#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

80 let prof. MUDr. Petra Broulíka, DrSc.


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2017; 156: 341
Kategorie: Osobní zprávy

Dne 3. října 2017 se dožil 80 let profesor Petr Broulík – internista, endokrinolog a osteolog, ale především oblíbený pedagog, na kterého vzpomínají celé generace lékařů.


Narodil se v Plzni a vystudoval FVL UK v Praze. Po promoci dostal umístěnku do nemocnice v Podbořanech. Proto se svých mediků často ptá: „Co byste dělal v Podbořanech?“ Myslí tím malou nemocnici, kde je lékař odkázán sám na sebe. Vymanit se z umístěnky nebylo jednoduché a Petr líčí humornou historku, jak byl zadobře s paní sekretářkou ředitele OÚNZ na okrese. Jednou ho zavolala: „Rychle pojďte, dnes Vám to podepíše.“ Když se druhý den pan ředitel probral z opilosti, už se nedalo vrátit to, že Petr nastoupil v Praze na patofyziologii k profesoru Josefu Hepnerovi. Odtud už to byl jen kousek na 3. interní kliniku dnešní 1. lékařské fakulty UK, kam nastoupil v roce 1964, a pracuje zde tedy přes 50 let. Zabývá se internou v celé její šíři, ale především svou oblíbenou primární hyperparatyreózou.

Byl přijat na kliniku ještě profesorem Josefem Charvátem. Od roku 1968 působil dva roky v Ústavu experimentální endokrinologie v Alabamě ve Spojených státech a v letech 1980–1981 na endokrinologickém oddělení univerzity v dánském Aarhusu. Celé dny tráví Petr s pacienty a až odpoledne a večer se věnuje experimentům na zvířatech. Každoročně se několikrát rozzáří, když mu přijmou publikaci do časopisu s impakt faktorem. Jednou šel schlíple z děkanátu a potkal profesora Vladimíra Pacovského řka: „Jdu se s vámi rozloučit, vyhazují mě z fakulty, nerozdal jsem studentům Rudé právo!“ Profesor Pacovský zvedl telefon a nějak to zařídil.

Profesor Broulík byl dlouholetým funkcionářem výborů odborných společností ČLS JEP a je i dlouholetým členem předsednictva České lékařské společnosti JEP. K 80. narozeninám dostal diplomy čestného člena České endokrinologické společnosti ČLS JEP i diplom čestného člena celé České lékařské společnosti. Na fakultě se stal hned v roce 1989 proděkanem pro studijní záležitosti, dlouhá léta je členem Akademického senátu 1. LF UK.

Petr je velký sportovec, hrál aktivně basketbal až skoro do 80 let a zná snad všechny české basketbalisty – na nedávném křtu Velké knihy o českém basketbalu se totiž zdravil se všemi ze stovek přítomných.

Jménem nejen jeho kliniky, ale i celé České lékařské společnosti JEP přeji jubilantovi hlavně hodně zdraví, radost z rodiny, ze sportu i z oblíbené filatelie a také ještě hodně radosti z přijatých článků.

Štěpán Svačina


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#