#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stručný přehled vývoje bariatrie v Česku a ve světě a trendy bariatricko-metabolické chirurgie


Overview of developments in bariatric surgery in the Czech Republic and worldwide and new trends in bariatric-metabolic surgery

Bariatric and metabolic surgery underwent substantial changes in its history. In the early nineties of the last century, the most important was introduction of laparoscopic procedures. Laparoscopic operations lead to worldwide adoption of bariatric surgery. Shift from bariatric to metabolic surgery represents another substantial change in treatment philosophy. In metabolic surgery, it is improvement/remission of metabolic parameters, such as type 2 diabetes mellitus and others, rather than weight loss what is the most important measure of success.

Despite undoubtful success of surgical treatments, only a small proportion of the potentially eligible patients undergoes the operation. There are often fears of both patients and referring physicians of excessive invasiveness, risks and irreversible anatomical changes, mistrust in treatment results. Ongoing research targets these points, the goal is to master less invasive options than standard laparoscopic operations. Direct involvement of other medical specialties, such as gastroenterology or invasive radiology, in patient treatment is essential as well. Gastroenterology and endoscopic gastric plication, partial jejunal bypass and others may serve as the examples. Invasive radiology may offer potentially effective treatment modalities, such as embolization of left gastric artery. There's a trend in patients' preferences, towards less invasive treatment, even though it may result in moderate effectivity, rather than vice versa, choosing highly invasive, more risky treatment, regardless its expected higher efficacy.

Keywords:

bariatric and metabolic surgery – new trends – obesity treatment – metabolic disorders


Autoři: Martin Fried;  Karin Doležalová
Působiště autorů: OB klinika – Centrum pro léčbu obezity a metabolických onemocnění, Praha
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2020; 159: 141-143
Kategorie: Přehledový článek

Souhrn

Bariatrická a metabolická chirurgie prošla mnoha zásadními změnami. V 90. letech 20. století se nástup laparoskopické techniky operování zasloužil o celosvětovou expanzi chirurgické léčby obezity. Posun od léčby bariatrické k metabolické, kde hlavním kritériem úspěšnosti je zlepšení či remise metabolických onemocnění, například diabetu 2. typu, a nikoli samotná redukce hmotnosti, znamenal revoluční změnu v koncepci terapie těchto chorob.

Přes dlouhodobé úspěchy operační léčby obezity a metabolických nemocí je ovšem operováno pouze malé procento potenciálně indikovaných nemocných. Častou příčinou odmítání operace jsou obavy nemocného i odesílajících lékařů z přílišné invazivnosti, rizik, anatomické nevratnosti i nedůvěra ve výsledky léčby. Výzkum a vývoj proto směřuje k dalšímu snižování invazivnosti terapie i k přímému zapojení dalších lékařských specializací do léčebného procesu. Jako příklad lze uvést gastroenterologii (endogastrická/gastrofibroskopická plikace žaludku, endoskopický parciální bypass jejuna) nebo invazivní radiologii v redukci váhy nemocného a zlepšení diabetu 2. typu cílenou embolizací levé gastrické arterie. Ukazuje se totiž, že pokud má nemocný na výběr, volí raději kombinaci co nejmenší invazivnosti zákroku, byť s průměrnou efektivitou, než vysoce invazivní rizikovější terapii, i kdyby byla nadprůměrně účinná.

Klíčová slova:

bariatrická a metabolická chirurgie – nové trendy – léčba obezity – metabolická onemocnění

ÚVOD

Chirurgická léčba obezity a metabolických onemocnění prošla ve své téměř 70leté historii řadou proměn. Ty se odrazily nejen v možnostech nových terapeutických postupů, ale i v přístupu k léčbě samotné.

