#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úloha jednotlivých nutričních faktorů v redukčním režimu


Role of Nutritional Factors in the Weight Management

Obesity has become one of the most serious public health problems affecting both the developed and developing countries today. Obesity develops as a result of the positive energy balance. Therefore the strategies in obesity prevention and management are targeted on the energy balance. Dietary weight management should be focussed on the reduction of fat intake as fat among the three macronutrients exhibits the highest energy density and the lowest satiating properties as well as the lowest postprandial thermogenesis. Although carbohydrate does not play such an important role in the pathogenesis of obesity as fat, the intake of simple carbohydrate should be reduced during the treatment of obesity and metabolic syndrome. Different metabolic consequences of the intake of individual fatty acids (polyunsaturated and n-3 fatty acids vs. saturated fatty acids), individual carbohydrates (low vs. high glycaemic index carbohydrates) and fibre should be considered during the weight management. Dietary protein positively affects the outcome of weight management through the enhancement of postprandial satiety and thermogenesis. Recently a role of consumption of calcium, phosphate and vitamin A in the body weight regulation and weight management has been also studied. 

Key words:
obesity, weight management, macronutrients, calcium, phosphate, vitamin A.


Autoři: K. Kabrnová;  V. Hainer
Působiště autorů: Endokrinologický ústav – Centrum pro diagnostiku a léčbu obezity, Praha
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2005; 144: 529-533
Kategorie: Přehledový článek

Souhrn

Obezita je dnes jedním z nejvýznamnějších problémů zdravotnictví nejen v rozvinutých, ale i v rozvojových zemích. Vznik obezity je výsledkem pozitivní energetické bilance. Proto je strategie prevence a léčby obezity zacílena na energetickou bilanci. Dietní léčba by měla být zaměřena především na redukci příjmu tuků, protože tuky mají ze všech základních živin nejvyšší energetickou denzitu a vyznačují se nízkou sytivostí a nízkou postprandiální termogenezí. Přestože sacharidy ve srovnání s tuky nehrají tak významnou úlohu v patogenezi obezity, je potřeba při léčbě obezity a metabolického syndromu také omezit příjem jednoduchých cukrů. V průběhu redukčního režimu je nutné zohlednit jak rozdílný metabolický efekt jednotlivých mastných kyselin (polynenasycené a n-3 mastné kyseliny versus nasycené mastné kyseliny) a jednotlivých sacharidů (sacharidy o nízkém a vysokém glykemickém indexu), tak i význam vlákniny. Bílkoviny v redukční dietě příznivě ovlivňují výsledek redukčního režimu svým vlivem na postprandiální pocit sytosti a na postprandiální termogenezi. V poslední době je také zkoumána úloha příjmu vápníku, fosfátu a vitamínu A na regulaci tělesné hmotnosti. 

Klíčová slova:
obezita, redukční režim, makronutrienty, vápník, fosfát, vitamin A.


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#