#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Těhotenské komplikace po intrauterinní hysteroskopické chirurgii


Pregnancy Complications after Intrauterine Hysteroscopic Surgery

Objective:
To evaluate our clinical experience of cases of pregnancy after transcervical septum resection and endometrial ablation. There are several case reports in the literature showing increase fetomaternal morbidity after intrauterine surgery.

Design:
Analytic retrospective study.

Setting:
Mother and Child Care Institute, Prague, Institute for Postgraduate Medical Education, Prague.

Results:
There were three cases of severe complications during pregnancy after intrauterine surgery. We experienced one case of uterine rupture after transcervical septum resection in the second stage of labour. The other two cases were pregnancies after endometrial ablation and septum resection complicated with severe bleeding in the second trimester.

Conclusion:
Pregnancies after some types of intrauterine surgery (septum resection, endometrial ablation) are at high risk. They can lead to increased fetomaternal morbidity. We recommend intensive prenatal care with immediate surgical intervention when complications occur.

Key words:
operative hysteroscopy, complication, pregnancy, uterine rupture, fetomaternal morbidity


Autoři: E. Kučera 1,2;  P. Křepelka 1,2;  L. Krofta 1,2;  J. Feyereisl 1,2;  V. Hejda 1
Působiště autorů: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha, ředitel doc. MUDr. J. Feyereisl, CSc. 1;  Katedra gynekologie a porodnictví, IPVZ, Praha, vedoucí doc. MUDr. J. Feyereisl, CSc. 2
Vyšlo v časopise: Ceska Gynekol 2005; 70(4): 312-316
Kategorie: Původní práce

Souhrn

Cíl:
Na základě klinických zkušeností jsme zhodnotili několik závažných těhotenských komplikací po nitroděložních resekčních výkonech. Z dostupných literárních údajů vyplývají údaje o obdobné fetomaternální morbiditě. Na základě analýzy těchto dat předkládáme možné preventivní postupy při podezření na tyto stavy.

Typ studie:
Analytická retrospektivní studie.

Název a sídlo pracoviště:
Ústav pro péči o matku a dítě, Praha, Katedra gynekologie a porodnictví IPVZ Praha.

Výsledky:
V naší klinické praxi jsme se setkali se třemi závažnými komplikacemi v graviditě u žen, které měly v anamnéze nitroděložní resekční výkon. Výskyt popsaných komplikací je vzácný. Jak literární údaje, tak i námi předkládané zkušenosti ukazují, že se většinou jedná o urgentní stavy vyžadující okamžitou intervenci. Na základě analýzy uvedených dat předkládáme možné preventivní postupy při podezření na tyto stavy.

Závěr:
Těhotenství po některých typech resekčních výkonů nebo po případných komplikacích během těchto výkonů jsou vysoce riziková. Komplikace takto vzniklé mohou negativně ovlivnit fetomaternální morbiditu a mortalitu. Nezbytná je vždy podrobná informace pacientky a dostatečná dokumentace o provedeném výkonu a případných komplikacích. Ablace endometria je výkon určený ženám, které již další graviditu neplánují.

Klíčová slova:
operační hysteroskopie, komplikace, ruptura dělohy, těhotenství, fetomaternální morbidita


Štítky
Dětská gynekologie Gynekologie a porodnictví Reprodukční medicína

Článek vyšel v časopise

Česká gynekologie

Číslo 4

2005 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#