#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

K úmrtí doc. MUDr. Zdeňka Slezáka, CSc.


Autoři: F. Chaloupka
Vyšlo v časopise: Gastroent Hepatol 2018; 72(1): 77
Kategorie: Osobní zprávy

Dne 13. prosince minulého roku zemřel po dlouhém utrpení jeden z nestorů české chirurgie doc. MUDr. Zdeněk Slezák, CSc. (narozen 1929).


Docent Slezák promoval na LF UK v Praze v listopadu roku 1953. Byl to veli-ce silný ročník, ze kterého vzešly mnohé osobnosti české medicíny – kromě doc. Slezáka to byli dále prof. Frič, doc. Ron-ský, doc. Kotrlík, as. Huslarová, prim. Krtička, doc. Meduna nebo prim. Ebel. Už za studia jej zvláštním způsobem okouzlila chirurgie – a její kráse zcela propadl na celý život. Po promoci prošel chirurgickým oddělením prof. Niederleho v Motole, dále chirurgií nemocnice ve Vrchlabí a delší dobu pracoval na I. chirurgické klinice v Praze. Zde zažil slavné období pod vedením prof. Jiráska a poznal zde všechna specializovaná odvětví chirurgie. Podílel se na jeho slavné monografii „Náhlé příhody břišní v chirurgii“. Po odchodu prof. Jiráska pracoval ještě nějaký čas pod vedením prof. Pavrovského a v roce 1959 přešel na Chirurgickou kliniku FN Pod Petřínem, která spadala pod Fakultu dětského lékařství. Zde pracoval nejprve jako odborný asistent, později jako zástupce přednosty a v letech 1983–1991 jako přednosta chirurgické kliniky.

Docent Slezák byl typickým představitelem všeobecného chirurga minulého století – byl převážně klasickým viscerálním chirurgem se zaměřením na gastroenterochirugii v celém rozsahu. Chirurgická léčba chorob gastroduodena, biliárního traktu a pankreatu byla jeho hlavní zájmovou oblastí. Dokonalá spolupráce s jeho spolužáky (prof. Fričem, doc. Kotrlíkem, as. Huslarovou), ale i s dalšími význačnými gastroenterology-přáteli (doc. Mališ, doc. Kment, prof. Milan Lukáš, prof. Špičák, doc. Zádorová, prim. Doseděl a ostatní) vedla k vynikajícím výsledkům jeho práce. Byl obrazem všeobecného chirurga s širokým rozsahem svojí práce. Řešení nitrolebních úrazů, traumatologie pohybového systému, urologie, endokrinochirurgie, onkochirurgické případy – vše dokázal řešit zcela samozřejmě, klidně a dobře. Spolu s as. Kalným zavedl na Chirurgické klinice FN Pod Petřínem i chirurgii cévní. V době, kdy se pracovalo ještě s nedokonalými cévními protézami i šicím materiálem, prováděli jako jedni z prvních rozsáhlé cévní náhrady.

Pozoruhodný byl zájem doc. Slezáka také o poruchy vnitřního prostředí a jejich léčbu. Už ve své kandidátské a později i habilitační práci se soustředil na těžké poruchy vnitřního prostředí při zánětech pobřišnice. V roce 1976 na Chirurgické klinice FN Pod Petřínem vybudoval na tehdejší dobu velice moderní jednotku chirurgické intenzivní péče, s úplným oddělením části septické.

Významná byla i jeho činnost přednášková a publikační. Na každém sympoziu a kongresu, který pořádala chirurgická nebo gastroenterologická společnost, mělo naše tehdejší pracoviště svoje aktivní zastoupení. Nás, tehdy mladé „zajíce“, vedl k přednáškové a publikační aktivitě, čímž nás postupně představoval tehdejším hvězdám chirurgického nebe.

Dnešní mladí chirurgové mohou doc. Slezákovi hodně závidět jeho všestrannost. Obsáhnout chirurgii v celém rozsahu doslova „od hlavy až k patě“ (s oblibou řešil i zlomeniny patních kostí) už dnes není možné. Je jiná doba, je jiná i chirurgie – 21. století v chirurgii je ve znamení zásadní, důsledné specializace jednotlivých oborů a miniinvazivity výkonů. A je to tak dobře – vede to k vysoké odbornosti, k mnohem lepším výsledkům, ke zlepšené péči a zmírnění utrpení nemocných. Ale pro nás, starší generaci chirurgů, to vyvolává nostalgické vzpomínky na krásnou dobu té staré, všeobecné chirurgie, kdy se operovalo vše…

Vážený pane docente, děkujeme Vám za ty krásy všeobecné chirurgie, které jste nám pomáhal nacházet. Budete trvale v našich vzpomínkách…

Za všechny Vaše žáky, spolupracovníky a pokračovatele, dříve Pod Petřínem a později Na Františku, se s Vámi loučí

doc. MUDr. František Chaloupka, CSc.

E-mail: FrantChal@seznam.cz


Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie Chirurgie všeobecná

Článek vyšel v časopise

Gastroenterologie a hepatologie

Číslo 1

2018 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#