#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Odešel prof. MUDr. Rajko Doleček, DrSc.


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2017; 156: 457
Kategorie: Osobní zprávy

Dne 20. prosince 2017 zemřel v Ostravě po krátké nemoci ve věku 92 let prof. MUDr. Rajko Doleček, DrSc. Profesor Doleček byl známým internistou a endokrinologem a čestným členem několika odborných společností ČLS JEP: České obezitologické společnosti, České endokrinologické společnosti, Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu, České společnosti úrazové chirurgie.


Znám byl především popularizací endokrinologie, obezitologie, dietologie a obecně zdravé výživy, a to jak v televizi, tak v populárně naučných knižních publikacích. Nejznámější je „Nebezpečný svět kalorií“ – televizní seriál i opakovaně vydaná knížka. Celý život byl zaměstnán ve Fakultní nemocnici Ostrava. Byl autorem více než 200 odborných publikací, tvůrčí práci se věnoval do posledních chvil. Stále ordinoval a před rokem jsem měl tu čest recenzovat jeho knihu „Endokrinologie traumatu“, zahrnující jak jeho vlastní staré výsledky, tak i moderní poznatky. Napsal rovněž několik knih pamětí. O tom, co zažil v roce 1945 v poválečné Jugoslávii, mně a doc. Zdeňku Maškovi jednou vyprávěl celý večer na Endokrinologických dnech v Bratislavě. To jsou neobyčejně zajímavé partie i v jeho pamětech. Po válce v Praze překládal přímo v sále americké edukační filmy pro tzv. Lucernové ročníky mediků, protože již tehdy výborně hovořil anglicky. Později se věnoval především endokrinologii. Mám nahráno jeho vzpomínání na prof. Josefa Charváta.

Rajko Doleček se narodil 1. června 1925 v Praze. Otec pocházel z východních Čech a s matkou Rajka – bosenskou Srbkou – se seznámil v předválečném Bělehradě. Po dlouhém povídání s Rajkem i z jeho pamětí jsem pochopil i jeho dnes eticky nepřijatelné postoje k jugoslávské válce 90. let 20. století a jeho obranu režimu Slobodana Miloševiće a činů Ratka Mladiće. Srbsko mládí Rajka Dolečka – vystudoval v Bělehradě první dva semestry medicíny – bylo demokratickou zemí obklopenou samými fašistickými režimy. Na rozdíl od Československa v roce 1938 se bránili a armáda ustoupila do hor. Po válce však byla potlačena jak Rusy, tak Titovými partyzány. To vše ovlivnilo postoje v jeho stáří a jeho osobní angažmá na obranu generála Mladiće a dalších, jak ukazuje také nedávno uvedený filmový dokument „Nebezpečný svět Rajka Dolečka“.

Rajko Doleček byl především veselý a milý člověk, vynikající lékař, vědec a popularizátor zdravého životního stylu. A to je to hlavní, co po něm v české medicíně zůstane.

Štěpán Svačina

Foto: Karel Meister


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#