Česká republika se díky dlouhodobé a silné tradici úzké spolupráce obezitologů a chirurgů řadí na přední evropské příčky v poskytování vysoce kvalitní, komplexní, mezioborové péče nemocným obezitou a s ní souvisejících metabolických onemocnění. Obor obezitologie a bariatricko-metabolické chirurgie díky mnoha předním českým odborníkům přesáhl svým věhlasem a vědeckým přínosem hranice nejen Česka, ale i Evropy.

Od poloviny 20. století se datuje úspěšná a pokroková mezioborová spolupráce českých internistů a chirurgů při léčbě obezity, reprezentovaná jmény Šonka, Pešková, Rath, Sváček a dalšími. I z dnešního pohledu šlo o přelomovou a průkopnickou mezioborovou spolupráci při komplexní léčbě obezity. Ve spolupráci pokračuje i nynější generace internistů – obezitologů, endokrinologů, diabetologů – a také bariatrických chirurgů, kteří byli spolupracovníky a nezřídka i žáky výše jmenovaných lékařů.

Tato situace přispěla k velmi rychlému rozvoji bariatrické chirurgie v celé České republice a k jejímu uznávanému a respektovanému postavení v evropském i celosvětovém měřítku.

POČÁTKY BARIATRICKÝCH ZÁKROKŮ

Jedna z prvních velkých změn v operační léčbě obezity byla odstartována zavedením miniinvazivní (laparoskopické) techniky operování obézních nemocných. Začátky bariatrických operací totiž původně spadaly do éry laparotomií, tj. chirurgického přístupu do dutiny břišní relativně dlouhým řezem ve stěně břišní. V době nástupu mnohem méně invazivní laparoskopie, která umožňuje provedení operace pouze z několika málo vpichů přes stěnu břišní (velkých jen 1–2 cm), v 90. letech minulého století byl přitom takový postup u obézních považován za kontraindikovaný.

Po světově prioritních laparoskopických operacích pro léčbu obezity – laparoskopické implantaci adjustabilní gastrické bandáže v roce 1992 (Belachew, Belgie) a laparoskopické implantaci neadjustabilní gastrické bandáže v roce 1993 (Fried a Pešková, 1. chirurgická klinika 1. LF UK a VFN v Praze) – dochází k rychlému převzetí laparoskopického způsobu operování i v bariatrické chirurgii. A právě nízká invazivnost operací, rychlá rekonvalescence a malý výskyt operačních i pooperačních komplikací vedly k rychlému a celosvětovému rozšíření bariatrické chirurgie (1, 2).

VZNIK METABOLICKÉ CHIRURGIE

Další přelom znamenal vědecky podložený průkaz metabolického účinku operací na zažívací trakt, zejména v podobě zlepšení diabetu 2. typu, dyslipidemie, ale i dalších chorob spojených s obezitou či k obezitě přidružených. Hlavní důraz na léčbu se přenesl od hmotnostních redukcí (bariatrické operace) právě k léčbě některých metabolických nemocí. Vedle bariatrické chirurgie tím vznikl další podobor – tzv. metabolická chirurgie. Její dodnes platnou definici, že jde o „chirurgický zákrok provedený na zdravém orgánu či orgánovém systému za účelem zlepšení zdravotního (metabolického) stavu nemocného“, vizionářsky formulovali Henry Buchwald a Richard Varco v USA již v roce 1978. Tato definice předběhla svou dobu téměř o tři desetiletí (3). Léčba metabolických onemocnění je dnes převládající indikací k chirurgickým zákrokům nejen u vysoce obézních nemocných (obezita 3. stupně), ale i u pacientů s nižšími stupni obezity.

Metabolické benefity chirurgické léčby jsou natolik průkazné a dlouhodobě účinné, že hodnoticí kritérium úspěšnosti terapie se z větší části přesunulo od míry redukované hmotnosti (stupně obezity) k metabolickým změnám – z nich se tak stal základní ukazatel efektivity chirurgické terapie. V dnešní době jsou nejdůležitějšími ukazateli úspěšnosti léčby (spolu se zlepšením kvality života) zlepšení či remise metabolických parametrů a zlepšení celkového metabolického stavu nemocného.

