#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

EDITORIAL


Vyšlo v časopise: Ces Urol 2021; 25(2): 89
Kategorie: Editorial

Zdráhám se psát o tom, že covidový chaos je za námi a s rostoucí proočkovaností se situace pomalu vrací k normálu. Opakovaně jsme se přesvědčili, že nadšení z pozitivně se vyvíjejících čísel bylo předčasné. Musíme si přiznat, že s pandemií svádíme nerovný boj, který nekompromisně obnažuje naše omezené porozumění základním vědeckým, zdravotnickým, společenským a ekonomickým mechanismům. Byli jsme opakovaně svědky toho, jak leckterý samozvaný odborník či politický tlučhuba nezkrotil své ego a s neobyčejnou vervou nám vnucoval svou pravdu. Tu ovšem neznáme ani po roce nedobrovolného soužití s nově objeveným virem. Naopak, hromadí se další a další otázky, na které není jednoduché odpovědět.

Zároveň se ale ukázalo, že nejlépe této enormní zátěži dokážou čelit dobře organizovaná a fungující uskupení a to na jakékoliv úrovni. Mezi tyto entity patří přirozeně i odborné společnosti včetně té naší. Protiepidemická opatření byla impulzem k tomu, aby veškerá organizační, poradenská, edukační a vědecká činnost společnosti byla flexibilně přetavena do fungující distanční formy. Na všech fakultách nadále probíhala výuka urologie v modifikované formě. Povinné kurzy v rámci specializační přípravy byly upraveny stejným způsobem a uskutečnily se dle původního plánu. Rezidenti měli možnost s veškerými náležitostmi přistupovat ke kmenovým i atestačním zkouškám. Přední odborná sympozia jako Výroční konference ČUS, JEUS a KNOU proběhla v online módu za překvapivě vysokého zájmu domácích i zahraničních účastníků.

Za tímto úspěchem stojí obrovské nasazení a ochota všech přednášejících, lektorů, pořadatelů, sponzorů a technickoadministrativní podpory. Velký dík patří samotným účastníkům akcí za jejich shovívavost, porozumění a součinnost. Online forma kurzů, kongresů a edukačních sympozií se často ukázala být v mnoha ohledech efektivnější a bude jistě inspirací při organizaci podobných akcí i do budoucna. Možnost sledovat přednášky a živé diskuze z pohodlí domova či opožděně ze záznamu markantně zvýšila počty recipientů jednotlivých sdělení až k tisícovým číslům. To má z mého pohledu o poznání větší smysl ve srovnání s obrázky dob dřívějších, kdy tříčlenné předsednictvo v trapné přesilovce ždímalo interakci ze dvou chudáků, kteří překonali kocovinu z kongresového večírku a hrdinně dorazili na sekci v brzkých ranních hodinách.

Naučili jsme se spoustu věcí dělat na dálku, což je bezesporu dobrá zkušenost. Ale také jsme si všichni velmi silně uvědomili, jak hluboce obohacující, pro plnohodnotný život naprosto nepostradatelný a hlavně ničím nenahraditelný je osobní mezilidský kontakt. Pevně věřím, že to nebude dlouho trvat a budeme se moci potkávat tak, jak jsme na to byli zvyklí. Osobně jsem si dal předsevzetí, že k těmto příležitostem, které jak vidno nejsou samozřejmé, budu přistupovat s větší úctou a vděčností.

Přeji vám vše dobré a brzy snad

na opravdovou viděnou,


doc. MUDr. Štěpán Veselý, Ph.D.

Urologická klinika FN Motol

V Úvalu 84, 150 00 Praha

Praha, 19. 5. 2021


Štítky
Dětská urologie Nefrologie Urologie

Článek vyšel v časopise

Česká urologie

Číslo 2

2021 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#