#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zemřel prof. Petr Goetz


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2020; 159: 170
Kategorie: Osobní zprávy

V pátek 22. května 2020 zemřel ve věku nedožitých 83 let prof. MUDr. Petr Goetz, CSc., dlouholetý předseda Společnosti lékařské genetiky a genomiky ČLS JEP (2002–2010), člen cytogenetické sekce Česko-slovenské biologické společnosti, bývalý člen předsednictva České lékařské společnosti JEP a významný cytogenetik a lékařský genetik.


Petr Goetz se narodil v Praze 5. července 1937. Po promoci na Fakultě dětského lékařství Univerzity Karlovy v Praze pracoval jako dětský lékař v Plané u Mariánských Lázní a v Kolíně. V roce 1967 nastoupil na II. dětskou kliniku své mateřské fakulty, kde začal pracovat jako vědecký aspirant v oboru lékařské genetiky. V tomto období byl součástí týmu prof. MUDr. Evy Seemanové, DrSc., a doc. MUDr. Milana Macka, CSc., kteří společně položili základy oboru v tehdejším Československu. Zaměřil se na lékařskou cytogenetiku a v tomto oboru získal v roce 1978 titul kandidáta lékařských věd. V letech 1982–1983 byl visiting scientist na prestižním pracovišti Medical Research Council Population and Cytogenetics Unit v Edinburghu, kde dosáhl celosvětově prioritních výsledků v oblasti studia mechanismů meiózy. V 80. letech rovněž působil v oddělení lékařské genetiky FN Motol v Praze.

V roce 1991 habilitoval a v témž roce založil Ústav biologie a lékařské genetiky 2. lékařské fakulty UK (ÚBLG). V tomto období společně se svými kolegy dále rozvinul výuku lékařské genetiky a připravil atraktivní vzdělávací program, byl také editorem překladu pregraduální učebnice. V roce 1994 byl jmenován profesorem a ve volebním období 1997–2000 proděkanem domovské fakulty. ÚBLG úspěšně vedl a rozvíjel až do roku 2006, působil rovněž jako dlouholetý vedoucí katedry genetiky IPVZ.

Prof. Goetz je autorem/spoluautorem více než 150 odborných prací publikovaných v domácích i zahraničních časopisech a spoluautorem 2 monografií v oboru. Jeho odborná činnost byla opakovaně oceněna. Absolvoval mnoho odborných zahraničních stáží a pobytů, přednášel na významných mezinárodních kongresech, získal pamětní medaile 2. LF UK a České lékařské společnosti JEP. Patřil mezi výjimečné osobnosti a všeobecně uznávané autority československé a české genetiky. Velice si vážíme odborného a vědecko-organizačního přínosu pana profesora k úspěšnému rozvoj našeho oboru. Pro mnohé byl nejenom přítelem, ale i celoživotní inspirací. Čest jeho památce!

prof. MUDr. Milan Macek, DrSc.
předseda Společnosti lékařské genetiky a genomiky ČLS JEP


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka
Článek Úvodem

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#