#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Autoři: MUDr. Jiří Novák
Vyšlo v časopise: Klin Onkol 2014; 27(6): 385
Kategorie: Editorial


Motto:

Statistika nuda je, má však cenné údaje,…,

Zdeněk Svěrák: refrén písně Statistika

Slova klasika citovaná v záhlaví se plně vztahují i na statistiku onkologickou a data Národního onkologického registru České republiky, která jsou základními stavebními kameny onkologické epidemiologie.

Za tradičně nezáživné se považuje získávání údajů (tj. sběr, validace a kompletace onkologických hlášení a související dokumentace Národního onkologického registru ČR), avšak ani samotné přehledy nasbíraných dat se až na výjimky nijak zvlášť výrazné atraktivitě netěší.

Zájemcům, kteří potřebují své publikace doplnit o aktuální údaje z onkologické statistiky, jsou průběžně k dispozici ročenky Novotvary ČR. Významné rozšíření možností prezentace údajů Národního onkologického registru ČR přináší webový portál SVOD (Systém pro vizualizaci onkologických dat, www.svod.cz), který nabízí pestrou škálu interaktivních výstupů v grafické i tabelární podobě včetně časových trendů. Díky tomuto modernímu nástroji zájem o výstupy z našeho Národního onkologického registru postupně roste. Publikací, které se zabývají epidemiologií nádorových onemocnění v naší populaci, je však zatím stále poskrovnu.

Velmi rádi jsme proto do tohoto čísla zařadili článek věnovaný Incidenci a mortalitě nádorových onemocnění v ČR. Článek je dílem autorského kolektivu, který se již delší dobu snaží o vy­užití bohatého publikačního potenciálu, který data Národního onkologického registru ČR představují. Při letmém pohledu na sérii tabulek si možná vybavíme verš v úvodu zmíněné populární písně. Pečlivějším studiem si však potvrdíme užitečnost prezentovaných dat. Třeba to, že řada informací stále platí –  např. trvalý růst incidence a stagnace, resp. klesající trend mortality. Nebo naopak skutečnost, že zhoubné nádory plic se nově posunuly mezi pětici nejčastějších malignit u žen, což potvrzuje, že i v epidemiologii dochází k rozpadu informací, byť ve značně delším poločase, než je tomu jinde.

Závěrem bych rád vyjádřil poděkování všem pracovníkům Národního onkologického registru ČR, kteří svou neviditelnou prací zajišťují existenci viditelných dat. Poděkování náleží rovněž pracovníkům Institutu biostatistiky a analýz Masarykovy univerzity v Brně, kteří prostřednictvím SVOD, článků v tomto čísle Klinické onkologie a současně vydaném supplementu zpřístupňují širší tuzemské i zahraniční odborné veřejnosti epidemiologická fakta o zhoubných nádorových onemocněních v ČR.

MUDr. Jiří Novák

člen výkonné redakční rady



Štítky
Dětská onkologie Chirurgie všeobecná Onkologie

Článek vyšel v časopise

Klinická onkologie

Číslo 6

2014 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#