#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Terapie karcinomů štítné žlázy pomocí jodu 131I


Treatment of thyroid cancers with 131I

Case report: The goal of our work is to provide the comprehensive information about medical procedures used during radioiodine therapy.

We present the perspective of a thyroid cancer at the beginning of the 19th century. The overview of the types of thyroid cancers and their eligibility for the radioiodine 131I therapy follows. Later on, we discuss solely differentiated cancers. The basic type of therapy is the combined procedure comprising surgical resection, application of radioiodine and thyroid hormones substitution. We give information about the course of hospitalization together with requirements which must be observed both at hospital and at home. There are also different pitfalls and possible complications during therapy. Long-life monitoring after the therapy is also important. Maintenance of the rules of radiation protection is an integral part of the therapeutic use of open sources.

Keywords:

therapy – thyroid cancer – radioiodine – nuclear medicine


Autoři: Simona Uhrinová
Působiště autorů: Oddělení nukleární medicíny, Fakultní nemocnice Hradec Králové, ČR
Vyšlo v časopise: NuklMed 2020;9:34-36
Kategorie: Z praxe

Souhrn

Cílem sdělení je přinést ucelený souhrn o průběhu léčebných postupů při terapii radiojodem.

V úvodu se seznamujeme s pohledem na rakovinu štítné žlázy na počátku 19. století. Následuje přehled druhů rakoviny štítné žlázy a jejich vhodnost pro léčbu radiojodem 131I. Následně se již zaměřujeme výhradně na karcinomy diferencované. Základní formou terapie je kombinovaná metoda, kam patří chirurgická léčba, vlastní podání radiojodu a substituce hormonů štítné žlázy. Seznamujeme se s průběhem pobytu v nemocničním zařízení a s režimovými opatřeními, která je nutno dodržovat jak při hospitalizaci, tak v domácím prostředí. Léčba přináší i úskalí a možné komplikace. Důležitá je doživotní dispenzarizace pacientů. Terapeutické využívání otevřených zářičů je neoddělitelně spjato s dodržováním zásad radiační ochrany.

Klíčová slova:

karcinom štítné žlázy – radiojod – nukleární medicína – terapie

Úvod

Karcinomy štítné žlázy představují 1–1,5 % ze všech nádorových onemocnění. Vrcholu výskytu v populaci dosahují mezi 50. – 65. rokem věku. Výjimkou není postižení mladistvých i velmi starých lidí. U žen je onemocní 5x častější.1

Historie

Na rakovinu štítné žlázy se na počátku 19. století pohlíželo jako na tvrdou invazivní strumu vznikající po 25. roce věku a vedoucí k smrti. V roce 1860 nastala chirurgická revoluce a jednoduchá struma byla vnímána jako prekanceróza. Mikroskopicky se definovaly nádory štítné žlázy v roce 1880. Rok 1892 objasnil funkci štítné žlázy, akumulaci jodu, tvorbu hormonů apod. Kolem roku 1930 vznikl koncept klasifikace karcinomů štítné žlázy, který kombinoval histologická kritéria a přežití pacientů. Ve 40. letech 20. století se začal využívat radiojod pro lékařské účely. Upřesnil se pojem diferencované karcinomy štítné žlázy. 2

Druhy karcinomů štítné žlázy

Mezi diferencované karcinomy štítné žlázy patří papilární a folikulární karcinom. Papilární forma nádoru se vyskytuje v 80 % případů a jeho biologická aktivita je nízká, ale poměrně časně metastazuje do lymfatických uzlin. Čistě folikulární forma se vyskytuje až v 15 %, má tendenci k metastazování do plic a skeletu.

