#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

34 450 dnů kardiochirurgie v českých zemích*


34 450 Days of Cardio-surgery in the Czech Republic

Professor Karel Maydl was born in Rokytnice nad Jizerou, where his father was employed at the local court. Czech cardio-surgery was born with the first successful treatment of the stab in the heart, which was done by professor Rychlík in 1910. The next few years the cardio-surgery was represented only by occasional treatment of heart injury. Only in 1934 Jiří Diviš excided ganglion stelatum to cure angina pectoris and in 1936 he performed surgical treatment of constrictive pericarditis. Article reviews all Essentials moments in the development of cardio-surgery in Bohemia and Moravia. The second part of the paper gives at present the most frequently performed surgeries. It is concluded that the Czech cardio-surgery has according to the numbers and duality of the treatment the west-European level. At the end Professor Maydl, who died for heart failure, is quoted, why he himself had to be stroked by the disease, which is not possible to treat with the knife. In the100 years since that it is possible to evaluate that in ICEM 283 medical doctors have been treated for the heart disease and results of their operations were Berger than in standard population. It reproves the bad record of doctors to be bad patients. 

Key words:
History of cardio-surgery.


Autoři: J. Pirk
Působiště autorů: Kardiochirurgická klinika IKEM, Praha
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2005; 144: 363-364
Kategorie: Přehledový článek

Souhrn

Profesor Karel Maydl se narodil v Rokytnici nad Jizerou, kde jeho otec pracoval u místního soudu. Česká kardiochirurgie se zrodila prvním úspěšným ošetřením bodného poranění srdce, které provedl Rychlík v roce 1910. Několik dalších let byla poté kardiochirurgie pouze příležitostným ošetřením poranění srdce. Až v roce 1934 Jiří Diviš vyťal gangliom stelatum při léčení anginy pectoris a v roce 1936 provedl operaci konstriktivní perikarditidy. V práci jsou dále zmíněny všechny zásadní okamžiky rozvoje kardiochirurgie v Čechách a na Moravě. Ve druhé části práce jsou probrány nejčastější výkony prováděné v současné době. Je konstatováno, že česká kardiochirurgie co do počtu i kvality operací je na západoevropské úrovni. V závěru je opět citován prof. Maydl, který zemřel na srdeční selhání a posteskl si, proč neonemocněl nemocí, která by se dala ovládat nožem. A za 100 let od té doby možno konstatovat, že v IKEM bylo operováno 283 lékařů pro onemocnění srdce a výsledky operací jsou lepší než u nelékařů, takže tím se vyvrací pověst o tom, že lékaři jsou špatnými pacienty. 

Klíčová slova:
historie kardiochirurgie.


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#