DĚLENÍ METABOLICKÝCH OPERACÍ

Následné výzkumy a studie přesunuly významnou část těžiště práce (nyní již bariatrických a metabolických chirurgů) do oblasti indikací a léčby zejména obézních diabetiků 2. typu, ale i diabetiků s „pouhou“ nadváhou. Spolu s tímto trendem se objevuje řada nových operačních postupů, které lze rozdělit do dvou skupin. První z nich tvoří výkony, jejichž terapeutická účinnost se projevuje synchronně – kdy s významnou redukcí hmotnosti nemocného dochází i ke zlepšení či úplné remisi diabetu 2. typu. Do druhé lze zařadit operace, které jsou primárně zaměřeny na zlepšení metabolického onemocnění a váhové úbytky jimi vyvolané jsou jen mírné nebo zanedbatelné.

Stále se lze setkat se schématickým a z hlediska patofyziologie již překonaným rozdělením výkonů na restriktivní, využívající zejména omezení (restrikci) kapacity žaludku pojmout větší množství stravy najednou (s omezenými metabolickými, hormonálními, inkretinovými účinky), malabsorpční (s výraznými metabolickými, hormonálními, inkretinovými účinky), jejichž primární terapeutický účinek spočívá v navození změny sekrece některých žaludečních a střevních působků, a na výkony kombinující obě složky. Současná bariatricko-metabolická chirurgie tedy používá jak metody restriktivní, tak i malabsorpční nebo kombinaci obou. Jako klasické představitele metabolických operací je možné uvést žaludeční bypass (a jeho modifikace), sleeve gastrektomii (tubulizaci žaludku), biliopankreatickou diverzi (a její modifikace) a další.

ÚČINNOST METABOLICKÝCH VÝKONŮ U DIABETIKŮ 2. TYPU

Metabolickými operacemi lze u > 90 % diabetiků 2. typu dosáhnout remise onemocnění do 2 let od zákroku (v závislosti na době trvání diabetu před metabolickou operací). Efekt léčby (remise diabetu) přetrvává u > 50 % diabetiku 2. typu ještě za 15 a více let od výkonu. Úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění se v porovnání s kontrolní, neoperovanou skupinou sníží během 10 let po operaci 3násobně (4–6).

Hmotnostní redukce (zejména u obézních s 2. stupněm obezity, BMI 35–40 kg/m2) je dnes chápána spíše jako vítaný „vedlejší“ efekt léčby, ale nikoli jako rozhodující ukazatel její úspěšnosti. V kategorii obezity 1. a částečně i 2. stupně (BMI 30–40 kg/m2) je případná změna hmotnosti téměř zcela podružná, navíc zásadním způsobem neovlivňuje metabolický efekt operace, který je na změně váhy prakticky nezávislý a nastupuje mnohem dříve než případná změna hmotnosti.

BARIÉRY PRO ZVÝŠENÍ POČTU OPERACÍ

Přes nesporné úspěchy chirurgické léčby obezity a metabolických onemocnění a přes nadále se zvyšující prevalenci metabolických onemocnění nedochází k adekvátnímu nárůstu počtu operačních výkonů. I když je ročně celosvětově provedeno asi 600 tisíc bariatricko-metabolických operací (v Česku odhadem 1500–2000), z potenciálně indikovaných nemocných je operováno pouze 1–5 % těch, kteří by mohli být chirurgickým zákrokem úspěšně léčeni (6).

Ukazuje se, že největší bariérou pro zvýšení počtu operací je zejména vnímání chirurgické intervence jako příliš radikálního, riskantního a nevratného terapeutického postupu a zásahu do organismu. Svou roli hraje také nedostatečná informovanost jak samotných nemocných o možnostech léčby, tak i nedostatečná důvěra, že tento způsob léčby přinese příznivé výsledky, na straně některých dalších lékařů – specialistů (7). To vede k odmítání léčby i k malé ochotě lékařů z ostatních oborů doporučit a odeslat nemocné k bariatricko-metabolickému zákroku.

