#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zpráva z konání 14. Zimního urologického sympozia ve Špindlerově Mlýně


Autoři: Jan Novák
Působiště autorů: Urologická klinika VFN a 1. LF UK, Praha
Vyšlo v časopise: Ces Urol 2019; 23(1): 81-83
Kategorie: Informace

Podívámeli se kolem sebe, zjistíme, že jaro, ačkoli s občasnými ranními mrazíky, je takřka v plném proudu a člověku se nechce ani věřit, že ještě před šesti týdny jsme byli napříč republikou, a na Ministerstvu dopravy obzvláště, zaskočeni sněhovou nadílkou. A přesně v těchto kulisách jako ze zimní pohádky se ve Špindlerově Mlýně od 13. do 16. ledna 2019 již po čtrnácté od roku 1999 konalo Zimní urologické sympozium (ZUS), tradičně v režii Urologických klinik 1. a 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a pod záštitou rektora této univerzity prof. MUDr. Tomáše Zimy, DrSc.

Dějištěm byl jako v předešlých ročnících Harmony Club Hotel, jehož poněkud odlehlá poloha od hlavní silnice sice zajišťovala dostatečný klid, ale s ohledem na tehdy aktuální reportáže o neprůjezdných hlavních dopravních tazích (o okreskách ani nemluvě), ve mně vyvolávala určitou nejistotu, tím spíše, když by mé bílé auto po zapadnutí do závěje bylo objeveno nejdříve až po jarní oblevě. Černé (či v tomto případě spíše bíle) scénáře se naštěstí nenaplnily a všichni účastníci do místa konání sympozia dorazili snad bez větších úhon. Na sympozium přijelo celkem 220 účastníků, a to včetně zdravotních sester a reprezentantů 17 vy‑stavovatelů. Spolehlivou organizaci již opakovaně zajistila agentura Congress Prague, s. r. o.

Panel přednášejících
v sekci funkční urologie<br>
Fig. 1. Speakers in the section
of functional urology
Obr. 1. Panel přednášejících v sekci funkční urologie
Fig. 1. Speakers in the section of functional urology

Profesor Grünberger
během přednášky o technice
MOSES<br>
Fig. 2. Professor Grünberger
during his lecture on MOSES
technique
Obr. 2. Profesor Grünberger během přednášky o technice MOSES
Fig. 2. Professor Grünberger during his lecture on MOSES technique

Doktor Erik Havranek
prezentuje novinky z BAUS 2018<br>
Fig. 3. Doctor Erik Havranek
giving a report from BAUS 2018
Obr. 3. Doktor Erik Havranek prezentuje novinky z BAUS 2018
Fig. 3. Doctor Erik Havranek giving a report from BAUS 2018

Posluchači ZUS 2019
během diskuze<br>
Fig. 4. The audience of ZUS
2019 during discussion
Obr. 4. Posluchači ZUS 2019 během diskuze
Fig. 4. The audience of ZUS 2019 during discussion

Samotný program sympozia byl členěn do 15 tématických celků od andrologie přes onkourologii, operativu, funkční urologii, uroinfekce až po dětskou urologii.

Nedělní odpoledne proběhla tradičně zahajovací sekce andrologie, kdy nosným tématem byla infertilita vhodně doplněná o názorné kazuistiky.

Pondělní program začal přehledem instilační léčby karcinomu močového měchýře, následovaný novinkami v laparoskopii a dvěma video­sekcemi „jak se co dělá“, kde byla prezentována kvalitní videa v podání předních českých laparoskopistů z řad dětských i „dospělých“ urologů. Funkční urologii byly určeny dvě sekce (Obr. 1). Mimo jiné byla extenzivně probrána indikace, metodika a úhrada čisté intermitentní katetrizace močového měchýře.

Úterní ráno bylo zahájeno problematikou inkontinence, která byla pojata komplexně, a to jak u dospělých, tak i u dětí, kdy byl dětskými urology předložen velmi důležitý a aktuální koncept tranzitní péče u dospívajících s dysfunkcí dolních močových cest, byla probrána funkční retence u dětí, chirurgická léčba inkontinence u dětí, poruchy kontinence u dětí s anorektálními anomáliemi, nykturie, léčba botulotoxinem, chirurgická léčba mužské inkontinence a byly představeny neurourologické guidelines vypracované českými autory pro pacienty s roztroušenou sklerózou. V odpolední sekci operační léčby BHP byly vedle EAU guidelines prezentovány MUDr. Alešem Petříkem, Ph.D., výsledky laserové enukleační operace prostaty a prof. MUDr. Daliborem Pacíkem, CSc., princip a první výsledky termoablací REZUM (Convective RF Thermal Therapy Ablation).

Pozvaní zahraniční hosté profesor Ivan Grünberger (Past President of the New York Section of the AUA a přednosta urologické kliniky Brooklyn Methodist Hospital, Weill Cornell Medical College, New York) a doktor Erik Havranek (Consultant Urological Surgeon, Northwick Park and Central Middlesex Hospitals, Harrow and London) vystoupili v sekci o urolitiáze. Profesor Grünberger prezentoval lasertrypsi urolitiázy metodou MOSES (Obr. 2), zatímco doktor Havranek informoval o novinkách v endourologii z BAUS 2018 a představil princip registru endourologických operací včetně komplikací ve Velké Británii (Obr. 3).

Ve středu program probíhal ve dvou sekcích. V rámci problematiky uroinfekcí byla probrána obtížná témata, a sice pohled na epidemiologickou situaci v ČR, problematika STD v ambulanci urologa, uroinfekce v graviditě a urosepse. Poslední sekcí sympozia byla moderní diagnostika karcinomu prostaty, během níž byl podán přehled onkomarkerů, možnosti USG a MRI v diagnostice karcinomu prostaty, byly detailně probrány indikace, principy, provedení a hodnocení standardní a následně také fúzní biopsie prostaty. Zajímavostí a velmi cenným přínosem této sekce bylo její mezioborové zastoupení (kromě urologů také radiologové) a možnost praktického nácviku fúzní biopsie na trenažéru.

Během konání sympozia se na akci vystřídali zkušení urologové i mladší rezidenti v roli jak přednášejících, tak posluchačů (Obr. 4). Na sympoziu byl též věnován čas na informace ze SAU (prim. MUDr. Matoušková) a z GPPU (doc. MUDr. Roman Zachoval, Ph.D.). V rámci úterního společenského večera byl prof. MUDr. Jánu Brezovi, DrSc., prezidentovi Slovenskej lekárskej spoločnosti, předán pamětní list děkana 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy za celoživotní přínos české urologii a profesoru Ivanu Grünbergerovi bylo avizováno udělení čestného členství ČUS ČLS JEP na podzimní konferenci ČUS 2019 v Praze.

Nyní se určitě těšíme na letošní Jarní edukační sympozium ČUS v Karlových Varech, možná už i na další Zimní sympozium SUS v Tatrách v lednu 2020 a třeba i na 15. Zimní urologické sympozium v roce 2021…

V Praze 13. 3. 2019

Kontaktní adresa:

MUDr. Jan Novák

Urologická klinika VFN a 1. LF UK Ke Karlovu 6, 128 08 Praha e‑mail: jan.novak3@vfn.cz

Foto: Z archivu agentury Congress Prague, s. r. o.

Střet zájmů: Žádný.

Prohlášení o podpoře: Autor prohlašuje, že zpracování článku nebylo podpořeno farmaceutickou firmou.


Štítky
Dětská urologie Nefrologie Urologie

Článek vyšel v časopise

Česká urologie

Číslo 1

2019 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#