#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zesnul profesor Jan Evangelista Dyr


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2021; 160: 43
Kategorie: Osobní zprávy


V pátek 22. ledna 2021 zemřel náhle a nečekaně v důsledku onemocnění COVID-19 ve věku 74 let profesor Jan Evangelista Dyr, učitel, přítel, kolega, člověk mnoha nápadů, člověk velmi slušný, zdvořilý a morální a v neposlední řadě člověk, který vždy stál na straně vědy a svých žáků.

Jan Evangelista Dyr se narodil 24. září 1946 v Praze. Jeho otcem byl Josef Dyr (1904–1979), profesor a druhý rektor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, významný chemik v oboru kvasné chemie a produkční mikrobiologie. Jan Evangelista vystudoval na stejné škole makromolekulární chemii a ve 24 letech nastoupil do Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze, kde působil až do nynějška nepřetržitě více než 50 let.

Ve své vědecké práci se zaměřoval především na studium hemostázy, koagulace a trombózy. Byl autorem či spoluautorem více než 170 publikací a 9 patentů. Během své kariéry působil také ve Spojených státech amerických či ve Švédsku, kde si udělal velmi dobré jméno. Spolupracoval a spřátelil se se světově uznávanými kapacitami v oboru studia fibrinogenu a světovou kapacitou v oboru se stal i on. Nebyl to však pouze skvělý vědec, ale také vynikající pedagog, který vedl studenty k samostatnému myšlení, k pohledu do hloubky problému v konsekvencích a k píli.

Podílel se na vzniku ÚHKT v podobě, kterou známe dnes. Od roku 1985 vedl oddělení biochemie, v roce 2005 se stal náměstkem pro vědu a výzkum a v bouřlivých letech 2007–2009 byl statutárním ředitelem ÚHKT. Spolupodílel se na vzniku Úseku pro vědu, výzkum a vývoj, byl vedoucím komplementu laboratoří ÚHKT a od roku 2014 předsedou Vědecké rady ÚHKT. Působil v redakčních radách prestižních časopisů, např. Thrombosis Research. Od roku 2019 byl předsedou České společnosti pro trombózu a hemostázu ČLS JEP. Vyučoval na VŠCHT a 1. LF UK v Praze.

Profesor Dyr ve svém přístupu ke svým žákům a spolupracovníkům upřednostňoval kolegialitu, porozumění a empatii. Vždy rád pomohl, a to jak na poli odborném, tak soukromém. Poradil a byl trpělivý s často netrpělivým mládím. Mnoho z jeho žáků jej následuje a nese dál jeho ideje i přístup k vědecké práci.

Odchodem profesora Jana Evangelisty Dyra ztrácí ÚHKT a celá vědecká komunita výraznou osobnost a výjimečného kolegu, laskavého a obětavého učitele a člověka vysokých morálních kvalit.

ÚHKT, 1. LF UK a redakce


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Číslo 1

2021 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#