Anaplastický karcinom se vyskytuje sporadicky. Tato forma nádoru časně metastazuje, patří k nejagresivnější formě a nevychytává radiojod. 1

Medulární karcinom se výskytuje kolem 5 %, neakumuluje jod a má vážnou prognózu. 3

Průběh terapie

Základní formou terapie je kombinovaná metoda, kam patří chirurgická léčba, vlastní podání radiojodu a substituce hormonů štítné žlázy. Chirurgická léčba zahrnuje totální thyreoidektomii, která je nutným předpokladem podání radiojodu. S odstupem maximálně 6 týdnů se pacient přijímá na lůžkové oddělení nukleární medicíny k eliminaci zbytků štítné žlázy v nepříjemné, ale nezbytné hypothyreóze. Před terapií je nutné poučit pacienta o nízkojodové dietě a aby nepodstupoval žádná vyšetření s jodovou kontrastní látkou aspoň tři měsíce před podáním radiojodu. Při přijetí na oddělení pacient absolvuje vstupní ultrazvuk štítné žlázy, odběry krve a perorální podání malé dávky radiojodu, aby bylo možné provést akumulační test. Druhý den ráno proběhne měření podané aktivity (stovky kBq 131I) v rámci akumulačního testu. Nejprve změříme počet impulzů fantomu, pozadí vyšetřovny, dále v oblasti pacientovy štítné žlázy a kolene. Naměřené údaje použijeme k výpočtu akumulace zbytků štítné žlázy vyjádřené v %. Výsledek slouží k úpravě terapeutického množství radiojodu. Přesahuje-li však hodnota akumulace 5 %, je na místě ještě zvážit reoperaci a tím možnou redukci nežádoucích účinků radiojodu. Nad 10 % je reoperace jistá. Následuje scintigrafie štítné žlázy.

Léčebnou dávku 131I můžeme podat perorálně v podobě roztoku nebo želatinových kapslí, které se dodávají v odpovídajícím olověném stínění. Pro starší pacienty někdy bývá užití kapsle obtížné. Mezi základní doporučení patří, aby pacient 6 hodin před podáním radiofarmaka lačnil, dostatečně podanou terapii zapil a bez jídla vydržel ještě hodinu poté.

Standardní thyreodestrukční dávka se pohybuje v rozmezí 3,7–4,4 GBq. Dávka 5,5 GBq se podává při radioablaci reziduí štítné žlázy. Recidiva onemocnění se řeší podáním aktivity 5,5–7,4 GBq. 4,5 Pokud jsou přítomny vzdálené metastázy, použijeme dávku kolem 8 GBq. Terapeutická aktivita by neměla převýšit 11 GBq. Mohlo by dojít k akumulačnímu útlumu. 6 Léčba pro děti a mladistvé se přepočítává pomocí korekčních faktorů podle váhy pacienta. Vše zaznamenáváme do dokumentace.

Cílem radioterapie je omezení výskytu recidiv onemocnění, snížení mortality a likvidace případných metastáz.

Průběh hospitalizace

Hospitalizace probíhá po dobu nejméně 7 dní. Například ve Fakultní nemocnici Hradec Králové pacienta hospitalizujeme od pondělí do pondělí a vlastní izolace na jednolůžkovém pokoji trvá 3–4 dny. 24 hodin po podání terapeutické dávky začíná každodenní měření aktivity v těle nemocného. Pokud klesne aktivita pod mez 390 MBq/cm2, pak může pacient pokoj opustit a pohybovat se po oddělení. Mez pro ukončení hospitalizace a odchod domů je stanovena na 250 MBq/cm2 (12 µSv/h v 1 m). 7 Při ukončení hospitalizace propouštěný absolvuje celotělovou scintigrafii, aby byla zobrazena rezidua štítné žlázy a odhaleny případné metastázy. Vyšetření se zpravidla doplňuje o SPECT/CT krku a hrudníku.

Radiojod se z těla uvolňuje dechem, slinami, slzami, potem, močí i stolicí, proto je důležité pacientům zdůraznit dodržování režimových opatření, mimo jiné zvýšené hygieny. Informace se týkají častějšího sprchování, převlékání, výměny ručníků a dostatečné hydratace. 8 Také jsou upozorněni na to, že si mohou sebou vzít kyselé bonbony nebo žvýkačky pro stimulaci tvorby slin. Stimulace slinných žláz by měla začít nejdříve 24 hodin po podání léčby a slouží k potlačení případného zánětu. 48 hodin po aplikaci 131I nasazujeme supresní dávky hormonů štítné žlázy.

