#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vznik prvního standardu ČANT nutriční péče v geriatrii – je důležitá multioborová spolupráce?


The first common guideline of the Czech association of Dietitians concerning nutritional care in geriatrics - is multidisciplinary approach necessary?

Nutrition is a significant factor in geriatric patients that affecting both positively and negative health and functional status in old age. With global increase in the number of elders, gerontology and geriatrics is coming to the front. Nutritional care in an area where geriatrics patients are one of the most vulnerable population groups for the risk of malnutrition and others nutritional disorders. Czech Association of Dietitians – newly formed czech professional orga-
nization for nutrition care initiated creation of the first common guideline in cooperation with the Czech Society of Gerontology and Geriatrics CMS JEP and other medical standardization companiesand improving care of geriatric patients. Full version of this first standard called General Principles of Nutritional care is an attachment of this article.

Keywords:

nutritional care – geriatric medicine – care standard – Czech Association of Dietitians


Autoři: Mgr. Ing. Vágnerová Tereza 1,2
Působiště autorů: Geriatrická klinika 1. LF UK a VFN 1;  Česká asociace nutričních terapeutů, z. s. – výkonný výbor 2
Vyšlo v časopise: Geriatrie a Gerontologie 2020, 9, č. 1: 42-43
Kategorie: Doporučené postupy

Souhrn

Výživa představuje v seniorském věku významný faktor ovlivňující jak pozitivně, tak negativně zdraví a funkční stav ve vyšším věku. S globálním nárůstem počtu seniorů se do popředí dostává problematika gerontologie a geriatrie, a tedy i nutriční péče v této oblasti, neboť senioři jsou jednou z nejohroženějších skupin populace pro vznik podvýživy a dalších nutričních poruch. Česká asociace nutričních terapeutů, z. s. – nově vzniklá profesní organizace českých nutričních terapeutů – iniciovala vznik prvního společného standardu ve spolupráci s Českou gerontologickou a geriatrickou společností ČLS JEP a dalšími lékařskými společnostmi s cílem standardizace a zkvalitnění péče o geriatrické pacienty. Plná verze tohoto prvního standardu s názvem Obecné principy nutriční péče je přílohou tohoto článku.

Klíčová slova:

nutriční péče – geriatrie – standard nutriční péče – Česká asociace nutričních terapeutů

Adekvátní výživa představuje v seniorském věku klíčový faktor pro udržení integrity organismu, zlepšuje a zachovává dobrý funkční stav, soběstačnost a celkové zdraví seniora. Nezanedbatelná je i její role psychosociální a společenská. Nekvalitní, jednotvárné stravování naopak přispívá k progresi celé řady onemocnění a spolupodílí se na vzniku a rozvoji syndromu geriatrické křehkosti a sarkopenie. Preventivní a léčebné účinky optimální výživy jsou známé po mnoho staletí a ani v současné době její význam nikterak neklesá (1).

Senioři jsou jednou z nejohroženějších skupin pro vnik nutričních poruch. Osamělost, ztráta životního partnera, tíživá finanční situace, fyziologické změny spojené se stárnutím a v neposlední řadě i kumulace zdravotních deficitů, predisponují seniory k rozvoji malnutrice, která může mít až fatální následky (2). Prodlužující se střední délka života, a tedy i nárůst heterogenní seniorské populace, vybízí ke standardizaci a aktualizaci léčebných postupů za účelem zajištění co nejlepší (komplexní) péče o geriatrické pacienty. Právě za tímto účelem byl vytvořen doporučený postup nutriční péče v geriatrii, jehož tvorbu iniciovala Česká asociace nutričních terapeutů, z. s. (ČANT).

ČANT je nedávno vzniklým profesním sdružením českých nutričních terapeutů, které si klade za cíl zlepšit nutriční péči v České republice, reprezentovat nutriční terapeuty jakožto uznávané zdravotnické odborníky na výživu a dietologii, kteří v praxi aplikují vědecky podložené poznatky, podílejí se na výzkumu, úzce spolupracují s odbornými společnostmi, vládou, vzdělávacími institucemi i průmyslem. Jedním z prvních úkolů ČANT bylo otevřít cestu českým nutričním terapeutům do zahraničí a začlenit je do evropského společenství – tento úkol se podařilo realizovat již po prvním roce existence a ČANT se tak stal členem Evropské federace asociací nutričních terapeutů. S tímto krokem souvisel i další úkol, a to propojení nutričních terapeutů s lékaři a tvorba doporučených postupů na evropské úrovni, neboť souhra těchto profesí je v klinické praxi naprosto klíčová.

První geriatrický standard byl vytvořen za laskavé spolupráce České gerontologické a geriatrické společnosti ČLS JEP, která má v České republice dlouholetou tradici a jejíž názor je pro ČANT velmi významný a vážený. Standard byl vytvořen tak, aby k připomínkování byli vždy přizváni zástupci hlavních geriatrických center v České republice, svou recenzí přispěli i zástupci Společnosti klinické výživy a intenzivní metabolické péče ČLS JEP. K tvorbě standardu byly využity české i zahraniční zdroje, vždy však s ohledem na aplikovatelnost do prostředí české zdravotné péče.

Standard Obecné principy nutriční péče je první ze série geriatrických standardů zařazených pod obecnou část. Společně se zástupci obou lékařských společností byl vytvořen a připomínkován seznam návazných geriatrických standardů i pro část speciální. Jednotlivé (následné) standardy jsou plánovány tak, aby na sebe navazovaly a přinesly ucelený pohled na problematiku klinické výživy a péče v geriatrii. 

Dalším, již aktuálně vytvářeným standardem, je Nutriční screening a proces nutriční péče v geriatrii, který ČANT plánuje zhotovit a předat k připomínkování do první poloviny roku 2020. Standard Obecné principy nutriční péče bude taktéž součástí skript Výživa v geriatrii a gerontologii (ediční plán nakladatelství Karolinum pro rok 2020), a tedy přístupný pro studenty nutriční terapie a další zájemce o klinickou výživu v geriatrii.

Multioborová spolupráce má v geriatrické péči nezastupitelné místo a vytváří předpoklady pro kvalitní lékařskou i nutriční péči, a tedy i udržení dobrého funkčního stavu seniorů, a to i v pokročilém věku, a spolu se správnou výživou pak tvoří základní pilíře zdravého stárnutí a zachování optimální kvality života (1, 3).

Geriatrický standard Obecné principy nutriční péče ve formátu PDF je dostupný na: https://www.cant.cz/pracovni-skupiny-2/#standardizace a je též přílohou článku.

Mgr. Ing. Tereza Vágnerová1,2

1Geriatrická klinika 1. LF UK a VFN

2Česká asociace nutričních terapeutů, z. s. – výkonný výbor


Zdroje

1. Volkert D, et al. ESPEN guideline on clinicalnutrition and hydration in geriatrics. Clinicalnutrition 2019; 38 (1): 10–47.

2. Volkert D. LeitfadenzurQualitätssicherung der Ernährungsversorgung in geriatrischenEinrichtungen. Zeitschriftfür Gerontologie und Geriatrie 2009; 42(2): 77–87.

3. Cruz-Jentoft, Alfonso J, et al. Sarcopenia: revisedEuropeanconsensus on definition and diagnosis. Age and ageing 2019; 48(1): 16–31.

Štítky
Geriatrie a gerontologie Praktické lékařství pro dospělé Protetika Dětská onkologie Chirurgie všeobecná Onkologie

Článek vyšel v časopise

Geriatrie a Gerontologie

Číslo 1

2020 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#