#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stanovisko American College of Surgeons k používání operačního oděvu/převlékání na operačních sálech


Autoři: V. Černý
Působiště autorů: Králové ;  Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta v Hradci ;  Dept. of Anesthesia, Pain Management and Perioperative Medicine, Dalhousie University, Halifax, Canada ;  Centrum pro výzkum a vývoj, Fakultní nemocnice Hradec Králové ;  Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví ;  Klinika anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny, Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem
Vyšlo v časopise: Anest. intenziv. Med., 28, 2017, č. 1, s. 41
Kategorie: Nová doporučení

Statement on Operating Room Attire
Reference: https://www.facs.org/about-acs/statements/87-surgical-attire

VÝBĚR Z DOPORUČENÍ

  • Doporučení byla sformulována na základě využití principů profesionalismu, „common sense“ a dostupné evidence.
  • Znečištěný operační oděv a čepice by měly být vyměněny co možná nejdříve a jednoznačně před pohovorem s rodinou o výsledku operace.
  • Operační oděv a čepice by měly být vyměněny vždy po jakékoliv kontaminující operaci, i když nejsou na první pohled znečištěny.
  • Ústenky by měly být adekvátně fixovány/uvázány a neměly by se „houpat“ či jinak „viset“.
  • Operační oděv by se neměl používat mimo prostor operačních sálů a/nebo souvisejících prostor, aniž by byl použit bílý plášť nebo jeho ekvivalent.
  • Pokud je operační oděv za stanovených podmínek používán mimo prostor operačních sálů a/nebo souvisejících prostor, neměl by se nosit mimo nemocnici.
  • Operační oděv měl být měněn nejméně jednou denně (myšleno pro ostatní personál operačních sálů – poznámka editora rubriky).
  • Během invazivních výkonů by měly být nos, ústa, vlasy a tváře zakryty s cílem zabránění/omezení kontaminace operačního pole. Dlouhé vlasy v jakémkoli účesu (ohony apod.) by měly být adekvátně zakryty. Nejsou důkazy proto, že by nezakryté uši nebo malé množství vlasů v oblasti zátylku (v prostoru před ušima) zvyšovaly výskyt infekce v operační ráně.
  • Náušnice a náhrdelníky, které by mohly spadnout do operační rány (nebo ji jakkoliv kontaminovat), by se neměly nosit, popř. by měly být adekvátně zakryty.
  • American College of Surgeons považuje nošení čistého a – s ohledem na profesi lékaře – přiměřeného oblečení v průběhu kontaktu s pacientem i mimo operační sál za jeden z atributů profesionalismu.

Do redakce došlo dne 11. 12. 2016.

Do tisku přijato dne 12. 12. 2016.

Adresa pro korespondenci:

prof. MUDr. Vladimír Černý, Ph.D., FCCM

e-mail: cernyvla1960@gmail.com


Štítky
Anesteziologie a resuscitace Intenzivní medicína

Článek vyšel v časopise

Anesteziologie a intenzivní medicína

Číslo 1

2017 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#