AKTUÁLNÍ TRENDY A MOŽNOSTI

Velmi rychle postupuje vývoj a výzkum nových trendů a možností, které mají za cíl nabídnout jinou, „ještě méně invazivní“ terapii než dosud standardně používané laparoskopické techniky. Nové terapeutické postupy umožňují přímo zapojit do léčebného algoritmu další lékařské specializace, které dosud stály mimo léčbu obezity.

Endoluminální výkony

V první řadě jde zejména o gastroenterology, jejichž úloha v léčbě obezity a metabolických onemocnění významně vzrůstá. Značnou popularitu v metabolické chirurgii v minulosti získala čistě endoluminální operace (provedená pouze v lumen žaludku či tenkého střeva) – například EndoBarrier, gastroskopické zavedení polyetylenového rukávu do duodena tak, že v prvních úsecích jejuna je oddělena potrava, procházející vnitřkem rukávu, od střevní stěny. Kvůli některým komplikacím pramenícím zejména ze způsobu uchycení polyetylenového rukávu v oblasti pyloru a duodena se nyní před dalším klinickým využitím čeká na inovaci této metody.

Do budoucna se jako slibná gastroenterologická alternativa jeví také endoskopická forma laparoskopické plikace velké křiviny žaludku (LGCP). LGCP jsme provedli v roce 2009 jako první v ČR a mezi prvními na světě (8, 9) a v Česku je hojně využívána (kolem 600 operací ročně).

Další možností endoskopické léčby metabolických onemocnění, zejména diabetu 2. typu, je parciální jejunální diverze (PJD), spočívající ve spojení tenkého střeva stranou ke straně (side to side) v různé aborální vzdálenosti mezi jejunem a ileem (10). Endoskopicky lze dosáhnout jejuno-jejunální anastomózy side to side umístěním silných kruhových magnetů do různé vzdálenosti aborálně od Treitzova ligamenta tak, aby spojily dvě kličky tenkého střeva stranou ke straně (11). Magnety v průběhu několika dnů vytvoří pozvolnou tlakovou nekrózou stěn střeva anastomózu (entero-enterální píštěl), kterou se částečně derivuje potrava, a to tak, že její část (cca 50 % objemu tráveniny) rychleji pronikne do distální části tenkého střeva a vyvolá významnou inkretinovou odpověď vedoucí ke zlepšení či remisi diabetu 2. typu. Laparoskopicky jde o technicky celkem běžný zákrok, endoskopicky je to výkon zatím relativně obtížný. Lze však předpokládat, že technické inovace přinesou zjednodušení endoskopické PJD.

Určitou možností by mohl být i tzv. resurfacing duodenální mukózy (DMR). Při této metodě je speciálním katétrem zavedena kapalina o vysoké teplotě do duodena, čímž dochází k destrukci povrchových vrstev jeho sliznice, což přináší metabolický, antidiabetický efekt.

Intervenční radiologie

Dalším z oborů, které se v nedaleké budoucnosti potenciálně mohou prosadit v léčbě obezity, je intervenční radiologie. Preklinické studie v této oblasti začaly kolem roku 2007, první klinické byly provedeny v roce 2013. Výsledky společné mezinárodní (americko-české) prospektivní randomizované studie zatím ukazují na poměrně významný inkretinový efekt cílené embolizace levé gastrické arterie provedené laminárním proudem embolizačních partikulí, jež jsou vpraveny do příslušné arterie částečně automatizovaným systémem, který byl vyvinut speciálně k tomuto účelu (12–14). Uplatnění cílené embolizace by bylo možné jak u diabetiků 2. typu, tak i nediabetiků s BMI < 40 kg/m2, kteří se obávají chirurgického zákroku (pro embolizaci postačuje analgosedace a několikahodinová hospitalizační observace). Embolizace by mohla být využita také jako překlenovací terapie u vysoce obézních, rizikových nemocných, jejichž momentální zdravotní stav nedovoluje provést operací v celkové anestezii.

