#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Lékařské umění


Autoři: M. Bortlík
Působiště autorů: Klinické a výzkumné centrum pro střevní záněty ISCARE I. V. F. a. s., Praha 1;  Interní klinika 1. LF UK a ÚVN Praha 2
Vyšlo v časopise: Gastroent Hepatol 2016; 70(1): 8
Kategorie: Editorial

Vážení kolegové,

nový ročník našeho časopisu otevírá tradičně číslo věnované idiopatickým střevním zánětům (IBD). Ač někdy označované jako „nespecifické“, představují tyto zánětlivé choroby z řady důvodů dosti specifickou oblast gastroenterologie. Jedním z nich je fakt, že ačkoli tato onemocnění začínají zpravidla v mladém věku, díky chronickému průběhu a faktické nevyléčitelnosti postihují nakonec jedince napříč generacemi. Vedle symptomů jaksi „univerzálních“ tak ovlivňují životy pacientů i specificky – právě podle věku postiženého. U dětí se obáváme poruchy růstu a vývoje, adolescenti mívají zase častěji problémy s adherencí k léčbě (kdo by také chtěl v 18 letech řešit nějaký zánět ve střevě namísto užívání si života…). Záhy přichází čas zakládání rodiny a nemoc se rázem dostává do popředí zájmu spolu s otázkami o vlivu léků či nemoci samé na vytoužené potomstvo. V dospělosti pak nejvíce řešíme s pacienty problémy „společensko-pracovní“. Obtížná účast na společenském životě, absence v zaměstnání a riziko finančních obtíží a nakonec i vliv onemocnění na dlouhodobý partnerský život, to vše jsou problémy ovlivňující nejen nemocného, ale i naše rozhodování a volbu terapie. S přibývajícími roky pak narůstá význam přidružujících se onemocnění a zejména nežádoucích účinků naší terapie, především infekčních komplikací. A tak nakonec dospějeme k poznání, že namísto dvou nozologických jednotek léčíme a sledujeme pacienty s nepřeberným množstvím jejich variant, které vyžadují nejen znalosti o aktuálním stavu poznání, ale i naše zkušenosti, empatii a toleranci. Je rozumné a nanejvýš žádoucí hledat a zdokonalovat naše postupy a ověřené informace o nich vkládat do podoby Doporučení, Konsenzů a dalších forem návodů, jak léčit (případně neléčit) naše pacienty. Jen při jejich uplatňování nezapomínejme na stále platné „Ars medica magna est“.

S vědomím výše uvedeného se tedy můžete ponořit do čtení tohoto čísla, jehož součástí jsou např. aktualizovaná Doporučení pro podávání biologické terapie u idiopatických střevních zánětů (Bortlík et al). Pracovní skupina pro IBD jimi navazuje na předchozí dvě vydání a současně si touto společnou aktivitou připomíná letošní 20. výročí svého vzniku. Vaší pozornosti by ovšem neměly uniknout ani ostatní články s IBD tematikou. Původní práce zastupují články věnované biosimilárnímu infliximabu (Hlavatý et al) a kvalitě života nemocných po chirurgické léčbě ulcerózní kolitidy (Kostrejová et al), přehledové práce pak přinášejí informace o fekální mikrobiální transplantaci (Březina et al), nežádoucích účincích anti-TNF protilátek (Malíčková) a miniinvazivní chirurgii u nemocných s IBD (Örhalmi et al). To vše doplněno kazuistikou dokreslující fakt, že nejen léčba, ale někdy i samotná diagnostika střevního zánětu může přinášet nemalé obtíže (Vítek et al). Střevním zánětům je věnován i tradiční kvíz a závěrečný autodidaktický test a pozornému čtenáři jistě neujde ani fakt, že ve Výběru z mezinárodních časopisů se objevují dvě publikace českých autorů.

Upřímně doufám, že v tomto čísle časopisu najdete informace užitečné pro Vás i Vaše pacienty.

Přeji Vám příjemné a inspirativní čtení!

MUDr. Martin Bortlík, Ph.D.

koeditor sekce IBD

mbortlik@seznam.cz



Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie Chirurgie všeobecná

Článek vyšel v časopise

Gastroenterologie a hepatologie

Číslo 1

2016 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#