#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úvodem


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2018; 157: 275
Kategorie: Úvodem

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

ve chvíli, kdy bylo toto číslo kompletně připravené, nás zastihla smutná zpráva o úmrtí pana profesora Jaroslava Blahoše. Myslím, že není mnoho členů ČLS JEP, kteří by se s ním za uplynulá desetiletí nikdy nesetkali, neslyšeli ho přednášet nebo alespoň nečetli jeho práce. Česká medicína má řadu odborníků uznávaných nejen odborně, ale i lidsky – prof. Blahoš se k nim nepochybně řadil.

Estetická chirurgie nepatří k oborům, o kterých by se student medicíny dozvídal během studia. Na tom není nic špatného, jistě se nejedná o znalosti potřebné k získání odborné způsobilosti. Ale ani usilovné pátrání na webu nepřineslo více než jediný postgraduální kurz IPVZ, konaný před 3 roky. Tím samozřejmě nemám na mysli, že by neexistoval systém postgraduálního vzdělávání: 2 týdny na pracovišti estetické chirurgie jsou doporučenou doplňkovou praxí pro získání specializované způsobilosti v oboru plastická chirurgie a 3 školící pracoviště mají estetickou chirurgii přímo v názvu. Jde mi o to, že s výsledky estetických výkonů se může setkat téměř kdokoli z nás, a může mít i potřebu možnost takové péče konzultovat či ji přímo navrhnout.

Společnost estetické chirurgie ČLS JEP zareagovala na výzvu předsedy ČLS JEP mezi prvními a primář Vladimír Mařík s kolegy připravil v sedmi příspěvcích nejen mnoho zajímavého čtení, ale také mimořádnou obrazovou dokumentaci, vymykající se nejen svojí početností. Jistě, v tomto ohledu to má estetická chirurgie snadné. Ovšem závist není na místě ani v případě internistů – správně snížený cholesterol sice vidět není, ale vyléčený hyperkortizolizmus už ano. Tím si dovoluji připomenout našim budoucím autorům, že kvalitní fotografickou dokumentaci vždy velmi vítáme.

Výročí založení Československé republiky se samozřejmě dotklo i českého zdravotnictví a české vědy, byť český jazyk ve výuce medicíny a česká lékařská fakulta byly vybojovány o několik desetiletí dříve. Profesorský sbor lékařské fakulty Karlovy Univerzity se k samostatnému Československu přihlásil dokonce již 24. října a slavnostní schůzi konal hned 4. listopadu, jak dokládá ve svém příspěvku doc. Otakar Brázda. Také historie Masarykových domovů se nepřímo váže k 28. říjnu – jedinečný projekt sociální péče zahájil činnost k 10. výročí republiky.


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#