Pokud se v léčbě vyskytnou komplikace, pak jsou mírné, krátkodobé, málo časté a závislé na terapeutické aktivitě. Mezi ty časné patří nauzea, bolest nebo otok v lůžku štítné žlázy a postradiační zánět slinných žláz u aktivit nad 5,56 MBq. K pozdním problémům náleží chronická gastritida a xerostomie.

Relativními kontraindikacemi jsou kojení a inkontinence. Absolutní kontraindikací je těhotenství a nespolupracující pacient. 6

Režimová opatření

Režimová opatření po hospitalizaci je potřeba dodržovat alespoň 10 dnů. Pacient by neměl pobývat v blízkosti jiných osob, zejména dětí a těhotných. Měl by spát ve vzdálenosti nejméně 2 metry všemi směry od ostatních, bez ohledu na zdi. Mezi další instrukce patří omezení pobytu v místech, kde je více lidí – hromadná doprava, kino, divadlo, nákupní střediska aj. Pro samotného pacienta je důležitá svědomitá osobní hygiena a používání vlastních věcí (oblečení, ručník, ložní prádlo, příbor a nádobí). Je však možné společné praní prádla i umývání nádobí. V neposlední řadě apelujeme na pacienta, aby upozorňoval návštěvy, že je po terapii otevřeným zářičem a tedy zdrojem záření. Ženám se nedoporučuje otěhotnět minimálně rok po léčbě radiojodem a mužům počít potomka dříve než za 4 měsíce. 7

Závěr

Počet aplikací radiojodu pro terapii karcinomu štítné žlázy je omezen kumulativní dávkou pro daný organismus. To znamená, že můžeme léčbu opakovat do té doby, dokud je zachována schopnost reziduí a případných metastáz akumulovat jod. Důležitá je doživotní dispenzarizace pacientů. I po desítkách let remise může onemocnění znovu vzplanout.

Terapeutické využívání otevřených zářičů je neoddělitelně spjato s dodržováním zásad radiační ochrany.

sima@uhrin.cz


Zdroje

  1. Vlček P. Diferencovaný karcinom štítné žlázy - nový pohled na jeho léčbu. Onkologie. 2011;5:329-332
  2. Fragu P. Role of diagnostic and therapeutic tools in the definition of differentiated thyroid carcinoma (1800-1950). Bulletin du Cancer [online]. 2000;87:145-154. [cit. 19.11.2012]. Dostupné na: http://www.jle.com/en/revues/medecine/bdc/e-docs/00/01/13/E8/ article.phtml.
  3. Vlček P. Nádory štítné žlázy – klasifikace. Postgraduální medicína [online]. 2003;4. [cit. 4.11.2012]. Dostupné na: http://zdravi.e15.cz/clanek/postgradualni-medicina/nadory-stitne-zlazy-153017.
  4. Vlček P. Nádory štítné žlázy. Postgraduální medicína. 2007;9: 716-720
  5. Vlček P. Endokrinologicko-nukleárně medicínské aspekty v léčbě nádorů štítné žlázy. Vnitřní lékařství. 2007;53:807-811
  6. Šantora J, Němec J, Kubinyi J. Terapie karcinomu štítné žlázy pomocí radiojodu. Časopis lékařů českých. 2001;140:217-219
  7. SÚJB. 2000. Požadavky SÚJB při provádění terapie onemocnění štítné žlázy radiojódem (131I). SÚJB [online]. 2000;3. [cit. 22.11.2012]. Dostupné na: http://www.sujb.cz/fileadmin/sujb/docs/dokumenty/publikace/MP_terapie_stitne_zlazy.pdf.
  8. Dočkalová Š. Léčba pacientů s onemocněním štítné žlázy na klinice nukleární medicíny. Sestra. 2001;11:17
Štítky
Nukleární medicína Radiodiagnostika Radioterapie

Článek vyšel v časopise

Nukleární medicína

Číslo 2

2020 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#