#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Za docentem MUDr. Janem Kotrlíkem


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2020; 159: 169
Kategorie: Osobní zprávy

4. června zemřel ve věku 91 let doc. MUDr. Jan Kotrlík, CSc., jeden z nejvýznamnějších představitelů české gastroenterologie posledního půlstoletí.


Narodil se 3. února 1929 na pražských Královských Vinohradech, kde také prožil celý svůj život. Tradice lékařské profese v rodině ho vedla ke studiu na pražské lékařské fakultě, které ukončil v roce 1953, a jak bylo tehdy obvyklé, 2 roky pracoval v nemocnici v České Kamenici. Po složení druhé atestace z interny se od poloviny 60. let plně věnoval gastroenterologii, nejprve ve Fakultní poliklinice na Karlově náměstí, poté jako vedoucí gastroenterologického oddělení IV. interní kliniky FN I, resp. Všeobecné fakultní nemocníce. Od roku 2000 pracoval jako ambulantní gastroenterolog v Praze.

Mladého Jana Kotrlíka medicínsky formovala první generace profesorů samostatného Československa – Bohumil Prusík, Josef Pelnář, Kamil Henner, Ladislav Borovanský a Vladimír Vondráček; později pak Josef Charvát, Karel Herfort a Zdeněk Mařatka. Na interním oddělení Fakultní polikliniky patřil k nejvýraznějším průkopníkům gastroenterologické endoskopie, na IV. interní klinice, v té době nejmodernějším endoskopickém centru, provedl jako jeden z prvních u nás endoskopickou papilosfinkterotomii.

Od mezinárodního gastroenterologického kongresu v Karlových Varech na konci 60. let se mu dařilo udržovat kontakty s prominentními endoskopisty včetně Meinharda Classena a Ludwiga Demlinga, k čemuž mu pomáhalo i to, že působil jako lékař ženského národního basketbalového týmu. Po listopadu 1989 se stal nejdříve sekretářem výboru ČGS ČLS JEP pod prezidentstvím profesora Mařatky a následně pak jejím předsedou. Vrcholem mezinárodních aktivit Jana Kotrlíka se stal Evropský gastroenterologický kongres v Praze v roce 2004. Poté ještě po léta náruživě endoskopoval a ambuloval a s chutí se účastnil všech gastroenterologických setkání.

Poznal jsem docenta Kotrlíka jako student medicíny a setkával jsem se s ním i jako mladý lékař, protože poliklinika – na rozdíl od IV. interní kliniky – patřila do „pražské“ Fakultní nemocníce II. Poté, co jeho dcera MUDr. Eva Kotrlíková přešla na 3. interní kliniku a sblížily nás také láska k psům, mohl jsem se s panem docentem seznámit i blíže. I v pokročilém věku vždy noblesní a přátelský – nejen, že bezproblémově řídil, ale zvládal i moderní komunikační technologie. Kromě medicíny měl dvě velké lásky, možná spíš vášně: Chov boxerů jako velkou rodinnou tradici – jejich „kluci“ pravidelně získával nejvyšší tituly a vyhrávali mezinárodní soutěže. Druhou mimopracovní láskou pana docenta byl mlýn v krásné krajině mezi Březnicí a Blatnou, který pečlivě zrekonstruovali a kde trávil veškerý volný čas.

Petr Sucharda

(s použitím textu prof. Julia Špičáka)


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka
Článek Úvodem

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#