#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Slovo vedoucího redaktora


Vyšlo v časopise: Čes. a slov. Oftal., 75, 2019, No. 4, p. 171
Kategorie: Úvodník

Vážené kolegyně a kolegové,

dovolte mi, abych Vás v krátkosti seznámil s tím, kam se časopis v posledních 2 letech posunul a kam míříme. Dostává se Vám do rukou 4 číslo, čímž se podařilo smazat určité zpoždění ve vydávání jednotlivých čísel a v zásadě se daří každé dva měsíce vydat jedno číslo se 6 odbornými články.

První zásadní změnou, která se podařila je, že každý článek již má přidělováno mezinárodní identifikační číslo DOI, které tímto činí publikaci celosvětově unikátní ve smyslu její identifikace. Časopis se stal bilinquálním časopisem - vychází dvojjazyčně, tzn. také v angličtině (pouze v elektronické formě). Byla spuštěna elektronická verze časopisu (www.cs-ophthalmology.cz). Všechny články jsou přeloženy do angličtiny. Úsilí o zkvalitnění úrovně časopisu se podařilo završit tím, že na informačním portále PubMed se na seznamu publikací, které se objeví po zadání klíčového slova, objeví u  článku z našeho časopisu veledůležitá poznámka „Free Article“. Kterýkoliv lékař ve světě po zadání klíčového slova vidí, že anglický Full text autorů našeho časopisu je volně ke stažení. To zásadně zvýší citovanost článků časopisu, což má zásadní význam pro všechny naše oftalmology, kteří mají ambici v oboru něco dokázat. Obrazně řečeno můžeme konstatovat, že tímto počinem se časopis Česká a slovenská oftalmologie „otevřel světu“ a cesta k impact faktoru je započata. Teď to už závisí pouze na kvalitě publikovaných článků.

Cesta k těmto metám byla složitá a trnitá. Na tomto úspěchu se významně podílela předsedkyně České oftalmologické společnosti doc. MUDr. Šárka Pitrová, CSc., FEBO a web master našeho časopisu Ing. Michal Hruška, PhD.

V tuto chvíli je k dispozici on-line verze 2 čísla. Například po zadání klíčového slova „teratoma, orbit“ autorů Komínek M. et. al.: Primary Orbital Teratoma (první číslo 2019) se na informačním portále PubMed zobrazí seznam článků odpovídající tomuto zadanému klíčovému slovu. U našeho článku, krom identifikačního čísla DOI, najdeme poznámku „Free Article“. Kliknutím na název článku se zobrazí anglický abstrakt a vpravo nahoře cesta k anglickému plnému textu – Full text links a pod ní ikona proLékaře.cz - kliknutím na ikonu dojde k přesměrování na on-line časopis, resp. na tento článek. Vlevo dole pod textem „Complete article“ je pak odkaz na Full text článku v PDF formátu jak CZ, tak zejména EN verzi.


Prof. MUDr. Jiří Řehák, CSc., FEBO

Vedoucí redaktor časopisu

Česká a slovenská oftalmologie


Štítky
Oftalmologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská oftalmologie

Číslo 4

2019 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#