#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Transplantační patologie - II. díl


Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., 51, 2015, No. 4, p. 147
Kategorie: Editorial

Vážené kolegyně, vážení kolegové, přátelé,

v tomto čísle našeho časopisu dokončíme sérii doškolovacích textů věnovaných transplantační patologii. Téma transplantace ledvin, kterému jsme se věnovali minule, uzavřeme praktickým průvodcem spletitými detaily biopsií renálních štěpů, který pro náš časopis připravil V. Nickeleit z americké University of North Carolina at Chapel Hill. Hlavním tématem tohoto čísla však budou transplantace jater - problematiku probereme jak z pohledu patologa, tak i hepatologa, budeme se věnovat morfologii chirurgických komplikací, diagnostice rejekce i rekurenci primárních chorob po transplantaci jater. Další texty vás seznámí s českými zkušenostmi s transplantací plic a s chirurgickými technikami orgánových transplantací. Nebudeme se ale věnovat jen transplantační patologii, toto číslo přináší také původní práci o periosteálním osteosarkomu a uzavíráme jej textem, který popisuje praktický postup při pitvě mozku a míchy pro diagnostiku neurodegenerativních onemocnění (článek je doplněn dalším materiálem ve formě eSupplementa, které najdete na webových stránkách časopisu).

S velikým potěšením bych ale na tomto místě rád informoval naše čtenáře i o mimořádném úspěchu mimo náš časopis. Prof. Šteinerovi se podařil husarský kousek, a to sestavit z příspěvků řady autorů historicky první monografii, která se obšírně a systematicky věnuje historii české patologie. Měl jsem společně s dalším recenzentem, kterým byl dr. Jan Betlach (přinášíme s ním při této příležitosti v našem časopisu rozhovor), možnost knihu před publikací prostudovat a mohu ji než vřele doporučit vaší pozornosti! Přestože je publikace sestavena z příspěvků 18 autorů, editorskou prací prof. Šteinera se podařilo zajistit, že působí po obsahové i jazykové stránce homogenně a vyrovnaně. Texty vás jistě, stejně jako se to stalo mně, rychle vtáhnou do děje - nemyslel jsem si, že je možné přečíst dějepisnou knihu na jeden zátah jako detektivku. Po úvodních kapitolách, ve kterých je mapována historie patologie v českých zemích od samých počátků, následuje hlavní blok věnovaný novodobým dějinám našeho oboru, rozdělený podle jednotlivých univerzitních pracovišť. Texty věnující se historii jednotlivých ústavů jsou navíc prokládány profily nejvýznamnějších osobností našeho oboru. Publikaci uzavírá volnější série příspěvků, kde najdete kromě textů o historii naší odborné společnosti a našeho časopisu i různé vzpomínky, úryvky z korespondencí, pohledy na náš obor „zvenčí“, veselé historky, včetně důkazů o tom, že čeští patologové zanechali své stopy i v literatuře či výtvarném umění. Kniha jedinečným způsobem zaznamenala historii našeho oboru a vzpomínky významných osobností, které se do té doby přenášely spíše ústní slovesností a časem by určitě přinejmenším zčásti zůstaly zapomenuty. Prof. Šteinerovi se podařilo unikátní dílo a je mu zde třeba vyslovit poděkování a obdiv.


Ačkoli se monografie zaobírá dějinami našeho oboru velmi obšírně, jistě existují i další kapitoly z historie našeho oboru, které se do monografie nevešly, zejména pak z menších regionálních pracovišť. Jak vybízí sám pořadatel publikace, prostor pro další historické vzpomínky je na stránkách našeho časopisu. Tuto výzvu podepisuji a v redakci se těšíme na vaše příspěvky. Třeba jednou vyjde druhé vydání této monografie a vaše publikované vzpomínky by mohly být podkladem pro její rozšíření.

Kniha vychází s podporou občanského sdružení Česká patologie v nakladatelství ATD a dobrou zprávou je, že ji z rozhodnutí výboru Společnosti českých patologů dostanou zdarma všichni členové Společnosti českých patologů ČLS JEP.

Přeji vám poučné a inspirativní čtení

J. Zámečník



Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská patologie

Číslo 4

2015 Číslo 4

Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#