#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Odešel profesor Jaroslav Blahoš


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2018; 157: 328
Kategorie: Osobní zprávy

27. listopadu 2018 zemřel ve věku 88 let prof. MUDr. Jaroslav Blahoš, DrSc., dlouholetý předseda ČLS JEP a významný internista, endokrinolog a osteolog.


Foto: archiv ČLS JEP

Jaroslav Blahoš se narodil 30. června 1930 v Horažďovicích. Medicínu absolvoval na Lékařské fakultě UK v Plzni a krátce pracoval ve Františkových Lázních, kde už se začal zajímat o kostní metabolismus. V roce 1958 nastoupil do nově zřízeného radioizotopového oddělení Výzkumného ústavu endokrinologického, které vybudoval doc. Karel Šilink v motolské nemocnici. Tam se seznámil s endokrinologií natolik důkladně, že v roce 1979 sepsal s doc. Otakarem Blehou stěžejní učebnici endokrinologie. Kromě nemocí štítné žlázy shrnul tehdejší poznatky o kalciofosfátovém metabolismu; bylo to v době, kdy byl objeven kalcitonin nebo kalmodulin.

Počátkem 60. let pracoval jako lékař v Etiopii, za což byl vyznamenán několika africkými státníky; při tom se dokázal naučit amharsky. V polovině 60. let také mohl delší dobu pobýt v Paříži na Hôpital de la Salpêtrière u prof. Henriho-Pierra Klotze. Po návratu z Paříže začátkem 70. let působil na interní klinice Nemocnice pod Petřínem, zprvu jako asistent prof. Oty Gregora, poté docent (1977) a po obhájení doktorátu (1982) i jako profesor vnitřního lékařství (1986) a přednosta kliniky. V roce 1992 byl pověřen vedením Interní kliniky Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Tam také založil první osteocentrum v České republice.

Publikoval bezmála 400 odborných prací a vydal 10 monografií. Absolvoval mnoho odborných zahraničních stáží a pobytů, přednášel na významných mezinárodních kongresech, stal se čestným a řádným členem mnoha renomovaných zahraničních odborných společností, vědeckých institucí a redakčních rad. Za významný přínos a zásluhy v oblasti rozvoje medicíny a lékařského vzdělávání mu byla udělena řada vysokých vyznamenání a poct: Medaile Za zásluhy I. stupně (2001), jmenování Rytířem Čestné legie francouzským prezidentem Jacquesem Chiracem, Purkyňova cena České lékařské společnosti JEP (2000) a jmenování Rytířem lékařského stavu ČLK (2007). Stal se čestným občanem města Horažďovic a další ocenění získal od mnoha domácích a zahraničních lékařských organizací.


Foto: Leoš Chodura

Především patřil mezi výjimečné osobnosti a všeobecně uznávané autority československé, české a světové medicíny. Hned v roce 1990 byl zvolen předsedou České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a tuto funkci vykonával až do roku 2015. Od roku 1998 byl prezidentem Světové lékařské společnosti (WMA), zastával tedy zřejmě nejvyšší profesní funkci, do jaké může být český lékař zvolen.

Jardovy organizační schopnosti, jeho publikace a přednášky, jeho diskusní příspěvky i jeho specifický humor nám budou všem velmi chybět. prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc. předseda ČLS JEP


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#