ZÁVĚR

Léčba obezity prošla v posledních 70 letech mnoha křižovatkami a inovacemi. Dnes standardně používané bariatricko-metabolické zákroky zůstávají vysoce a dlouhodobě účinnou možností léčby obezity a metabolických onemocnění, zejména diabetu 2. typu. Nicméně do budoucna je potřeba hledat nové, méně invazivní způsoby léčby. V následujících letech se bude čím dál více prosazovat trend co nejmenší invazivnosti s co nejlepšími výsledky. Ukazuje se totiž, že pokud má nemocný na výběr, volí raději kombinaci co nejmenší invazivnosti léčby, byť spojené s průměrnou efektivitou, než opačně, tedy vysoce invazivní, potenciálně rizikovější terapii s nadprůměrnou účinností.

Adresa pro korespondenci:

prof. MUDr. Martin Fried, CSc.

OB klinika – Centrum pro léčbu obezity a metabolických onemocnění

Pod Krejcárkem 975/2, 130 00  Praha 3

Tel.: 255 725 111

e-mail: martin.fried@obklinika.cz


Zdroje
  1. Fried M, Pešková M, Kasalický M. The role of laparoscopy in the treatment of morbid obesity. Obes Surg 1998; 8: 520–523.
  2. Fried M, Pešková M. Gastric banding in the treatment of morbid obesity. Hepatogastroenterology 1997; 44: 582–587.
  3. Buchwald H, Varco RL. Metabolic Surgery. Grune & Stratton, 1978.
  4. Sjöström L, Narbro K, Sjöström CD et al. Effects of bariatric surgery on mortality in Swedish obese subjects. N Engl J Med 2007; 357: 741–752.
  5. Christou NV, Sampalis JS, Liberman M et al.: Surgery decreases long-term mortality, morbidity, and health care use in morbidly obese patients. Ann Surg 2004; 240: 416–423.
  6. Angrisani L, Santonicola A, Iovino P et al. Bariatric surgery and endoluminal procedures: IFSO worldwide survey. Obes Surg 2017; 27: 2279–2289.
  7. Zacharoulis D, Bakalis V, Zachari E et al. Current knowledge and perception of bariatric surgery among Greek doctors living in Thessaly. Asian J Endoscopic Surg 2018; 11: 138–145.
  8. Doležalová-Kormanová K, Buchwald J, Škochová D et al. Five-year outcomes: laparoscopic greater curvature plication for treatment of morbid obesity. Obes Surg 2017; 27: 2818–2828.
  9. Brethauer SA, Chand B, Schauer PR et al. Transoral gastric volume reduction for weight management: technique and feasibility in 18 patients. Surg Obes Relat Dis 2010; 6: 689–694.
  10. Fried M, Doležalová K, Chambers A et al. A novel approach to glycemic control in type 2 diabetes mellitus, partial jejunal diversion: pre-clinical to clinical pathway. BMJ Open Diabetes Res Care 2017; 5: e000431.
  11. Pichamol J, Thompson CC. Endoscopic bariatric and metabolic therapy: surgical analogues and mechanisms of action. Clin Gastroenterol Hepatol 2017; 15: 619–630.
  12. Kipshidze N, Archvadze A, Bertog S et al. Endovascular bariatrics: first in humans study of gastric artery embolization for weight loss. JACC Cardiovasc Interv 2015; 8: 1641–1644.
  13. Fried M, Kipshidze N. Response to letter to the editor: Left gastric artery embolization for weight loss – a dead-end procedure. Obes Surg 2019; 29: 1939–1941.
  14. Weiss CR, Akonwande O, Paudel K et al. Clinical safety of bariatric arterial embolization: preliminary results of the BEAT obesity trial. Radiology 2017; 283: 598–608.
Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#