

Ing. Jiří Terš

text a foto MUDr. Nevenka Solar


Štítky
Nukleární medicína Radiodiagnostika Radioterapie

Článek vyšel v časopise

Nukleární medicína

Číslo 3

2021 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#