#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Fluoridové tablety –indikace a jejich vymezení


Fluoride Tablets – their Indications and Limitations

Summary:
In the Czech Republic the fluoride tablet supplements were introduced as earlyas in the 1968. They were used on a nation-wide basis, in those regions where drinking waterfluoridation had not been implemented. In the 1990s the preventive program based on fluoridetablets was stopped. Regarding the current situation, this preventive measure is again beingrecommended by professional organizations of both pediatricians and pediatric dentists, butunder adjusted dosage pattern. The aim of this paper is to present the latest information onfluoride tablet supplements and the dosage pattern and indications thereof. This articlepresents the dosage schemethat has been lately proposed by theAmerican Academyof PediatricDentistry and the International Association of Pediatric Dentistry. Regarding the fact, that thelatest research indicates a globally increasing intake of fluorides from food and other sources,on the recommendation of the Czech Association of Pediatric Dentistry the adjustments offluoride tablets dosage scheme have been implemented in the Czech Republic too.

Key words:
fluoride tablet supplements – Czech Association of Pediatric Dentistry


Autoři: I. Lekešová;  J. Handzel
Působiště autorů: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Odbor mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji Stomatologická klinika 1. LF UK a VFN Praha, přednosta prof. MUDr. J. Mazánek, DrSc.
Vyšlo v časopise: Česká stomatologie / Praktické zubní lékařství, ročník , 2003, 6, s. 184-189
Kategorie: Články

Souhrn

V České republice byly fluoridové tablety uvedeny plošně do distribuce již v roce 1968, a todo všech lokalit, kde nebyla zavedena fluoridace pitné vody. V devadesátých letech se odpreventivního programu fluoridovými tabletami ustoupilo, ale vzhledem k současné situaci jetato forma prevence, v novém dávkovacím schématu, pediatrickými a pedostomatologickýmiodbornými společnostmi opět doporučována. Cílem této publikace je uvést nejnovější informaceo fluoridových tabletách, o jejich dávkování a indikacích. Článek prezentuje dávkovací schémanově doporučené Evropskou akademií pro dětskou stomatologii, Americkou akademií prodětskou stomatologii a Mezinárodní společností pro dětskou stomatologii. Vzhledem k tomu, žeposlední výzkumy ukazují na zvyšující se přísun fluoridů z potravových i jiných zdrojů, došloke změně dávkovacího schématu v podávání fluoridových tablet i v České republice, a to nadoporučení České společnosti pro dětskou stomatologii.

Klíčová slova:
fluoridové tablety – Česká společnost pro dětskou stomatologii

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Chirurgie maxilofaciální Ortodoncie Stomatologie

Článek vyšel v časopise

Česká stomatologie / Praktické zubní lékařství


2003 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#